Visita d'ERC a Tornabous per pl'agermanament dels dos ajuntaments. Autora: J. Ramon

ERC proposa l’agermanament amb Tornabous per honorar a Lluís Companys

El grup municipal d’Esquerra Republicana proposa que l’Ajuntament de Sabadell s’agermani amb el de Tornabous (Urgell) per motius històrics, culturals i polítics. El primer president del Parlament de Catalunya va néixer al Tarròs, municipi adscrit a Tornabous, però va fer vida a Sabadell. Per visibilitzar i fer valdre aquesta relació entre ambdós territoris, els republicans plantegen unir les dues administracions per impulsar projectes compartits. La moció es presentarà al pròxim ple municipal, el 5 d’octubre, i se sotmetrà a votació. El portaveu de la formació, Gabriel Fernàndez, està segur que tirarà endavant: “No m’entraria al cap que algú votés en contra d’una cosa així”.

Esquerra Republicana s’ha desplaçat fins al municipi natal de Lluís Companys, el Tarròs, per exposar la seva voluntat a l’alcalde de Tornabous, David Vilaró (CUP): agermanar els dos municipis per realçar la figura de Lluís Companys i alhora impulsar projectes i accions que donin continuïtat al seu llegat. Vilaró ha rebut de bon grat la proposta i ha assegurat que també la proposarà al pròxim ple municipal. Totes dues parts confien que la moció prosperi i s’iniciï el procediment administratiu per oficialitzar la unió en els pròxims tres mesos.

“Per què volem l’agermanament? Perquè tenim una bonica història en comú: una història que se centra en el president màrtir, Lluís Companys, el president que va ser assassinat, afusellat, pel feixisme. Tornabous, el municipi de naixement de Companys; Sabadell, on tenia l’acta de diputat” explica Fernàndez.

Després d’intercanviar opinions i sensacions sobre aquesta possibilitat, els tres representants d’ERC Sabadell (Gabriel Fernàndez, Santi Valls i Èlia Soriano) han visitat l’Espai Lluís Companys, al Tarròs acompanyats de l’alcalde David Vilaró i el president de la federacio comarcal d’Esquerra Republicana, Xavier Freixes.

En què es traduiria aquesta acció?

  • Col·laboracions del Museu d’Història de Sabadell i l’Arxiu Històric de Sabadell amb l’Espai Lluís Companys del Tarròs per intercanviar material històric rellevant i exposar-lo en totes dues sales.
  • Trobades amb representacions institucionals d’ambdós municipis als actes institucionals que rememorin els moments clau de l’expresident.
  • Potenciar l’intercanvi cultural i agroalimentari entre els dos municipis.

En aquest sentit, Vilaró reconeix que “moltes vegades, el camp i la ciutat són mons paral·lels que no convergeixen. Una cosa que ens fa bastanta il·lusió és agermanar-nos amb Sabadell perquè nosaltres pensem que és una oportunitat per donar-nos a conèixer”.

Lluís Companys i Sabadell

Companys va ser un dels presidents republicans que va tenir la Generalitat i el primer president del Parlament. La seva acció s’emmarca en l’era franquista i, de fet, va ser l’únic president assassinat per les tropes de l’exèrcit espanyol d’aleshores. La seva acció política va tenir una forta incidència a Sabadell, on tenia l’acta de diputat i la segona residència (Can Rull).

ERC Sbd visitant l'espai Lluís Companys (Tarròs) després de plantejar l'agermanament dels dos municipis. Autora: J. Ramon
ERC Sbd visitant l’espai Lluís Companys (Tarròs) després de plantejar l’agermanament dels dos municipis. Autora: J. Ramon

Gabriel Fernàndez exposa que Sabadell té un deute amb Companys i vol quedar en paus amb aquesta moció. El portaveu ha afegit que, en cas de tirar endavant la moció, les noves generacions podrien tenir present d’on vénen i conèixer la relació de Sabadell amb una figura tan destacada en la política catalana, i sabadellenca, com Companys.

Foto portada: ERC Sbd visitant l’espai Lluís Companys (Tarròs) després de plantejar l’agermanament dels dos municipis. Autora: J. Ramon.