ERC reconeix l’exconsellera Serret i l’eurodiputada Riba amb els Premis als Valors Republicans

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha premiat a l’exconsellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i a l’eurodiputada Diana Riba per la seva lluita contra la repressió. El partit ha valorat la fortalesa que han demostrat ambdues dones en els darrers tres anys i han complementat llurs experiències amb la de Carme Forcadell, empresonada a Wad-Ras. Marta Pontnou, estilista dels republicans i coneguda pel llibre Sexe Ficció, també ha sigut una de les protagonistes de l’acte que s’ha celebrat aquest diumenge a l’Hotel Urpí.

Meritxell Serret i Diana Riba han guanyat la 16a edició dels Premis Valors Republicans. El guardó pretén valorar la resiliència de dues dones reprimides en l’espai polític, però que també pateixen limitacions en la vida quotidiana per motius de gènere. Abans de l’entrega, les dues guardonades han compartit les experiències que la sabadellenca Carme Forcadell ha reflectit en el llibre Escrivim el futur amb tinta lila i també han aplaudit les lliçons que Marta Pontnou ha desplegat en el Manual per a pubilles del segle XXI, Sexe Ficció.

L’opressió no només és política, sinó que també pot ser laboral, econòmica, sexual o de gènere. Sigui de la tipologia que sigui, genera patiment en la persona que la pateix i, per això, cal trobar la fórmula per alliberar-se’n. En el seu darrer llibre, l’expresidenta del Parlament i també exregidora de l’Ajuntament, Carme Forcadell explica com ha aconseguit tenyir de lila una realitat molt fosca, tant a dins com fora de la presó.

“La Carme és una persona molt directa, que no amaga la realitat, sinó que l’afronta de cara. Aquesta perspectiva és ideal per la lluita feminista. Quan t’explica tot el que ha viscut, t’encomana la capacitat de rebel·lió” reconeix Meritxell Serret.

Les tres lectores de Forcadell matisen que el sentiment que l’autora emet en Escrivim el futur amb tinta lila no és de ràbia, sinó de transformació i de resiliència. Diana Riba, però, també ha volgut aprofundir en les condicions amb què viuen els presos. La seva parella, Raül Romeva, està empresonat a Lledoners i aquest és un tema que l’afecta de prop.

“Aquest llibre també ofereix una reflexió sobre el sistema penitenciari. Reivindiquem millores pel sistema educatiu, però què en podem dir de les presons, que també conviuen amb nosaltres? Forcadell reflecteix un contrast molt important entre la presó d’Alcalá Meco, pensada per a dones, i les d’aquí Catalunya, que són per a homes i, algunes, tenen un mòdul per dones” ressalta Riba.

Serret i Riba també han avaluat positivament el llibre Sexe ficció, ja que consideren que ofereix un empoderament molt visible a totes les dones, des de les més joves fins a les més grans. En aquest sentit, l’autora Marta Pontnou ha assenyalat que el seu objectiu és justament continuar el traç lila de Carme Forcadell, amb qui té força relació des que l’assessora estèticament (quan no estava a la presó).

Què són els Premis Valors Republicans?

L’any 2005, Esquerra Republicana va tenir la idea de premiar aquelles persones que reflectissin “els valors republicans”. Enguany han posat l’accent en totes les formes de repressió política contra l’independentisme i en com aquesta afecta específicament a les dones. Les guardonades són l’exconsellera d’Agricultura, Meritxell Serret, qui va marxar a Bèlgica després de l’1-O (ha tornat fa pocs mesos), i l’eurodiputada Diana Riba, qui té a la seva parella empresonada a Lledoners des del 2017.

L’any passat no es van celebrar els premis perquè el país estava confinat i, en l’última edició, l’any 2019, els guardonats no van poder assistir a l’acte: els sabadellencs Carme Forcadell i Jordi Cuixart ja estaven en presó preventiva i van ser els respectius familiars qui van recollir els premis. En aquest sentit, aquest any Carme Forcadell tampoc ha pogut assistir a la presentació del seu últim llibre.

Comments are closed.