Pacte Nacional pel Refèredum

Es presenta el Pacte Nacional pel Referèndum a Cal Balsach

Més de 150 persones s’han aplegat al centre cívic de la Creu Alta per a assistir a la presentació del Pacte Nacional pel Referèndum. A l’acte han intervingut el seu coordinador Joan Ignasi Elena, Manuel Navas per la FAV Sabadell, Manuel Vázquez pel Centre Galego Nós i Rubèn Ramiro dels Bastoners de Sabadell com a una mostra de les 130 entitats locals adherides a aquesta plataforma.

L’acte, al qual ha assistit l’alcalde, Juli Fernàndez, ha estat moderat per Teresa Mira i ha comptat amb la participació del coordinador del Pacte Nacional pel Refèredum (PNR), Joan Ignasi Elena, exdiputat socialista i exalcalde de Vilanova i la Geltrú. Elena ha justificat el sentit del plataforma per la gran diversitat i pluralitat al seu interior, des del PDeCat a la CUP, passant per ERC i l’espai dels Comuns, així com el sindicats CC.OO i UGT i diverses organitzacions empresarials i patronal, a més de les federacions d’entitats esportives i de les ONG’s. El coordinador del PNR ha justificat la seva existència pel fet que “Catalunya és una nació”, no tant per motius històrics, sinó per la voluntat de la majoria dels catalans.

Si som una nació tenim el dret a ser sobirans per decidir el nostre destí de forma democràtica, exercint el dret al vot”. Elena ha reflexionat sobre l’evolució del catalanisme polític des de l’autonomisme al sobiranisme que qualificà de “canvi de fons i no conjuntural. Un moviment de fons que s’ha fet per quedar-se”.

Un dels altres objectius del PNR és contestar les “fal·làcies” dels contraris al referèndum com ara que és un moviment minoritari que divideix als catalans, que és il·legal, quan la llei de referèndum espanyola ho permet, que és un referèndum només per als independentistes, quan està adreçat al conjunt de la població i finalment, que es tracta d’una qüestió massa important perquè sigui decidida pel poble.

Pacte Nacional pel Refèredum
Un moment de la presentació del Pacte Nacional pel Refèredum. Autor: David B.

També ha considerat tan demòcrates aquells que estan a favor del referèndum com qui estan en contra. “Però no és acceptable amagar-se i no donar arguments”.  Ha finalitzat el seu parlament advertint dels “temps difícils que s’acosten” i apel·lant a la preservació dels acords i l’entesa per “solidificar les aliances i foragitar els murs que separen als catalanistes”. La realització del referèndum és la “solució pel conflicte entre Espanya i Catalunya i la seva celebració serà la “victòria de la democràcia i la sobirania nacional”.

Les veus de les entitats

Manuel Navas, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) ha defensat el dret a decidir com a un “dret democràtic” elemental, més enllà de si s’és nacionalista, catalanista o independentista. Navas ha apuntat que el procés català es produeix en un context de “profunda crisi econòmica” i ha ressaltat que malgrat ser un sol poble, aquest està dividit en classes socials i interessos econòmics. En aquest sentit, ha reivindicat “el dret a decidir-ho tot” i no només la relació amb l’Estat espanyol. Així mateix no ha volgut entrar en polèmiques jurídiques ja que, al seu parer, l’important és la “voluntat d’un poble”. Si les lleis no la respecten seran legals, però injustes.

Manuel Vázquez, president del Centro Galego Nós ha coincidit amb Navas en la defensa del “dret a decidir i a equivocar-se” com a un dret democràtic. Tanmateix ha apuntat a la necessitat de fer una insistent tasca de pedagogia a la resta d’Espanya per a explicar que “Catalunya és una nació i té el dret a decidir la seva relació estatal”.

Rubèn Ramiro, president dels Bastoners de Sabadell ha expressat el seu suport al PNR per “trencar tòpics” i combatre “l’aïllament de l’independentisme”. En la seva opinió, la celebració del referèndum demostra que les mobilitzacions són útils per aconseguir les reivindicacions i serà un exemple “d’empoderament”. De manera que serà una llavor per a “decidir-ho tot i canviar les coses”. També, atesa l’elevada edat de la majoria d’assistents a l’acte, ha volgut  trencar el tòpic sobre la manca de participació del jovent en la vida pública “El jovent hi és, però d’una altra manera”. Finalitzades les intervencions, s’ha dut a terme un animat torn d’intervencions del públic.

Foto portada: un moment de l’acte d’aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.