ERC proposa reconèixer la primera alcaldessa del país, Nativitat Yarza

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

El grup municipal d’Esquerra Republicana proposa que l’Ajuntament incorpori el nom de la primera alcaldessa de Catalunya i Espanya, Nativitat Yarza, al nomenclàtor de la ciutat. Aquesta és una de les propostes que la formació presentarà aquest dimarts al ple municipal de desembre, a banda d’adherir-se a la campanya Any Nativitat Yarza o de recuperar els seus discursos. La moció també contempla el reconeixement a la primera regidora de Sabadell, Fidela Renom, i l’objectiu de tot plegat és visibilitzar la figura de les dones al llarg de la història.

Nativitat Yarza va ser la primera alcaldessa d’Espanya l’any 1934. Ho va ser de Bellprat (Anoia). Ara, quan fa 150 anys del seu naixement, ERC proposa que l’Ajuntament s’adhereixi a la campanya impulsada per l’Institut Català de les Dones: Any Nativitat Yarza. A banda d’això, els republicans també demanen incloure-la al nomenclàtor de la ciutat, batejant així un carrer o una plaça amb el seu nom. Aquest dimarts ho presentaran al ple municipal de desembre en forma de moció, però aquest dilluns han presentat la iniciativa a la plaça Fidela Renom, qui va ser la primera regidora de Sabadell.

“Resulta necessària la recerca de les dones singulars que han jugat papers protagonistes similars als que han estat jutjats com a cabdals quan han estat efectuats per homes. N’és un exemple paradigmàtic l’alcaldessa Yarza, la primera de Catalunya i de l’estat espanyol, que va fer, a més, importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials. Durant vuit dècades, el seu nom ha estat sepultat per l’oblit. Aquesta bateria de propostes, que articulem en forma de moció al Ple de demà, pretén contribuir a resoldre-ho”, ha defensat la portaveu adjunta i secretària de feminismes, Èlia Soriano-Costa.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

ERC ha escollit la plaça de Fidela Renom per presentar la moció i aquest no és un fet casual: Renom va ser la primera regidora de Sabadell i en la moció també inclouen recuperar part del seu llegat. En aquest sentit, la sabadellenca Clara Palau, present en l’acte d’aquest dilluns, és una de les vocals d’aquesta nova entitat que ha nascut per commemorar el 150è aniversari de Yarza i ha assenyalat que l’objectiu de tot plegat és encoratjar les dones a obrir portes i donar a conèixer la seva tasca.

Foto portada: les republicanes Clara Palau i Èlia Soriano. aquest dilluns a la presentació de la moció. Autor: cedida.

Comments are closed.