Autor: J.d.A.

L’Ajuntament demanarà 4 milions als Next Generation per millorar els accessos al Ripoll

  • Farrés presenta l’estratègia de l’actual govern per transformar d’una vegada el parc fluvial i industrial del Ripoll.
  • La Crida titlla la proposta “d’enganyifa” i recorda que el quatripartit va deixar llest un pla de 32 milions a fer en cinc anys.

El govern municipal ha presentat aquest dijous la seva estratègia per repensar tot l’àmbit del riu Ripoll. Una assignatura pendent de ciutat que s’arrossega des de fa anys. L’actual executiu assegura que té un “punt de partida” per situar la transformació del parc fluvial en “primera línia de l’agenda política”. El primer pas passarà pels fons europeus Next Generation.

La transformació pendent del riu Ripoll ve de lluny, i comporta canvis de planejament urbanístics, sempre al límit del tedi en el temps. L’anterior govern municipal, el quatripartit, va deixar traçat el seu full de ruta abans de deixar l’executiu. Es plantejava invertir 32 milions d’euros entre 2020 i 2025 per reactivar l’àmbit. Marta Farrés es va trobar el pla a l’accedir a l’alcaldia, però s’ha volgut estudiar i fer noves propostes i aportacions, en bona part a través d’estudis externs. Ara, dos anys i mig després, el govern ha presentat el seu full de ruta, que no aporta grans novetats més enllà d’aprofitar l’oportunitat per presentar-se als fons europeus Next Generation.

“A partir de l’estudi que hem fet ja tenim una primera proposta, un punt de partida que anirem completant entre tots i totes per veure com obrim el riu a la ciutat i garantim que hi passis coses”, ha assegurat l’alcaldessa, Marta Farrés, en la presentació de l’estratègia, que s’ha dut a terme al Teatre Principal.

I és que bona part de la direcció que s’agafi dependrà dels fons europeus Next Generation ja que es fia la millora dels accessos als projectes dels fons europeus. Se’n demanen quatre milions d’euros. Per fer què? Segons l’Ajuntament, cal millorar l’accés a la Pista Coberta d’Atletisme des de la carretera de Santa Perpètua i reordenar el trànsit de l’eix Ronda de Santa Maria – Can Rimbles. També millorar camins i itineraris, restaurar les connexions naturals, prioritzar el pas de vianants i bicicletes, rehabilitar les passarel·les sobre el riu i arranjar zones d’estada propers a camins i accessos. Un dels punts febles de l’àmbit és que costa arribar-hi malgrat que està a prop físicament de la BV-140 o l’estació Sabadell Centre o de la futura Ronda Nord.

L'alcaldessa,Marta Farrés, presenta la proposta de recuperació del Ripoll. Autor: Raquel Triano.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, presenta la proposta de recuperació del Ripoll. Autor: Raquel Triano.

L’estratègia del govern Farrés pel riu Ripoll passa per quatre àmbits. Un d’ells són els accessos, ja comentats. L’altre àmbit és el purament econòmic, que es vol vincular al futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut (amb epicentre a l’Artextil, a Covadonga) o del hub aeronàtic, al voltant de l’Aeroport de Sabadell. També a indústries lligades a la innovació o l’economia verda. En l’àmbit del riu cal un canvi del Pla General, que també ve de lluny perquè se’n va començar a parlar fa una dècada llarga, i ha estat més que lent. Es preveu que es pugui aprovar al llarg d’aquest any. En l’àmbit superior, al barri de Covadonga, l’anomenat Balcó del Ripoll, al voltant de la plaça de Sant Salvador i altres possibles millores, el ritme no és tan lent perquè es pot treballar amb una mica més d’agilitat, a través de Plans de Millora Urbana, que no alenteixen tant els temps com un canvi de Pla General.

Temps burocràtics al marge, a banda dels accessos i l’eix productiu, el tercer àmbit on es vol actuar és el natural i té com a eix vertebrador restaurar l’ecosistema i la biodiversitat al riu, en línia del gran projecte de recuperació que es va fer als anys 90, també amb fons comunitaris. Es vol reforçar el foment de la flora autòctona, el cicle integral de l’aigua o la millora de la biodiversitat.

Lleure i esport

Finalment el quart eix d’actuació seria el vinculat al lleure, que també pot tenir una vessat econòmica com es reclama des de fa anys, per exemple, des de la Joventut Atlètica Sabadell. En aquest cas, es tracta de la pràctica esportiva i el coneixement del patrimoni que apleguen els set quilòmetres de riu al seu pas per Sabadell. L’Ajuntament assegura que buscarà estratègies per potenciar la rehabilitació del patrimoni (n’hi ha de públic i de privat, gairebé tot en mal estat), obrir més el riu a la ciutadania i fomentar els usos recreatius de la zona.

Crida: “una enganyifa”

L’oposició ja ha valorat la proposta. En concret la Crida per Sabadell, formació que va liderar el quatripartit amb Maties Serracant com alcalde. Els anticapitalistes reivindiquen el programa ja aprovat pel seu govern, que contenia 18 actuacions en cinc anys i una inversió de 32 milions d’euros. “El nou projecte és una enganyifa”, asseguren, ja que es basa en part del que estava ja redactat fa anys, sostenen. “La feina estava feta i executada”, asseguren en un comunicat. I ara tres anys després es troben una proposta poc ambiciosa, que fia en un 95 per cent als fons europeus el seu futur. La Crida demana al PSC, i també al seu soci principal, Junts per Sabadell, “valentia” i “mirada estratègica” per fer del Ripoll l’espai “més singular” de Sabadell, on hi convisqui la indústria neta, l’horta, el lleure i la natura.

Més informació:

Foto portada: el vapor de Ca la Daniela, al riu Ripoll. Autor: J.d.A.

Comments are closed.