EUiA: govern de concentració ara i “front democràtic” el 2015

  • Esquerra Unida i Alternativa creu que la ciutat necessita un govern de concentració, fins i tot amb el PSC.

  • De cara al 2015, volen fer un front d’esquerres escollits de forma assambleària i que vagi més enllà de les sigles.

Esquerra Unida i Alternativa opta per reprendre la moció de censura per sortir de l’atzucac que ha provocat el cas Mercuri a l’Ajuntament. La formació d’esquerres creu que el PSC continua controlat per l’exalcalde, Manuel Bustos, o encara pitjor, que no considera greus les imputacions que tenen els càrrecs públics socialistes per Mercuri. Sent així, creuen que l’alternativa més saludable per a la ciutat és buscar un govern de concentració sense imputats.

Així ho ha manifestat el grup municipial d’EUiA en el tradicional dinar de balanç del curs polític. La portaveu, Marisol Martínez, assegura que la seva formació sempre ha tingut la moció de censura sobre la taula, però reconeix que el coneixement del sumari del cas Mercuri i la manca de moviments dins el govern local fa que la possibilitat d’un canvi de govern guanyi forces a la ciutat. L’oposició al complet s’ha citat per a parlar-ne en els propers dies i diversos indicis apunten que la moció és ara més possible que fa un any.

EUiA lamenta que els tres regidors imputats continuin als seus escons, així com el càrrec de confiança i el cap de la Policia Municipal.

La no dimissió dels regidors ens porta a pensar que o bé el PSC està en mans encara de Manuel Bustos o que el govern local de Juan Carlos Sánchez no veu greus les imputacions que hi ha, el que encara és més greu”, ha dit Martínez. En qualsevol cas, creu que “és necessària la moció de censura”.

Davant la dificultat de configurar un govern local amb tantes forces polítiques (CiU, PP, Entesa, ICV, EUiA i el regidor no adscrit Antonio Vega), Martínez opta per la concentració: “que els demòcrates es posin al capdavant”, assegura, inclosos els regidors socialistes no imputats, amb un govern amb representants de tots els partits (amb presència però sense lideratge del PSC) fins les properes eleccions municipals de 2015.

Contra els pressupostos

De moment, EUiA assegura que amb la dinàmica actual no tenen cap confiança en el govern local i que votaran contra pressupostos (la votació dels quals es retarda per manca d’acord des de fa setmanes), ordenances fiscals i qualsevol altra mesura econòmica. A més, demanaran que es retiri la concessió del cementiri a la funerària, Torra SA, perquè no compleix les seves obligacions. Martínez no entèn com el govern no sanciona l’empresa malgrat els “reiterats i públics incompliments” en les obres d’ampliació del cementiri, que també són objecte d’investigació també del cas Mercuri (veure: ‘Las obras del cementerio‘).

Camí cap al 2015

En clau preelectoral, EUiA aposta pel que anomenen un front d’esquerres. “Gairebé un front democràtic”, en paraules del regidor i diputat Joan Mena en relació a la situació de Sabadell, amb imputats a l’Ajuntament per presumptes delictes contra l’administració pública. Volen aglutinar els progressistes sabadellencs més enllà de les sigles perquè “volem ser una alternativa per a governar”, diu Martínez.

Com seria aquest front? Martínez i Mena conviden tothom amb sensibilitat social, a favor del dret a decidir i d’aprofundir en una democràcia més participativa a sumar-s’hi més enllà de les sigles. “Volem sumar persones i no sigles”, diu Martínez.

El front es dirigeix a militants, simpatitzants i votants de formacions com EUiA, ICV, Entesa, la CUP, ERC i especialment a desencisats amb l’evolució del PSC, però també al moviment veinal, moviments socials com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, els iaioflautes o els sindicats.

“És possible fer una candidatura d’esquerres per a governar Sabadell”, assegura Martínez. Aquest front es configuraria a través d’una assemblea local i obrint un procés d’elecció de candidats assambleari, amb llistes obertes i primàries en les quals cada assistent tindria un vot i tothom votaria per igual. “Un procés de radicalitat democràtica”, assegura Mena. “A la ciutat hi ha un front social que compartim moltes persones més enllà de les sigles on estem cadascú. Ara cal fer un front polític i electoral”, finalitza.

Foto portada: els regidors d’EUiA Joan Mena i Marisol Martínez (portaveu). Autor: J.d.A.

18 Comments