Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, d'esquenes i amb armilla, a la visita al Ripoll, aquest dilluns. Autor: Ajuntament.

Farrés reitera: “al Ripoll hem de fer que hi passin coses”

En plena polèmica sobre l’incert projecte de la piscina d’onades, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, reitera que el pla del govern municipal és que al riu Ripoll “hem de fer que hi passin coses”. Amb condicions: sempre i quan es preservi el riu i les activitats siguin compatibles amb l’espai. Farrés i altres membres de l’executiu s’han passejat aquest dilluns al matí en bicicleta per la llera del riu, per repassar els projectes que miren de captar fons de la Comissió Europea.

La principal proposta de l’actual govern és millorar els accessos a tot l’entorn fluvial. Per això es demanen fins a quatre milions dels fons NextGeneration. És a dir, volen que ho pagui Europa en un 80 per cent.

Millorar accessos per fer què?

Alguns col·lectius, els més ambientalistes, creuen que el riu ha de ser eminentment natural. Que s’ha abusat de la natura durant dècades i que el millor que pot passar és que al riu no hi passi gaire. El Ripoll no és el parc Catalunya ni Vallparadís, recorden. Farrés i el seu govern tiren de la tradició local per recordar que el Ripoll ha donat forma a la ciutat i ha acollit també activitat econòmica.

De fet el futur del Ripoll es juga en la dinàmica de resoldre aquesta disjuntiva: posar al dia les fàbriques per generar activitat econòmica “soft” o de baix impacte ambiental o, pel contrari, apostar pel decreixement i un espai purament natural. Farrés creu que l’equilibri natura-economica és possible.

“El Ripoll és un element clau i característic de Sabadell i hem de fer que hi passin coses. Per això l’hem situat com a prioritat en l’agenda política”, diu Farrés.

L’Ajuntament insisteix que vol empreses al riu però que les “indústries o empreses” que s’instal·lin al riu han de “empreses netes” amb usos “compatibles” amb el riu.

En aquesta líniea, el govern segueix els tràmits, eterns, per obrir el ventall d’activitats econòmiques previstes a l’entorn. Uns tràmits, per cert, que no ha aturat cap dels governs municipals de la darrera dècada però que arrosseguen a nivell burocràtic i que impliquen delicades modificacions en el Pla General i Plans de Millora Urbana diversos. D’aquesta forma, una antiga fàbrica, ara abandonada, podria ser un centre formatiu, potser un restaurant, o tenir una activitat econòmica lligada a un altre sector, fora del tèxtil, que era l’únic permès fins fa pocs anys.

El rerefons del SurfCity

En tot cas, l’Ajuntament es compromet a “preservar els valors naturals” a la vegada que a “generar noves oportunitats econòmiques i de lleure”. Tot amb la polèmica sobre el projecte de lleure i restauració de la piscina d’onades (a tocar de La Bassa de Sant Oleguer), que ha sublevat diversos sectors sabadellencs i que hauria d’arribar per primer cop al ple municipal la setmana vinent.

Més informació:

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, d’esquenes i amb armilla, a la visita al Ripoll, aquest dilluns. Autor: Ajuntament.

Comments are closed.