Foto portada: l'Artextil, fa uns dies. Autor: David Chao.

La fiscalia arxiva la investigació per la compravenda de l’Artextil

  • El Ministeri Públic arxiva la investigació perquè no troba “indicis sòlids suficients” de delictes.
  • Insisteix que va haver-hi una gestió municipal “deficient” en la compra de la fàbrica.

La fiscalia ha arxivat la investigació judicial per l’operació de compravenda en dues fases de l’Artextil. No hi veu indicis de delicte. Sí de mala gestió política per part del consistori, segons ha avançat El Periódico aquest dimecres. ERC i la Crida celebren l’arxivament.

Des de l’estiu de 2019 els Mossos d’Esquadra i després la Fiscalia de Sabadell miraven de resseguir el rastre de l’operació per explicar com un particular, vinculat a un clan familiar dedicat al narcotràfic, va comprar l’antiga fàbrica Garcia-Planas per 500.000 euros l’any 2017 i la va vendre a l’Ajuntament un any i mig després per 3,2 milions, sis vegades més. Després d’una investigació de prop de dos anys, el Ministeri Públic no troba “indicis sòlids suficients” per acreditar possibles delictes i es decideix a arxivar la investigació. Segons El Periódico, l’Oficina Antifrau de Catalunya no ha pogut obtenir la valoració del preu de la nau en cap de les dues vendes ja que no tenia les dades necessàries per practicar-la i perquè l’immoble té una situació singular, ja que té protecció.

“No haver pogut determinar la valoració de l’immoble, per les seves característiques històriques especials, ha frustrat completament la investigació”, assegura en el seu escrit la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal.

No obstant, la decisió judicial té una segona derivada. En aquest cas política i fora dels delictes. La fiscalia creu que hi va haver una “gestió deficient” a l’hora de comprar per 3,2 milions la fàbrica quan abans havia estat adquirida per mig milió per Amadeo M.N, vinculat a la família Montero i al clan dels Jorodorich.

Les compravendes

Amadeo M.M i la constructora Suenty van comprar l’any 2017 per 500.000 euros la nau Artextil a Inmobiliaria Europea Manet, en concurs de creditors. Li van comprar lliure de càrregues a l’empresa vinculada a la família García-Planas, històrics propietaris de l’Artextil. El valor de taxació era de 2,9 milions però es van desemborsar 500.000 euros, 350.000 d’un préstec a nom d’Amadeo M.M, i 150.000 euros de Suenty. Sobre la finca hi havia embargaments pendents per valor d’1,2 milions d’euros però el jutge mercantil que tramitava el concurs de creditors va acordar l’aixecament dels embargaments.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

Any i mig més tard, els nous propietaris ofereixen la nau a l’Ajuntament per 3,2 milions. El consistori creu, així apareix a l’informe econòmic que va anar al ple, que val mig milió d’euros més, 3,7 milions. Però la compra pel mateix preu al qual li han ofert ja que és més baix. L’operació passa pel ple municipal sense grans crítiques més enllà del socialista Josep Ayuso, perquè creu que s’ha comprat “a preu de mercat” o perquè es compra sense tenir un ús definit.

Les investigacions

A començaments de l’any 2020 es va saber que la policia catalana resseguia el rastre d’aquelles dues operacions dins una causa per blanqueig de capitals contra el clan Jodorovich, vinculat al narcotràfic. Allò va provocar una tempesta política de primera magnitud amb el focus als principals dirigents del govern quatripartit, els exalcaldes Juli Fernàndez (ERC) i Maties Serracant (Crida), qui van defensar la compra municipal, com també va fer el secretari municipal el febrer de 2020.

Setmanes després, l’exportaveu del PP a l’Ajuntament, Esteban Gesa, va portar el cas a la Fiscalia de Sabadell. En aquell moment diversos tècnics i càrrecs públics van ser citats a declarar davant la fiscalia, però no s’ha pogut acreditar res més enllà de la “sorpresa” del superàvit de l’operació. No s’han trobat ingressos sospitosos ni a les persones ni a les societats de les persones que van intervenir.

Reaccions d’ERC i la Crida

En una piulada, el portaveu municipal d’Esquerra, Gabriel Fernàdnez, ha assegurat el següent:

“Satisfets. La mentida del PSC i els seus còmplices era això: mentida. L’únic partit de Sabadell amb condemnats i empresonats per corrupció es diu PSC. ERC no tolerarem cap nova insinuació per intentar blanquejar aquesta evidència”.

En un comunicat als mitjans, la Crida per Sabadell ha “celebrat l’arxivament” de les indagacions. Asseguren que “queda clar” que cap membre de la Crida al govern va realitzar “cap mena d’acte delictiu”. Així mateix demanen que cal aclarir quina part del procés administratiu “va fallar”.

Foto portada: exterior de l’Artextil, a la Gran Via. Autor: David Chao.

Comments are closed.