Foto portada: adhesiu contra Gabriel Fernàndez, multirepartit aquest diumenge. Autor: J.d.A.

Foc creuat entre partits antiB-40 a tres mesos de les municipals

  • La CUP carrega contra ERC i els Comuns: “Ja n’hi ha prou d’aguantar la cadira a qualsevol preu”.
  • ERC assenyala el govern central i la inacció d’En Comú Podem a Madrid; els Comuns, al Govern català.

La demostració de força de l’oposició al Quart Cinturó, 4.000 persones segons l’organització, 3.000 segons la Policia Municipal, ha anat acompanyada de divergències entre les formacions polítiques que asseguren estar en contra de la B-40. Tot a tres mesos de les municipals. Un cop desenterrat el debat sobre el Quart Cinturó, serà un dels temes de la campanya electoral.

El Quart Cinturó és sensible. Especialment a Sabadell. Més que a Terrassa, on ja hi és. I més que a Granollers, on fa dècades que es diu C-60 en direcció al Maresme i no se’l veu venir encara des del Vallès Occidental. Així que amb Sabadell com a bastió de l’oposició al Quart Cinturó, i amb el PSC i Junts pressionant per aquesta carretera per descongestionar la Gran Via, la B-40 són paraules majors a tres mesos de les eleccions.

El diputat de la CUP Xavier Pellicer, aquest migdia. Autor: J.d.A.

S’ha deixat notar aquest diumenge a la manifestació. Tots els partits participants hi han dit la seva i, qui més qui menys, ha mirat d’assenyalat l’adversari. Especialment incisiu ha estat el diputat de la CUP, Xavier Pellicer, qui no ha parpellejat per carregar contra ERC i els comuns per l’acord de pressupostos. “Ja n’hi ha prou d’aguantar la cadira a qualsevol preu”, ha dit en relació a Esquerra, a qui acusa de plegar-se a la B-40, el Hard Rock o l’ampliació de la tercera pista de l’Aeroport de Barcelona.

El diputat Joan Mena, poc abans d’atendre la premsa. Autor: J.d.A

També el diputat sabadellenc a Madrid d’En Comú Podem, Joan Mena, ha assenyalat els republicans, tot i marcar distàncies amb la CUP en quant al to. Mena insisteix que retiraran el suport a la Generalitat si es destina “un sol euro al Quart Cinturó”. Mentrestant, però, no creuen que el perill vagi més enllà: no hi ha partida, sostenen. Quina és la seva proposta? La Ronda Nord de Sabadell, és a dir, la connexió entre la Ronda Oest (o C-58C) i Castellar per una banda, i el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat fins Castellar per l’altra. Mena sí s’ha revoltat una mica contra la CUP. Ha recordat que els anticapitalistes han donat suport a tres presidents catalans. Mai han posat el Quart Cinturó com a línia vermella. Ells sí ho han fet en l’actual acord de pressupostos.

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament i bona part del seu equip, atenent la premsa. Autor: J.d.A.

Entre l’espasa i la paret ha comparegut el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. El seu partit ha acordat els pressupostos amb un PSC que ha apretat com mai per la B-40. Primer ha assenyalat En Comú Podem, qui governa a Madrid i no elimina les reserves sobre els terrenys afectats pel possible pas de la B-40. Fernàndez ha sostingut que s’ha posat en contra de l’oposició del govern català. Fa setmanes va prometre que si fos alcalde i es fes el Quart Cinturó plegaria. Assegura també que ell com alcalde aturarà la B-40. Ha concretat que ERC està a favor del “by-pass” (és a dir, de la Ronda Nord) sempre i quan estigui ben feta i sense afectacions. I ha tret a col·lació que fa una setmana els republicans han aprovat una ponència en contra del Quart Cinturó.

‘Estem on sempre hem estat’, ha vingut a dir. Durant la manifestació militants propers a l’esquerra anticapitalista han repartit enganxines contra ell, contra ERC i contra el conseller i exalcalde Juli Fernàndez. Mentre Mena i Gabriel Fernàndez parlaven amb la premsa abans de la protesta, activistes de l’ANC i d’altres col·lectius s’han plantat al darrera amb una pancarta amb el missatge ‘Menys mentides, més dignitat’.

Foto portada: adhesiu contra Gabriel Fernàndez, multirepartit aquest diumenge. Autor: J.d.A.