Francina Armengol, al novembre de 2012, a Sabadell. Font: PSC Sabadell (Facebook))

El dia que Francina Armengol va visitar Sabadell

Després de quatre setmanes d’intenses negociacions, la socialista Francina Armengol (Inca, 1971) ha estat escollida presidenta del Congrés dels Diputats per majoria absoluta. És el primer pas per posar en marxa una nova legislatura a Madrid que estarà clarament marcada per la complexa composició de la càmera que van deixar les eleccions del 23 de juliol. Armengol, amb vuit anys d’experiència al capdavant del govern de les Illes Balears, és la figura de consens proposada per la direcció socialista. Onze anys abans, va tenir un breu pas per Sabadell.

Era el novembre de 2012 i Catalunya es trobava en plena campanya per a les eleccions al Parlament. Artur Mas (CiU) havia trencat les relacions amb el Partit Popular després del ‘no’ al pacte fiscal, precipitant així els comicis autonòmics malgrat haver esgotat només la metitat de la legislatura. Per la seva banda, el PSC es trobava en hores baixes, tot i que encara no havia tocat fons. A finals d’aquell mes, esclataria el cas Mercuri.

Francina Armengol, a Campoamor

El Pavelló del Sud, amb només quatre anys de vida, va acollir el 13 de novembre un míting del candidat socialista a la presidència, el terrassenc Pere Navarro. Mig miler de simpatitzants van omplir aquell dia les instal·lacions esportives del barri de Campoamor. La crònica del dia destaca que va ser un dels actes més “massius” de Navarro, amb personalitats importants del partit com el llavors alcalde Manuel Bustos o la diputada sabadellenca Montserrat Capdevila.

D’esquerra a dreta, Francina Armengol, Pere Navarro, Manuel Bustos i Montserrat Capdevila. Font: Facebook PSC Sabadell

Entre els parlamentaris, també va intervenir una jove Francina Armengol. En aquells moments, la nova presidenta del Congrés tenia 41 anys, ostentava el càrrec de Portaveu del grup socialista al parlament balear i era la secretària general del PSIB des de feia nou mesos. El seu nom guanyava força als mitjans balears, però encara hauria d’esperar al juliol de 2015 per arribar a la presidència de les illes.

“Jo no vull un futur on hi hagin fronteres entre les Illes Balears i Catalunya”, va defensar Armengol, en relació a l’incipient procés independentista, davant dels centenars de militants del PSC concentrats a Sabadell.

La política mallorquina també va aprofitar el seu torn de paraula per elogiar la tasca de Bustos a l’Ajuntament. Cal destacar, però, que encara faltaven dues setmanes perquè sortissin a la llum les primeres investigacions d’anticorrupció. “A Sabadell teniu un magnífic alcalde, conegut més enllà de Catalunya”, va declarar.

Presidenta amb el suport de Junts i PSC

L’elecció d’Armengol aquest dijous ha estat possible gràcies un acord ‘in extremis’ amb Junts i ERC, entre altres grups parlamentaris. Per part de Junts per Catalunya, el pacte contempla el reconeixement del català a la Unió Europea, el seu ús al Congrés i l’impuls de dues comissions d’investigació sobre les clavegueres de l’Estat i sobre els atemptats del 17-A.

En la mateixa línia, el portaveu d’ERC Gabriel Rufián ha destacat que l’acord dels republicans amb el PSOE garantirà l’ús del català a les sessions plenàries, la constitució d’una comissió d’investigació sobre el Cas Pegasus i la continuïtat de la “desjudicialització” del conflicte.

Foto de portada: Francina Armengol, a Sabadell, el 12 de novembre de 2012. Font: PSC Sabadell (Facebook)

Comments are closed.