Foto portada: Usabart, a l'Auditori del carrer Lacy, dimecres al vespre. Autor: David B.

Gemma Usabart (Podem): “El dret a l’autodeterminació estarà en el nostre programa”

La castellarenca Gemma Usabart és la favorita per liderar la nova formació política Podemos/Podem a Catalunya. Va ser regidor de l’Altraveu de Castellar l’any 2007. Dimecres va visitar l’Auditori del carrer Lacy en l’acte central de la seva campanya interna.

Usabart és una de les vuit candidates a Secretària General de Podem a Catalunya. Una de vuit però la favorita indiscutible ja que va de la mà de Pablo Iglesias i el seu equip. De fet, ja és la secretària de Plurinacionalistat de la formació política que ha sacsejat el taulell polític estatal. Ara ella vol fer el mateix amb el català.

L’equip d’Usabart compta amb un sabadellenc en el seu equip, l’actual president de la FAV, Manuel Navas. Navas i Usabart van ser els protagonistes de l’acte, que va tenir l’assistència d’una seixantena de persones. iSabadell va poder conversar breument amb la castellarenca minuts abans de l’inici de l’acte. Aquest és el resultat.

Comencem per l’actualitat. Què li ha semblat l’enquesta del CIS feta pública avui. Són la segona força política estatal, desbancant el PSOE i la primera en intenció de vot directa. En certa manera Podemos s’ha menjat el votant socialista.
Demanem cautela sempre amb les enquestes. Però està clar que hi ha un canvi de tendència. Un trencament amb el mapa polític al que estàvem acostumats. I el CIS reforça aquesta tendència i millora les nostres posicions respecte mesos anteriors. Però amb les enquestes sempre cal prudència.

Què li semblen les primeres passes del govern de Syriza a Grècia?
El que ens han demostrat els grecs és que en democràcia les coses s’han de poder canviar. Ells diuen que l’austeritat ha portat el país al caos i el desastre i han demanat canviat les polítiques. El que està fent Syriza els primers dies és prendre mesures de xoc i repensar la qüestió del deute i introduir elements per repensar Europa. Van pel bon camí però hi ha altres països que també estan començant a girar contra les polítiques d’austeritat imposades des d’Alemanya. Hi ha esperança.

Però val a dir que Grècia i l’Estat espanyol però són contextos diferents. Syriza i Podem també són diferents. Els deures dels grecs els han de fer ells. I els de l’Estat espanyol els haurem de fer aquí.

Vostè va començar a la política a la política municipal. Aquí al costat. A Castellar. A l’Altraveu, que forma part de les CAV. I semblaria més a prop de la CUP més que no de Podem. Com és el pas de l’Altraveu a Podemos?
Al 2007 entro en una Agrupació d’Electors. Sóc regidora. El que fèiem és començar a dir que la política es pot fer d’una altra forma: que ha d’estar al servei de les majories i que la majoria hi ha de participar. Ho fem a nivell municipal a Castellar i a altres llocs de la comarca. Són experiències de municipalisme des de la base que permeten canviar la forma d’entendre el treball institucional.

Sobre la CUP-Podem jo simplement diria que l’Altraveu era una aposta des de baix i municipalista.

Precisament a Castellar [o a Barcelona] Podem s’ha integrat en una candidatura d’esquerra àmplia. És la línia a seguir?
Nosaltres no ens presentem a les municipals. És la decisió de l’Assemblea de Vistalegre. Sí ens presentem a les autonòmiques i a les estatals. A les municipals animem a la nostra gent a reforçar candidatures ciutadanes, tipus Guanyem o altres, si n’hi ha, sempre que facin un treball municipalista i respectin un ADN Podem. I que tinguin capacitat i voluntat de disputar els governs. Però cal recordar que no ens presentem.

El Consell Ciutadà de Podemos a Sabadell s’ha posicionat per anar en solitari, tot i que ja hi ha dues polaritats que es presenten com a alternatives o rupturistes. Per què és possible a Barcelona i Castellar el que és impossible a Sabadell?
Cada realitat municipal és un món i per això no marquen una línia concreta. A més, no tenim direcció a Catalunya. El que diem és que les persones que donen vida a Podem són les que han de decidir. Aquí hi ha un Consell Ciutadà i un Secretari General i ells han de decidir.

L’electorat entendrà que en alguns municipis es presenti Podemos en llistes àmplies, en altres no i en altres via l’Agrupacio d’electors?
Repeteixo que Podem no es presenta a les municipals. Hem decidit que a nivell municipal és on s’ha de prendre la decisió i cadascú farà el que cregui millor.

Podemos pot canviar les coses a nivell sabadellenc, tenint en compte el cas Mercuri i la crisi social?
La gent de Podemos a Sabadell té una gran responsabilitat. Estic segura que escolliran la millor opció tenint en compte totes les possibilitats.

Parlem de política general. Podem aspira a trencar el bipartidisme a la resta d’Espanya. A Catalunya en canvi el bipartidisme no està tan marcat des de fa uns anys. En aquest sentit, quin és el factor diferencial de Podem respecte altres llistes de cara al 27 de setembre.
La nostra aposta és molt diferent respecte el model de país i que desenvolupa CiU. Un model on predomina l’austeritat, molt esquitxat per la corrupció i on governen els de dalt. Ens oposarem clarament a aquest model. Volem un altre model: polítiques públiques fetes des de les majories i per a les majories. És la nostra aposta.

Creu que les eleccions del 27 de setembre són plebiscitàries com vol el president o autonòmiques?
Nosaltres ens presentarem amb un programa i ens presentem a unes eleccions anticipades. Estem començant un programa que continuarem treballant si som escollits: pla de rescat ciutadà per fer front a l’emergència social que causen els desnonaments, la pobresa energètica o tenir famílies sense cap ingrés. A mig termini farem un pla de desenvolupament econòmic per construir una economia real i no basada només en el totxo i el turisme. I com a tercer element volem blindar els drets: educació, sanitat, protecció social. Necessitem reconstruir aquest Estat social. L’últim element és una clara defensa del dret a decidir. Som l’únic partit amb capacitat de disputar el govern espanyol que defensa el dret a decidir i l’autodeterminació. Estarà en el nostre programa futur.

Foto portada: Usabart, dimecres a l’Auditori del carrer Lacy, dimecres. Autor: David B. 

 

Comments are closed.