Foto portada: ciutadans pel carrer de Gràcia, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

El govern municipal planteja un increment fiscal mig del 15% per al 2024

  • L’executiu de Marta Farrés portarà al ple una proposta d’impostos i taxes municipals per “garantir” serveis.
  • Gibert: “fins ara hem assumit la inflació amb el superàvit però la fórmula ja no dona més de si”.

“Fins aquí hem arribat assumint l’increment de despeses amb el superàvit. Ara la situació ja no dona més de si”. Així ha argumentat el tinent d’alcaldessa de Presidència, Pol Gibert (PSC), la proposta d’ordenances fiscals de cara a l’any vinent. El govern municipal portarà al ple del proper 11 d’octubre una proposta inicial d’impostos i taxes municipals que preveu un increment al voltant del 15 per cent de mitjana.

El govern municipal planteja l’escenari a partir de l’increment de costos causats per la inflació i la caiguda de recaptació de l’impost de la plusvàlua, que ha passat de 18 milions a la meitat en dos anys a causa de la clatejada judicial del Tribunal Suprem als ajuntaments. També per la històrica baixa pressió fiscal en comparació a altres municipis del mateix tamany, de la comarca i de Barcelona. Així que cal posar al dia els impostos.

Pel que fa a l’Impost de Bens Immobles, l’IBI, el govern Farrés planteja una pujada mitjana de 58,44 euros anuals (ara és de 390 euros i serà de gairebé 450). Per tant, l’increment mitjà és del 14,98 per cent. En quant a la taxa de residus, el rebut mitjà passarà de 72 euros a 84 euros. Un increment del 16,7 per cent de mitjana. Se suspèn l’exempció del 100 per cent de la taxa. Hi ha 10.000 domicilis que no pagaven res i ara pagaran 15 euros anuals. “És raonable que tothom pagui encara que sigui poc”, assegura Gibert. El govern insisteix que l’increment mitjà entre IBI i taxa de residus representa menys de sis euros al mes. La resta de tributs, com la taxa de guals, l’import de circulació o l’Impost d’Activitats Econòmiques pujaran en una línia “similar”, segons han detallat fonts municipals. La taxa per casaments civils quedarà suprimida (més informació: ‘Els casaments a la sala de plens passaran a ser gratuïts‘).

L’increment de la pressió fiscal arribarà un any després de la congelació de tributs de l’any anterior, que es va produir amb un 10 per cent d’inflació interanual.

“Se’ns han disparat les despeses. Ho hem assumit amb el superàvit des del 2019 però aquesta fórmula ja no dona més de si”, ha argumentat Gibert. “Fins ara teníem superàvit però ara no queda un altre remei que actualitzar els tributs. Cal garantir una bona musculatura fiscal per assegurar els serveis”, insisteix.

La inflació ha pujat un 16,9 per cent des de l’any 2019, ha explicat Gibert. En aquest temps, les ordenances fiscals van pujar un 5,7 per cent. La inflació es va disparar l’any passat, quan les ordenances es van congelar, i ha seguit pujant aquest any. No obstant, l’executiu municipal assegura que la pressió fiscal a Sabadell continuarà un terç per sota de la de ciutats similars en població i també inferior a la resta del Vallès Occidental. El govern Farrés es compromet a mantenir la prestació de serveis públics i descarta retallades.

La proposta se sotmetrà a debat i aprovació (el PSC té majoria absoluta) el proper 11 d’octubre en sessió extraordinària del ple.

Foto portada: ciutadans pel carrer de Gràcia, fa unes setmanes. Autor: J.d.A.