Guanyem, contra el “canvi de cromos” per tancar oncologia pediàtrica al Taulí

“El CatSalut torna a enganyar la població del Vallès Occidental”, assegura la portaveu de Guanyem i tercera tinent d’alcalde de l’Ajuntament Marisol Martínez, qui demana aturar el trasllat d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí a nivell social i avisa que no accepta cap tipus de bescanvi. “El trasllat s’ha d’aturar a nivell social”, insisteix. 

Les darreres informacions al voltant del trasllat és que les dues oncòlogues de la unitat s’incorporen aquest divendres a l’hospital de la Vall d’Hebron. Segons alguns dels assistents consultats per aquest digital, el CatSalut va explicar a diversos portaveus municipals en una reunió dimarts que la decisió no té marxa enrere. A canvi, però, es comprometen a reforçar pediatria potenciant serveis com el de malalties minoritàries o politraumatismes. Aquest dijous es presentarà la proposta a alcaldes vallesans i a les 11 hores s’ha convocat la premsa per concretar-ne els detalls.

A les veus crítiques amb el trasllat s’ha sumat aquest dijous Guanyem Sabadell, que té dos regidors i forma part del govern. La seva portaveu, Marisol Martínez, ha considerat que “tenim poques dades per saber si el trasllat és positiu o negatiu però, per les poques que tenim, no hi veiem cap avantatge”. Per tot plegat demana el CatSalut que “pari màquines” i s’obri un procés on els professionals i els usuaris puguin dir la seva i després decidir.

“No canviarem oncologia pediàtrica per especialització en càncer d’ovari o qualsevol altre. No al canvi de cromos”, ha assegurat gràficament. Les darrers novetats giren al voltant d’això: treure uns serveis i comprometre’s a potenciar-ne uns altres.

Martínez s’ha acompanyat de dos professionals del Taulí de llarg recorregut. Per un costat, Sebastián Gallardo, director de l’Albada i ara també membre de la plataforma. Gallardo va saber del trasllat per la premsa i va sentir “molta ràbia”. “Per què tanta pressa si des de l’any 2011 s’estava planejant?”. El doctor assegura que el Taulí és un centre “punter” malgrat la desinversió històrica, amb una atenció “personalitzada i de proximitat”.

“Es va dir que descentralitzar era molt important i ens ho vam creure. Vam aprendre gairebé de zero i tenim un centre excel·lent. Ara sembla que això ja no val. Ara toca barcelocentrisme. La investigació s’ha de fer només a Barcelona? Ara ja no es pot fer xarxa? Ja no es pot compartir informació? Ara tot ha d’anar a Barcelona?”, s’ha preguntat.

Per la seva banda, la pediatra Montse Bosque ha revelat que les dues oncòlogues pediàtriques del Taulí ja s’incorporen divendres a la Vall d’Hebron. Creu que arribar als famosos 30 nous casos a l’any seria tan senzill com ampliar l’àrea d’inflùencia del Taulí a zones sanitàries com Terrassa o Manresa. “Per què van els infants que tenen càncer de Manresa a Barcelona?”, es pregunta. Per a Bosque traslladar les oncòlogues serà liquidar la unitat:

“No hi ha seguiment de pacients sense oncòlegs; i als oncòlegs se’ls enduen. La unitat d’oncologia pediàtrica tanca”, ha abundat. “Som referència pediàtrica en 17 especialitats però sense oncologia perdem especialitat, perdrem expertesa”.

Per la seva part, Laura Trives, vinculada a Guanyem però que pateix des de petita una malaltia minoritària, la talasèmia mayor, ha reconegut les seves sensacions contradictòries davant el trasllat:

“Ja fa anys que quan un nen té càncer pot anar a Sant Pau o a la Vall d’Hebron i fer el seguiment al Taulí. Per què ara ja no? Falta molta informació per justificar el trasllat. Si tot fos tan clar, no s’hauria anunciat a bombo i plateret?”.

Per tot plegat Martínez demana al CatSalut que pari màquines i obri un procés de diàleg per veure com abordar millor el càncer infantil, escoltant els professionals i els usuaris. “Si no l’obre el CatSalut, el farem nosaltres”, ha avisat. Després que es prenguin decisions. Però ara per ara “ens han mentit tantes vegades” (per exemple, amb l’hospital Ernest Lluch o el Pla Sanitari de fa dècada i mitja) que veuen “interessos obscurs” en tota l’operació. “No podem decidir per un cop de telèfon des de Barcelona”, ha resumit.

Sigui com sigui, la unitat té les hores comptades: les oncòlogues van divendres a la Vall d’Hebron i ja s’ha parlat amb les famílies dels nou infants en tractament.

Veus crítiques

Guanyem s’afegeix a tots un reguitzell de veus crítiques amb el trasllat. Els principals ajuntaments de l’àrea del Parc Taulí hi estan en contra (Barberà, Cerdanyola, Ripollet, Castellar, Santa Perpètua, Badia o Polinyà, entre altres), també alguns de fora com el de Terrassa, i els sindicats Comissions Obreres i la UGT, així com la Cambra de Comerç de Sabadell.

Debat local

A nivell local, l’única formació que públicament ha defensat el trasllat ha estat Esquerra Republicana. Els seus dos alcaldes a l’àrea de Sabadell, els de Sant Quirze i Sant Llorenç Savall, tampoc s’han sumat a les protestes. Els republicans sostenen que l’evidència científica recomana la concentració de serveis en hospitals de referència. Així se’ls pot tractar millor.

El tancament de la unitat arribarà aquest dijous al ple municipal, i cada partit s’haurà de posicionar. Els dos regidors de Guanyem han anunciat el vot favorable a la moció contra el trasllat, que impulsa el PSC. “Però la moció serà un compromís polític que no servirà de gaire més que això. El trasllat s’ha d’aturar a nivell social”, assegura la tercera tinent d’alcalde. “Cal un front comú”, finalitza.

Foto portada: Bosque, Martínez i Gallardo, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.