Homenatge al Memorial de Luís Companys a la masia de Can Rull. Autor: David Chao

Homenatge a Companys 81 anys després del seu assassinat

El monòlit a Lluís Companys, a la masia de Can Rull, ha estat guarnit amb flors, cants i balls de bastons aquest divendres, quan es compleixen 81 anys de l’assassinat del president de la Generalitat. Ciutadans, polítics i entitats han homenatjat al primer president del Parlament, que va viure bona part de la seva vida a Sabadell, amb un viatge al passat: el besnét i la filla de Jaume Òssul, Marc Serrano i Isabel Òssul, han recordat les principals batalles de Companys i la seva acció a la ciutat als anys 30. Era company de partit amb l’expresident.

L’afusellament de Lluís Companys és un fet inqüestionable que persones, entitats i institucions han lamentat aquest divendres al vespre. Gairebé un centenar de persones han acudit a l’acte organitzat pel Memorial Lluís Companys i l’Ajuntament davant la Masia de Can Rull, on hi ha el monolit de Lluís Companys. Isabel Casals (germana de Muriel Casals) ha destacat la figura del republicà amb aquestes paraules:

“Parlar de Lluís Companys és parlar de dignitat i coratge. Tal com va dir el desembre de 1937, a l’inici de la guerra: catalans, en aquesta guerra ens ho juguem tot, fins i tot el nostre nom. Lluitarem i defensarem el poble pels valors i els ideals universals del treball, la pau i la justícia”.

En aquest sentit, el besnét de Jaume Òssul, Marc Serrano, ha posat el focus en el paper del seu familiar, un dels col·laboradors de Companys a Sabadell: va ser vicesecretari local del Partit Republicà Democràtic Federal, president del Centre Republicà Democràtic de Can Rull. Per la seva part, Companys va tenir àmplies relacions amb Sabadell, ja que hi va ser diputat per Sabadell en representació. Per la seva part, Òssul va ser un dels 138 sabadellencs empresonats pels fets d’octubre de l’any 1934.

“Va ser pres polític: dels empresonats per les seves idees, se’n diu així. Presos polítics” ha assegurat Serrano.

Els Bastoners de Sabadell, el Cant de la Senyera i el dels Segadors han ambientat l’acte institucional d’aquest divendres en homenatge al president condemnat a mort i afusellat.

Entitats participants

Una quinzena d’entitats han assistit a l’acte institucional per commemorar a Lluís Companys. Les entitats que han participat a l’ofrena floral i han estat presents a l’acte són: l’Ajuntament de Sabadell, Memorial Companys, PSC Sabadell, Junts per Sabadell, ERC i Jovent Republicà, Debat Constituent, Assemblea Nacional de Catalunya, Podem, Ara Sabadell, Consell Nacional per la República, Òmnium Cultural de Sabadell, Fundació Bosch i Cardellach i la Crida) han prosseguit amb l’ofrena de flors després del text commemoratiu. Ciutadans ha sigut l’únic partit amb representació municipal que no ha comparegut.

Foto portada: Homenatge al Memorial de Luís Companys a la masia de Can Rull. Autor: David Chao.

Comments are closed.