Foto portada: simulació de com serà el pavelló dels Merinals. Autor: Ajuntament.

Quines inversions conté el pressupost municipal de 2022?

L’Ajuntament aprovarà dilluns el pressupost municipal per a l’any 2022, que serà dels més expansius dels darrers anys ja que pujarà un 8 per cent. Segons la proposta que el govern sotmetrà a votació, i té l’aprovació garantida gràcies a Junts per Sabadell, les inversions ascendiran a 26 milions d’euros.

“Com la loteria les inversions estan molt repartides”, ha bromejat l’alcaldessa, Marta Farrés, al presentar-les. Però no és casualitat: el govern municipal vol, hi pesa molt la tradició socialista aquí, repartir-les al màxim de barris. Així n’hi ha un grapat, algunes conegudes o plurianuals, d’altres de noves. Les principals inversions són les següents.

· La principal inversió, que s’endú un de cada 4 euros, serà el pavelló (més un macropavelló de fet) dels Merinals (Pavelló Oest), que costarà 8 milions d’euros en total, 5,3 milions del pressupost 2021. Es preveu que les obres comencin durant el segon terç de l’any vinent.

· 2,3 milions del pressupost 2022 s’endurà el Portal Sud, la nova entrada des de la C-58, que també ha de començar l’any vinent.

· El Passeig de la plaça Major s’endurà 1,1 milions d’euros. Les obres han de començar al gener (Farrés aposta més aviat a finals de gener que no pas després de Nadal) i hauria d’estar finalitzat (tancant un debat llarguíssim) abans del Nadal de 2022.

Foto portada: simulació del passeig de la Plaça Major després del projecte de remodelació. Autor: cedida
Simulació del passeig de la Plaça Major després del projecte de remodelació. Autor: cedida

· La nau Sallarés Deu, al barri de Gràcia, veurà com l’any vinent comencen les obres per fer la nova Escola d’Hostaleria, finançada amb fons europeus al 50 per cent.

· 800.000 euros es consignen de nou per ampliar el centre cívic de Sant Oleguer i instal·lar-hi una antena de barri de l’Escola Municipal de Música. Un projecte heretat del mandat anterior.

· Inversió important, i desconeguda fins ara, al Mercat dels Merinals: 640.000 euros. També al Mercat Central, tot i que menor en quantitat.

· 441.000 euros del pressupost municipal 2022 aniran per renovar les façanes de l’Ajuntament.

· La reforma de la plaça Mossèn Geis, al Centre, costarà més de 300.000 euros.

· Una partida no gaire gran però complexa correspon a la recuperació de la Pista Coberta, que costarà 520.000 euros i liderarà l’empresa pública Promoció Econòmica. L’Ajuntament espera gastar-se 130.000 euros per fer-ho, manté que la Diputació s’ha compromès a pagar el mateix i que també ho fa el Consejo Superior de Deportes. Falten els 130.000 euros de la Generalitat. Però arribin o no, la pista es recuperarà. “No ens esperarem. Esperem arribar a un acord”, assegura Farrés.

Foto portada: vacuna a la pista coberta. Autor: David B.
Després d’estar preparada per ser un hospital temporal, la Pista Coberta ha de tornar a ser un espai d’entrenament i competició. Autor: David B.

· Hi haurà altres accions a mig camí entre les inversions i els manteniments però que es fan com a pla de xoc i van al capítol d’inversions: 470.000 euros per reposar arbres, 450.000 euros per renovar voreres o 300.000 euros per canviar l’enllumenat de l’avinguda de Barberà.

· La millora del solar, o aparcament gratuït de terra a cel obert, de l’Eix Macià tindrà una partida de 150.000 euros per a l’any vinent.

· 150.000 euros es reserven també per reparar d’una vegada les fonts de la Via Alexandra, al barri de Can Rull. Costarà 350.000 euros però els 200.000 restants van consignats al pressupost 2023.

La zona d’aigua del parc de Tierno Galván, a Can Rull. Autor: cedida.

· Durant l’any vinent l’Ajuntament espera començar dues promocions de lloguer públic, Can Gambús I i Can Gambús II. I acabar la promoció de la carretera de Barcelona i deixar gairebé acabada la de Francesc Layret.

· D’altra banda, el pressupost d’inversios conté diverses partides plurianuals de projectes o obres que s’estan fent i abarquen més d’un any: el Parc de les Aigües, a Can Llong, o l’edifici de l’Oficina d’Entitats i Voluntariat, a Gràcia, en serien alguns exemples.

El pressupost se sotmet a votació dilluns però té l’aprovació garantida amb els vots del PSC, Marta Morell i Junts per Sabadell.

Més informació:

Foto portada: simulació de com serà el pavelló dels Merinals. Autor: Ajuntament.