Foto portada: Fernàndez, Vidal i Berlanga. Autor: J. Peláez / Ajuntament de Sabadell.

Invertiran 880.000 euros per lluitar contra el fracàs escolar

  • El pressupost de les regidories socials pujarà un 7 per cent respecta a l’any 2015.

  • Es creen nous centres de tarda, plans educatius d’entorn i patis oberts.

Les regidories d’Educació, Acció Social i Salut que configuren l’àrea social de l’acció de l’Ajuntament, tindran un set per cent més de recursos aquest any, segons ha presentat l’executiu municipal aquest dilluns. L’increment de pressupost permetrà algunes noves mesures.

Segons s’ha presentat les tres regidories tindran un pressupost d’uns 30 milions d’euros. No s’hi inclou el pressupost de Cultura malgrat que les quatre àrees (Acció Social, Educació, Salut i Cultura) son les que conformen formalment l’àrea social. Segons el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, hi ha un increment de 450.000 euros a polítiques socials i de cohesió.

Acció Social: més centres de tarda i nou recurs alimentari

El departament que coordina el republicà Gabriel Fernàndez tindrà un pressupost de 14 milions, un 7,66 per cent més que l’any passat. Entre les accions previstes pel 2016, s’augmentarà de sis a vuit el número de centres de tarda. Es tracta de recursos socials i educatius fora de l’horari lectiu destinats a infants. Ara n’hi ha sis i es faran dos nous aquest any. Es vol acabar el mandat amb una desena de centres repartits per la ciutat (ara hi ha a Torre-romeu, Les Termes, Can Puiggener, Can Deu, Can Rull i des de la primavera passada també a la Concòrdia). Se’n faran de nous a la zona nord i també als Merinals.

D’altra banda, es destinaran 40.000 euros a obrir un centre de distribució social d’aliments (DISA). Un tipus de centre ja funcionant a Barcelona i que complementarà la tasca del Rebost Solidari amb la voluntat d’oferir més varietat en els aliments i més llibertats a l’hora d’escollir-los, potenciant a la vegada la incorporació de voluntaris.

Cal avançar cap a un model que no es limiti a donar una resposta assistencial a aquesta situació i obrir noves vies i possibilitats”, assegura el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez”.

El departament posarà en marxa el PEAS (Pla Estratègic d’Acció Social) i ha posat en marxa un dispositiu per a l’emergència social a la plaça del Gas

Educació: pla d’èxit i plans educatius d’entorn

Es posarà en marxa el Pla d’èxit educatiu dotat amb 881.000 euros, que passa per reforçar els recursos pedagògics i socials destinats millorar la cohesió social en l’àmbit educatiu (hi ha centres amb un fracàs escolar que volta el 50 per cent). En primer lloc, es reforçaran els plans educatius d’entorn. Si ara hi ha quatre es crearan dos de nous als Merinals i la zona nord. En quant als patis oberts també s’opta per ampliar-los arribant fins a cinc centres educatius amb les portes obertes fora de l’horari lectiu, sempre sota la supervisió d’un monitor. Les escoles es beneficiaran d’un fons municipal de nova creació i els centres rebran una partida per participar al programa Ciutat i Escola, i no quedar-ne fora per manca de recursos econòmics. Així mateix, s’aposta per incorporar més infants amb necessitats educatives especials als casals d’estiu i per facilitar la participació d’alumnes en risc d’exclusió social en activitats extraescolars. Es dedicaran 33.000 euros al primer cas i uns 10.000 al segon.

El regidor d’Educació, i tinent d’alcalde, Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), ha fet públic que hi haurà 120.000 euros per millorar els equipaments educatius (bàsicament, les escoles).

Salut: pla municipal de drogues

La regidoria de Salut , que coordina Ramon Vidal (UpC) està elaborant un Pla de Mandat de Salut amb la prioritat de garantir el funcionament del sistema públic de salut i identificar i lluitar contra els factors que generen desigualtats. Així mateix, es reforçaran les accions de salut comunitària a barris com Torre-romeu, Can Puiggener, els Merinals i els barris del sud. L’àmbit de promoció de la salut tindrà 450.000 euros en els pressupostos.

Foto portada: Fernàndez, Vidal i Berlanga. Autor: J. Peláez / Ajuntament de Sabadell.

Comments are closed.