Joan Berlanga, regidor d'Educació, en una imatge d'arxiu. Autor: David B.

Joan Berlanga (UpC): “aquest mandat és d’un govern de transformació amb uns lideratges compartits”

Unitat pel Canvi va ser la segona força més votada a les eleccions municipals de fa dos anys i forma part del quatripartit que governa la ciutat. Joan Berlanga, portaveu de la formació i primer tinent d’alcalde, n’és el seu portaveu.

Berlanga és el tinent d’alcalde de l’àrea social des de la configuració del quatripartit. A més, com a portaveu de la formació amb més número de vots de les que formen el govern, el seu nom és qui més sona en un hipotètic relleu de Juli Fernàndez com alcalde en la segona part del mandat. En aquesta entrevista fa balanç d’aquests dos primers anys tot mantenint que al juny “concretarem” l’acord del relleu a l’alcaldia.

A nivell general, quin balanç fa d’aquests dos anys de mandat?
Molt bo. La ciutat necessitava tancar una etapa i començar-ne una altra i això ho hem assolit. A més, hem impulsat noves polítiques. Teníem un encàrrec i l’estem fent.

Quin és el paper que ha jugat i juga Unitat pel Canvi en aquest govern?
Unitat pel Canvi va ser la primera força que parlava d’aquest govern abans de les eleccions, durant les eleccions, durant la campanya, després de les eleccions i ara. Era la nostra opció única de formació de govern, un govern d’esquerres, a l’esquerra del PSC i net de corrupció. Ens sentim molt artífexs d’aquest govern perquè creiem que és el que necessitava la societat.

Joan Berlanga. Autor: David B.
Berlanga, a la regidora d’Educació, aquest dimarts. Autor: David B.

Les prioritats d’aquí fins al final del mandat quines haurien de ser?
Entenc que en aquesta primera part del mandat hem estat capaços d’iniciar una nova etapa amb una nova manera de fer política, amb un nou tarannà, amb proximitat, això és una primera característica. Crec que hem donat molt bona resposta a la urgència social, la ciutat de Sabadell és capdavantera en temes de pobresa energètica, la creació del servei d’urgències i emergències socials, la presentació que vam fer l’altre dia de més de sis milions d’euros per habitatge públic i increments importantíssims en educació i salut. Per tant, jo crec que la resposta social que hem donat és excel·lent. A la vegada, en aquests primers dos anys també hem repensat diferents aspectes de la ciutat. Un encàrrec que tenim és repensar la ciutat, igual que estem repensant en model de participació de la ciutat, el Passeig i el centre o com hem de gestionar els serveis públics. Aquesta segona part del mandat el que toca és acabar de materialitzar totes aquestes polítiques i, al nostre entendre, des d’Unitat pel Canvi, també és important que aquestes polítiques quallin als barris, hi arribin i es materialitzin en cada plaça, cada carrer i cada associació de veïns.

Aquesta setmana Carles Puigdemont anava a Madrid a demanar un referèndum pactat per última vegada. Quin hauria de ser el paper de l’ajuntament de Sabadell en un hipotètic referèndum unilateral d’autodeterminació?
A Unitat pel Canvi apostem, des de fa temps, pel referèndum. Al nostre entendre ha de ser un referèndum legal, amb reconeixement i efectiu, volem un referèndum que tingui efectivitat sobre el seu resultat. Tanmateix, ja veurem quin escenari es produeix i quin tipus de referèndum s’acaba de convocar a Catalunya.

Si en aquell moment fos alcalde, posaria les urnes i cediria espais públics per celebrar-lo?
Nosaltres respectarem el que decideixi la majoria del Parlament de Catalunya i la majoria del ple de Sabadell, com no pot ser d’altra manera. La nostra opció de referèndum és una opció pactada i reconeguda però entenem que el Parlament i el ple tenen legitimitat per escollir l’opció que sigui possible a partir de les majories que hi hagi i s’ha de facilitar l’expressió de la voluntat popular.

Ara que estem a mig mandat la qüestió del canvi d’alcalde està sobre la taula. Per què s’hauria de fer aquest canvi?
Vam acordar que al juny l’alcalde posaria el seu càrrec a disposició i acordaríem un nou relleu. És una part del nostre acord i és un encàrrec de la ciutadania, ens va donar un resultat en què ens va interpel·lar a un lideratge compartit. Per tant, hem de complir el mandat de la ciutadania en el qual tres forces tenim quatre regidors cada una i del govern la més votada som nosaltres. A més, vam fer un acord on es garantia un relleu a l’alcaldia i, per tant, és un acord que tenim, que treballarem i el proper juny concretarem.

Seria positiu per a la ciutat tenir dos alcaldes en dos anys?
La ciutadania ha decidit que aquest mandat no tingui nom propi, aquest mandat és d’un govern de transformació amb uns lideratges compartits. Per tant, aquí no és tan important el nom de la persona que es posa al davant sinó que hi ha quatre forces polítiques d’esquerres que s’estan arromangant per remuntar la ciutat i és el que ens ha encarregat la ciutadania.

Si aquest relleu no es produeix què farà Unitat pel Canvi?
Nosaltres estem segurs que es complirà l’acord de govern que vam acordar tots, segur.

Passem a parlar de qüestions més concretes. Està a favor de les municipalitzacions?
És molt important per nosaltres que el sector públic controli els serveis públics, per tant per part nostra, en els elements importants de la vida de la ciutat la millor gestió és la pública, perquè segueix un interès públic. En aquest sentit nosaltres apostem per un model de gestió pública, en general. Pel que fa a la situació actual de la ciutat, ja s’ha municipalitzat el servei de grua o de zona blava i altres serveis els estem analitzant i en funció de la seva viabilitat decidirem, com poden ser el cementiri, el servei de neteja, el servei d’aigua o les escoles bressol. És un element que tenim l’encàrrec de valorar, ho estem fent i en funció dels resultats de l’anàlisi i de la viabilitat econòmica i jurídica anirem prenent les decisions.

Quin és el projecte pel Passeig o per la remodelació del centre?
Aquesta primavera estem fent un procés de reflexió en el qual s’ha parlat amb molts veïns i moltes entitats del centre de la ciutat i s’anirà presentant i concretant el projecte. El tinent d’alcalde Maties Serracant ho anirà fent progressivament. En aquest cas sí que des del govern entenem certa impaciència per part de la ciutat per algunes conclusions del passeig però en cap cas ens volem precipitar sobre què fer en un espai tan emblemàtic de la ciutat i s’està fent un procés de reflexió, de molts estudis, de buscar complicitats i, per tant, això no és ràpid.

Joan Berlanga. Autor: David B.
El primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga. Autor: David B.

Com valora la solució que s’ha donat a la Zona Hermètica, al model d’oci nocturn?
Teníem un compromís alguns partits de revertir la situació que s’estava produint a la Zona Hermètica i això ja ho hem assolit, però a la vegada estem fent la reflexió sobre quins espais d’oci nocturn hi ha d’haver i com queden repartits dins la ciutat. Per tant, tenim encara un estudi que s’ha de concretar en el qual Sabadell pugui tenir una oferta nocturna que no perjudiqui els interessos ni el descans dels veïns.

Per revitalitzar el teixit productiu de la ciutat què s’hauria de fer?
Té vàries dimensions. Hi ha una vessant comercial, en la qual hi ha un comerç de proximitat que nosaltres com a model de ciutat i model de mobilitat urbana trobem molt essencial. Per altra banda, estem treballant amb els sectors productius, amb vàries col·laboracions, com per exemple amb el Vapor Llonch. També estem analitzant amb altres municipis de la comarca les polítiques econòmiques, estratègiques, i com abordar temes com la formació laboral o la formació professional.

L’ajuntament hauria de donar suport en algun sector concret?
Al sector que estem donant més suport i que per nosaltres és estratègic és l’economia del tercer sector. Hem creat una xarxa amb altres municipis per impulsar l’economia més social i de caràcter cooperatiu, és una aposta estratègica en la qual ja hem fet una xarxa i algunes iniciatives.

Fa temps es va anunciar la revisió del nomenclàtor i fa poc es va treure el monument a l’alcalde Marcet. Estan d’acord amb aquest canvi?
Sí, i la regidora de Cultura està treballant en una proposta que properament presentarà. Ja hem fet dos fets emblemàtics, com és el carrer República i el monument de Marcet, però és una feina pendent que tenim en el nostre acord de govern, fer un nou nomenclàtor. Els noms que es canviaran ja els concretarà la regidora en el pla que està treballant. Com a Unitat pel Canvi creiem que s’ha d’abordar aquesta qüestió i per això li donem suport.

Una de les crisis més grans que hi ha hagut en aquest mandat ha estat la de Ràdio Sabadell. Què n’opina de la situació?
Penso que es va produir una situació que va crear una incomprensió. No s’hauria d’haver produït però s’estan prenent mesures i ens sembla que s’està revertint la situació. En el nostre cas tot el suport a que Sabadell pugui tenir una ràdio pública, municipal. És important que una ciutat de la nostra magnitud tingui un servei públic i que no sigui notícia per polèmiques d’aquest tipus.

Què s’hauria de fer per solucionar el problema?
Hi ha una nova responsable que està parlant amb els seus equips, entre els quals fer un gir, donar-li més protagonisme a aquesta ràdio a nivell de formació, fer una escola de ràdio, i la regidora està treballant propostes.

Quina nota posaria al govern en aquesta part del mandat?
Un notable, un 7’5, perquè crec que hem aprovat àmpliament complint el mandat de la ciutadania. Algunes coses s’estan fent molt bé, haver desencallat algunes inversions com les de l’Escola Virolet o el soterrament és molt bona notícia. Potser hem de millorar alguns aspectes, no surt tot bé, és un govern que està fent moltes coses i segurament de cada quatre coses potser tres estan bé i una cal millorar-la, per això un 7’5 està bé.

Fotos: David B.

Comments are closed.