L'alcaldable Lluís Matas i el diputat de Junts al Parlament Joan Canadell. Autora: Lucia Marin

Canadell (Junts): “A Espanya el sistema fiscal no el millorarem mai”

Junts per Sabadell ha organitzat una taula rodona sobre el dèficit fiscal entre Catalunya i Espanya per apuntalar el seu model independentista de cara a les eleccions del 2023. L’alcaldable Lluís Matas ha convidat dues persones enteses en el sector, l’economista Joan B. Casas i el diputat al Parlament Joan Canadell, per explicar els beneficis econòmics que comportaria una fractura amb el sistema financer estatal i, de retruc, amb tot l’estat espanyol.

El sistema financer actual ha estat el principal objecte de debat en la taula rodona que ha organitzat Junts per Sabadell al Casal Pere Quart. Catalunya sense Espanya ha traslladat un missatge clar i directe a la setantena de persones interessades que han assistit a la conferència d’aquest dilluns: el territori tindria molts més recursos econòmics i materials per millorar la vida dels ciutadans així com majors oportunitats per esdevenir un referent arreu d’Europa. Segons les dades aportades pel Doctor en Economia Financera i degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya durant 10 anys, Joan B. Casas, actualment Espanya té un dèficit del 8 per cent del PIB amb Catalunya.

“On desapareixen aquests diners? Doncs bé, el model de finançament és un dels mecanismes que ho explica. Mentre que Catalunya és una de les comunitats autònomes que aporta més de la mitjana estatal a aquest pot comú de l’Estat (19 punts per sobre), és una de les que menys rep del mateix sistema (12 punts per sota de la mitjana). Tot això tenint en compte l’Índex de Preus al Consum (IPC); que no es té mai en compte, però és molt important, perquè no és el mateix un euro a Madrid que a Extremadura”, ha afegit.

El diputat de Junts al Parlament i autor de dos llibres que justament analitzen la viabilitat d’una Catalunya independent, Joan Canadell, ha afegit que trencar amb aquest model oxigenaria els comptes públics i això permetria aplicar algunes mesures beneficioses per a la ciutadania, com una baixada d’impostos i més inversions en Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+I). Canadell també considera que vindrien més empreses, tot i que aquest no seria un efecte immediat.

“Algú pot pensar que això del dèficit fiscal no té gaire relació amb el municipalisme, però sí que en té. La independència va de millorar la qualitat de vida de la gent i, per tant, també dels sabadellencs”, ha subratllat Matas.

Des de Junts per Catalunya defensen un trencament total amb l’Estat i no confien en possibles reformes del sistema financer: “A Espanya el sistema fiscal no el millorarem mai. Cada vegada que hi ha hagut una reforma a l’Estat espanyol, nosaltres ens hem quedat igual. Portem 30 anys amb un dèficit fiscal al voltant del 8 per cent. Per tant, encara que es faci una reforma, troben la manera de seguir tenint aquest dèficit fiscal. És com una constant física que es manté sempre allà. No es tracta d’una nova reforma, sinó de la independència. Això és l’únic que ens pot ajudar”, ha reblat Canadell.

Els regidors de Junts, Francesc Baró i Lluís Matas, el diputat Joan Canadell i l'economista Joan B. Casas. Autora: Lucia Marin
Els regidors de Junts, Francesc Baró i Lluís Matas, el diputat Joan Canadell i l’economista Joan B. Casas. Autora: Lucia Marin

Tot això arriba després que Junts per Catalunya acordés via votació interna desmarcar-se del govern català i posicionar-se a l’oposició. Un dels canvis que ha comportat aquest nou govern d’ERC en solitari és el posicionament de Natàlia Mas al capdavant de la conselleria d’Economia, fins ara liderada pel juntaire Jaume Giró i, actualment, el més calent (els pressupostos) és a l’aigüera.

Foto portada: l’alcaldable Lluís Matas i el diputat de Junts al Parlament Joan Canadell. Autora: Lucia Marin

Comments are closed.