Foto portada: Fernández, Perarnau i Pellicer, a l'auditori del casal Pere Quart. Autor: J.d.A

La corrupció ha costat 900 euros a cada sabadellenc, denuncia la Crida

  • La Crida posa en marxa una web on anirà bolcant informacions, tot assegurant que la corrupció està “arrelada”.

  • L’exportaveu de la CUP, David Fernàndez, presenta dijous l’Atles de la corrupció de Catalunya.

La Crida per Sabadell ha posat en marxa aquest dimarts la web Diners i favors, que ressegueix el mapa de la corrupció a la ciutat. La formació anticapitalista sosté que només “anant a totes contra la corrupció” s’acabarà amb aquesta llosa. Sostenen que els casos de corrupció judicialitzada als Països Catalans ja han costat 900 euros a cada sabadellenc. “No serà fàcil extirpar-la i caldrà molta pressió social i política”, assegura el portaveu de la Crida Xavi Pellicer.

Diners i favors radiografia la xarxa vinculada al bustisme, tant pel que fa al cas Mercuri com al cas Ca n’Alzina. La pàgina incorpora un mapa de relacions, amb amics, coneguts i endollats del bustisme, de dins i de fora del consistori, i es presenta com un primer pas, ja que s’anirà actualitzant. Segons Pellicer, la Crida hi bolcarà noves informacions sobre el “càncer molt arrelat” que és la corrupció a la ciutat.

La corrupció és una dinàmica general. Caldrà molta valentia per acabar amb ella i amb el clientelisme. A l’administració encara hi ha molts interessos perquè les coses no canviïn. Hi ha moltíssims racons de foscos a Sabadell. I la nostra idea, la nostra amenaça, és arribar fins a l’últim racó de foscor de Sabadell”, ha seguit. “Les institucions no són neutres i juguem en camp contrari”, ha finalitzat.

El portaveu de la Crida Lluis Perarnau ha mantingut que hi ha interessos econòmica en les empreses concessionàries. I ha demanat al PSC de Sabadell reconeixement del mal causat en quant a la corrupció, tot i que s’ha mostrat poc esperançat de trobar autocrítica a les files socialistes.

La Crida defensa que algunes iniciatives sorgides durant el darrer any i mig mostren un canvi important. Un exemple seria el Reglament de cessió de locals a les entitats, una eina de transparència segons la formació. “L’única forma d’acabar amb les pràctiques corruptes és plantejar alternatives”, manté Pellicer.

La pàgina web es complementa amb una exposició, que s’inaugurarà dijous a les 21 hores a La Quartera, al costat del Casal Can Capablanca. Després es traslladarà a altres espais de la ciutat.

Per altra banda, la formació presentarà dijous al centre cívic de Can Rull (19 hores), de la mà de l’exdiputat David Fernández, el llibre Llums i taquífrags, l’Atles de la corrupció de Catalunya. Quatre volums sorgits “de la frustració col·lectiva de la comissió Pujol”, que Fernàndez va presidir quan era diputat.

Vam veure la banalització del mal, un festival de ‘jo no sabia’, ‘jo no en sé res’, de minimitzar els casos. Les conclusions que van sorgir de la comissió són fràgils i vam veure personatges encantats de conéixer-se”, ha recordat en relació a la comissió.

Fernàndez assegura que amb “voluntat política i el Codi Penal” hi ha prou per lluitar contra la corrupció. Els llibres mostren una radiografia dels darrers 30 anys de la corrupció, una cartografia, posa en valor aquelles persones que han lluitat contra la corrupció i, finalment, una guia de recursos i eines per plantar-hi cara. La publicació té infografies i textos de més de 40 col·laboradors. La presentació comptarà amb la participació de l’exportaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, Simoni Levi els diputats de la CUP Benet Salellas i Eulàlia Reguant, l’exdiputat Julià de Jòdar i els autors del llibre, el propi Fernàndez, i Àlex Romaguera.

Foto portada: Fernández, Perarnau i Pellicer, a l’auditori del casal Pere Quart. Autor: J.d.A.

One Comment