Guillem Fuster, Esther Saborido i Anna Lara durant la reivindicació del pla de biblioteques i la presentació del concurs Fem Llengua Fem Cultura. Autor: Àlex Bello.

La Crida reclama de nou la biblioteca pública del districte 5

La Crida reivindica que cal aplicar el Pla de Biblioteques aprovat el 2006, perquè a la ciutat no hi ha una biblioteca a cada districte. Posa com a exemple el barri de Gràcia, on no disposen d’una biblioteca. A més, també reclamen que l’Ajuntament compleixi la normativa d’usos lingüístics i que doni a la llengua catalana un ús prioritari.   

El grup municipal creu que perquè la cultura a Sabadell sigui un element important, cada barri de la ciutat ha de tenir una biblioteca. Per això, la Crida llença el següent missatge: cada barri, una biblioteca. Perquè això sigui possible, assenyala el grup, s’ha de complir primer amb el Pla de Biblioteques aprovat el 2006 que preveia mínim una biblioteca a cada districte. Així ho explicava el tècnic de projectes lingüístics, activista cultural i membre de la Crida, Guillem Fuster:

“Creiem que el pla de biblioteques té una mancança important. A una ciutat com Sabadell, no tenim una biblioteca per a cada barri, i això és un element clau si volem que la cultura sigui rellevant. Per exemple, el barri de Gràcia no té una biblioteca, i el districte segon està en una situació greu perquè les entitats no poden mantenir la biblioteca. Això és una mancança greu i per això fem la següent reivindicació: cada barri, una biblioteca”. 

A més, també reclamen que l’Ajuntament compleixi la normativa d’usos lingüístics per tal de donar un ús prioritari al català: “considerem una aberració que es canviï del català al castellà a l’hora de fer una comunicació pública, depenent de la zona de Sabadell on es vagi a fer. Això és una vulneració de la normativa d’usos lingüístics. Volem anar més enllà i volem que als processos de contractació pública existeixi un plec on es demani l’ús prioritari del català, o que la programació cultural de tot l’any tingui com a prioritat cultura feta en català. També demanem que la comunicació institucional sigui sempre en català. En conjunt, creiem que el català ha de tenir contextos que permetin que continuï sent la llengua majoritària d’ús social”. 

Concurs de micropoemes per Sant Jordi

En el marc de la diada Sant Jordi i amb l’objectiu de defensar l’ús del català en l’àmbit de la cultura la Crida per Sabadell proposa un concurs de micropoemes titulat Fem Llengua Fem Cultura. Tothom qui vulgui podrà participar en el concurs des de la diada de Sant Jordi fins al 15 de maig, i el poema que resulti guanyador serà pintat, segons el grup municipal, en una de les parets de la ciutat. 

Els poemes hauran de tenir una extensió de no més de 200 caràcters i hauran d’estar escrits en català. La idea del concurs és que tothom qui vulgui, de qualsevol edat, procedència o lloc pugui enviar un petit poema. Un jurat conformat per periodistes, filòlegs i escriptors escollirà el poema guanyador i serà pintat en forma de grafit en una de les parets de la ciutat. 

Foto portada: Guillem Fuster, Esther Saborido i Anna Lara durant la reivindicació del pla de biblioteques i la presentació del concurs Fem Llengua Fem Cultura. Autor: Àlex Bello.

Comments are closed.