Foto portada: l'alcaldable de la Crida, Nani Valero, i el número 5 a la llista, Allan Contreras, a la presentació de la moció. Autor: Izan Vizuete.

La Crida demana canviar l’ordenament jurídic per garantir el sufragi universal

El 2023 és any d’eleccions i l’oposició es mobilitza a favor del sufragi universal en les municipals. Crida per Sabadell denuncia que una part de la ciutadania no pot adherir-se al cens electoral perquè Espanya no té un conveni de reciprocitat amb el seu país. La formació també desaprova el procés pel qual les persones inscrites han de tramitar el seu vot, ja que creuen que és massa lent i burocràtic. Per tot plegat, la Crida apel·la, d’una banda, al govern espanyol perquè reformuli l’ordenament jurídic cap aquesta direcció i, de l’altra, a l’Ajuntament perquè es posicioni a favor de la mateixa causa.

La Crida demanarà a l’Ajuntament que s’adhereixi a la campanya ‘Regularización YA‘, una iniciativa d’àmbit estatal que defensa el dret a vot de totes les persones migrants, sense excepcions, a més de posicionar-se com acusació particular o popular quan un partit utilitzi la migració per obtenir rèdit electoral. Aquestes són dues de les propostes que figuren en la moció que la formació durà al primer ple del 2023, però el reclam va més enllà del municipalisme i també insta al govern espanyol a reformular l’ordenament jurídic, que és qui en té les competències. L’objectiu és aconseguir que totes les persones que viuen a Sabadell puguin decidir conjuntament el futur alcalde/ssa de la ciutat i per això consideren que el criteri de residència hauria de prevaldre per sobre del de nacionalitat.

“Moltes veïnes no tenen dret a vot, tot i tenir permís de residència i formar part de la comunitat, perquè la seva nacionalitat no ho contempla. Les veïnes de nacionalitats que tenen la sort de poder exercir el dret a vot han de passar un periple que dificulta moltíssim poder votar”, denuncia el número 5 a la llista anticapitalista, Allan Contreras.

Espanya té signat un conveni de reciprocitat amb 13 països (Noruega, el Regne Unit, l’Equador, Nova Zelanda, Bolívia, Colòmbia, Xile, el Perú, el Paraguai, entre altres) i només els migrants d’aquests estats poden inscriure’s al cens electoral per votar als comicis municipals. De fet, el període per fer-ho va començar el passat 1 de desembre i acaba aquest diumenge, 15 de gener. En aquest sentit, la Crida afegeix que cal agilitzar el procés per garantir que aquestes persones, 15.000 a Sabadell, segons la formació, puguin tramitar el seu vot a temps.

El dret a vot de les persones migrades és un dels punts que l’oposició retreu al govern municipal. A principis de desembre ho va fer Esquerra Republicana (més info: ‘ERC explica com poden votar els estrangers a les municipals‘) i, poques setmanes després, la Crida va iniciar una campanya informativa (més info: ‘La Crida denuncia “racisme institucional” perquè no tots els immigrants poden votar‘).

Foto portada: l’alcaldable de la Crida, Nani Valero, i el número 5 a la llista, Allan Contreras, a la presentació de la moció. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.