Foto portada: Serracant, Mansilla, Marinova, Codina i Lara, al Racó del Campanar. Autor: Crida / cedida.

La Crida demana canvis profunds perquè “la ciutat no està pensada per les persones”

Durant la pandèmia “s’ha percebut amb molta claredat com la ciutat no està pensada per a les persones. I ni tan sols una pandèmia ha aconseguit fer replantejar al govern municipal el seu model de ciutat. Un exemple paradigmàtic és el Pla Director de la Bicicleta, aprovat durant el mandat anterior. L’actual govern assegura que no el desenvoluparan perquè és massa ambiciós. I els hi donem la raó, és ambiciós. Però és tan ambiciós com necessari”. Així s’ha pronunciat l’exalcalde de Sabadell entre 2017 i 2019 Maties Serracant sobre les polítiques d’espai públic de l’actual executiu municipal. Tot plegat en un acte de la Crida per Sabadell sobre la necessitat de replantejar l’espai públic després de la pandèmia. Sabadell és una de les ciutats catalanes, i de l’estat, amb pitjor qualitat de l’aire.

Els anticapitalistes van posar en marxa una campanya fa un any per reclamar una sanitat 100 per cent pública, la Renda Bàsica Universal i canvis de calat, no cosmètics, en l’ordenació de les ciutats. Aquest divendres s’ha fet una taula rodona al Racó del Campanar en relació a aquesta última matèria, amb col·lectius ambientalistes o per la mobilitat activa.

Així, Dani Marinova, del Bicicleta Club creu que cal donar un gir de 180 graus en les polítiques de mobilitat, que donaria resultats en la qualitat de l’aire. De fet, ja el confinament domiciliari de març i abril de l’any passat va reduir la contanimació i va fer millorar la qualitat de l’aire. La regidora de la Crida Anna Lara, vinculada a l’AMPA de l’escola Creu Alta, ha demanat més seguretat en eles entorns escolars, potenciant el bicibús o el bus a peu, cosa que l’actual govern ha deixat per més endavant, almenys fins que s’acabi el Pla de Mobilitat. També ha participat a la trobada Gerard Codina, de l’Associació de Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), qui ha explicat un dels projectes que va presentar i guanyar l’entitat ambientalista als suprimits pressupostos participatius. Els ponents coincideixen que l’espai públic és el producte d’una visió economicista i eminentment capitalista.

“L’espai públic mai no és neutre. És un camp de batalla en el qual es desenvolupa un combat constant per definir els seus usos”, ha exposat l’antropòleg José Mansilla, membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà.

A hores d’ara, la qualitat de l’aire s’ha convertit, a més d’en un problema ambiental, en un problema també de salut pública. Provoca prop d’un miler de morts cada any a Barcelona, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Un terç dels nous casos d’asma entre nens tenen en la mala qualitat de l’aire com principal causa. No hi ha estudis similars a la ciutat de Sabadell però sí alguns estudis on ha participat el Parc Taulí demostren, per exemple, que la contaminació puja la pressió arterial dels nens o les embarassades. Una altra investigació local relaciona la mala qualitat de l’aire amb els parts prematurs.

Més informació:

Foto portada: Serracant, Mansilla, Marinova, Codina i Lara, al Racó del Campanar. Autor: Crida / cedida.

Comments are closed.