Mossos d'Esquadra, entrant al consistori, el 27 de novembre de 2012. Autor: David B.

La Crida apel·la a l’Ajuntament perquè la FMC es personi com acusació particular al Mercuri

El cas Mercuri torna a cuejar per l’Ajuntament i els jutjats de Sabadell. La Crida presentarà una moció perquè la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) es personi com a acusació particular a la peça 25 d’aquesta causa. L’objectiu és investigar un possible delicte de malversació de cabals públics per part dels responsables de la FMC en aquell moment: van abonar despeses de caràcter personal o privat amb els fons de l’entitat? Van atorgar subvencions de manera irregular? Van abonar factures de manera injustificada?

Els portaveus de La Crida, Nani Valero i Lluís Perarnau, han recuperat la peça número 25 del cas Mercuri, arxivada el gener de 2020 pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, qui va argumentar que els fons de la FMC es consideren privats i no públics. Aquest juliol, però, l’Audiència de Barcelona va estimar els recursos d’apel·lació interposats pel Ministeri Fiscal així com per l’acusació popular i va deixar sense efecte el sobreseïment del sumari al·legant que “independentment de la forma jurídica de l’entitat, el diner públic no es pot utilitzar de manera inapropiada”.

Els regidors de La Crida han aprofitat la reoberetura de sumari per tirar endavant la investigació. Per una banda, Lluís Perarnau assenyala que “els presumptes delictes de malversació de la FMC per part d’alguns dels seus responsables van causar uns danys econòmics innegables a l’entitat, però sobretot un greu perjudici de la seva imatge i credibilitat sobre el destí dels diners públics”.

“Ara, amb la reobertura del sumari i la continuació de la investigació de la peça 25, la FMC té l’oportunitat de tenir un paper actiu en la instrucció i el desenllaç de la causa i un paper actiu i visible en la lluita contra la corrupció” assenyala Perarnau.

Per aquest motiu, La Crida demanarà al ple municipal d’aquest dimarts que la Federació de Municipis de Catalunya es personi com acusació particular. Consideren que l’Ajuntament de Sabadell, com a membre de la FMC, ha d’elevar a l’òrgan executiu de l’entitat, aquesta proposta. Tot i això, els anticapitalistes també tindran un ull posat sobre l’Ajuntament, especialment sobre el partit socialista.

“Aquest cas ens mostra com les irregularitats i corrupteles del PSC van més enllà fins i tot del cas Mercuri i, junt amb la negativa de desvincular-se del seu passat, això ens obliga a estar constantment alerta. En aquest sentit, estem i estarem molt a sobre de les accions que exerceixi l’Ajuntament com a acusació particular en el cas Mercuri” adverteix la portaveu Nani Valero.

La declaració de Valero fa referència, en part, a la posició que va adoptar l’Ajuntament (acusació particular) en la peça 30 del cas Mercuri, quan es va abstenir de pronunciar-se sobre la manera com l’exalcalde socialista Manuel Bustos, principal implicat en aquesta trama, hauria d’ingressar a presó.

Foto portada: Mossos d’Esquadra, entrant al consistori, el 27 de novembre de 2012. Autor: David B.

Comments are closed.