La Crida impulsa una moció per conservar l’art urbà

La Crida per Sabadell proposarà protegir i potenciar l’art urbà en el pròxim ple, dimarts que ve. La portaveu del grup, Nani Valero, ha assenyalat el llegat de Treze com una de les mostres que millor representa aquesta necessitat a escala municipal, però també internacional. La Crida vol que Sabadell aposti per l’art urbà i per això demana que l’Ajuntament preservi les obres de Treze, així com les d’altres autors sabadellencs com Werens o Zurik.

Treze és un il·lustrador i grafiter sabadellenc amb una llarga projecció internacional. L’artista va morir l’any 2018 i de la vintena de murals que va pintar a la ciutat, ja n’han desaparegut sis. Per evitar que Sabadell continuï perdent la memòria artística de la ciutat, la Crida proposa protegir i conservar els grafitis i altres projectes comunitaris. La mare de Guillem Vivas, el nom real de l’artista, considera que la ciutat natal de Treze hauria de ser una de les més compromeses amb els seus grafitis.

“Ciutats com Milà, Glasgow o Beirut ja estan impulsant obres de preservació en els grafitis de Treze. Ja no com a mare sinó com amant de l’art, em sabria molt de greu haver d’anar a l’estranger per veure una obra de Treze” exposa Victòria Pérez.

Valero ha matisat que caldria avaluar l’estat de cada un dels murals per aplicar la intervenció més pertinent. La Crida també vol promocionar l’art urbà a través de projectes comunitaris. Un d’ells, per exemple, és utilitzar el Museu d’Art per incorporar rutes dels grafitis i exposicions permanents i accessibles a tot el públic.

Sabadell, un referent de l’art urbà

Treze va ser un gran artista reconegut arreu del món però a Sabadell hi ha més artistes que posen color als carrers. Valero assegura que la ciutat és un punt de referència de l’art urbà i cal potenciar aquests espais. Aquesta serà una de les quatre mesures que es presentaran al proper ple municipal i que La Crida espera aprovar.

Ruta de graffitis que proposa La Crida per Sabadell. Autor: cedida.

En context de pandèmia, Victòria Pérez exposa que l’art té qualitats terapèutiques i, per això, La Crida demana amb motiu de més que s’aprovi la seva moció. Tot i això, l’any 2018, Sabadell ja va innaugurar una exposició temporal per commemorar l’obra de Treze al Casal Pere Quart: El valor de l’efímer.

Foto portada: mural de Treze a l’Estruch. Autora: Júlia Ramon

Comments are closed.