La Crida llença una contraproposta per garantir el dret a l’habitatge

La Crida critica el posicionament del govern municipal amb la gestió del dret a l’habitatge i aquest dimarts ha presentat la seva contraproposta des de la plaça del Gas, on hi ha el SUES (el servei d’atenció a les Urgències i Emergències Socials). Les regidores Nani Valero i Anna Lara han vestit l’inici de la campanya amb diferents dades que indiquen la magnitud d’una qüestió gens menor a Sabadell mentre que, per la seva banda, el número 7 a les llistes, Carlos Torres, ha explicat els punts clau de la proposta.

El 48 per cent dels sabadellencs no pot accedir a un habitatge a través del mercat lliure de lloguer o, dit d’una altra manera, gairebé la meitat de la població dedica més del 30 per cent dels seus ingressos a pagar el pis. Aquesta és una de les dades que ha destacat la Crida en la presentació de la nova campanya pel dret a l’habitatge, però no és l’única: Sabadell és la tercera ciutat catalana amb més habitatges buits i gairebé un miler pertanyen a grans tenidors, com la Sareb. Dues dades que xoquen frontalment i donen peu a què partits anticapitalistes com aquest exigeixin solucions: “Les cases són per viure-hi. Mentre ens fan fora per no pagar el lloguer, cada cop hi ha més pisos buits a Sabadell en mans dels bancs i dels fons voltor” o “Viure a Sabadell val més de 800 euros cada mes i l’Ajuntament no fa res mentre ens fan fora de casa per no poder arribar a final de mes” són dos dels lemes que incorpora aquesta campanya.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Les regidores Nani Valero i Anna Lara atribueixen part de la responsabilitat d’aquesta situació al PSC, el partit de l’alcaldessa. Per una banda, troben a faltar més implicació municipal a l’hora d’oferir alternatives residencials a la població en general; no només a aquelles persones amb vulnerabilitat acreditada. Però, d’altra banda, carreguen contra l’Ajuntament per adoptar una postura de “tolerància zero”, tal com ho va expressar l’alcaldessa Marta Farrés, amb les ocupacions (més info: ‘48 hores: el temps que demana l’Arc Metropolità per forçar un desallotjament‘).

Què proposen?

Des del punt de vista de la Crida, el deure de tot govern és garantir un sostre a tots els ciutadans i per això cal promoure la construcció d’habitatge públic. Actualment hi ha dues promocions en curs, però la formació considera que tota ajuda és poca i, per tant, seria oportú crear-ne de nou. On? En edificis públics que no estiguin actius, com la caserna de la Guàrdia Civil, suggereixen. A banda d’aplicar mesures per ampliar el parc d’habitatge públic i retenir els preus del lloguer, Carlos Torres, també de la Crida, afegeix una altra proposta:

“Una de les coses que cal afrontar de manera immediata és l’emergència. Una cosa són les problemàtiques que tenim tots a l’hora d’accedir a un habitatge, però no podem oblidar que hi ha milers de veïns a la nostra ciutat que estan patint una situació límit amb el risc de perdre el seu habitatge. L’any passat vam patir gairebé un desnonament al dia a Sabadell”.

Totes aquestes mesures no són noves, sinó que la majoria estan recollides al Pla Local d’Habitatge que en el seu dia es va aprovar sense cap vot en contra. Tot plegat arriba una setmana després que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) denunciés l’actitud dels Mossos d’Esquadra en un desnonament d’una família amb vulnerabilitat acreditada (més info: ‘Un detingut i diversos ferits en un desnonament‘) i el mateix dia en què l’Ajuntament ha presentat el seu compromís amb la defensa dels Drets Humans (més info: ‘La commemoració dels Drets Humans comença aquesta setmana‘).

Foto portada: Presentació de la campanya pel dret a l’habitatge de la Crida, aquest dimarts a la plaça del Gas. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.