La Crida presentarà al pròxim ple, dimarts vinent, una moció amb l’objectiu d’enfortir els Serveis d’Intervenció Socioeducativa, també coneguts com centres de tarda. Entre els plantejaments del grup municipal es troben augmentar el nombre d’espais en què es desenvolupen els SIS, passant de set a 10 centres, i incrementar les hores de feina dels professionals que hi treballen, passant de 25 a 35 hores setmanals. En concret, la moció pretén crear una taula en què els mateixos treballadors i entitats aportin idees per millorar els serveis i elaborar un pla plurianual perquè progressivament se’ls atorguin més recursos.
Els Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) són espais ubicats a la ciutat en què els infants i adolescents en situació de vulnerabilitat aprenen, amb l’ajut d’educadors socials, a socialitzar i enfortir els vincles familiars i comunitaris. A més, amb els professionals, porten a terme diferents activitats quotidianes, com, per exemple, fer els deures de l’escola, jugar i relacionar-se amb altres nens i nenes, i aprendre tasques d’higiene i alimentació.
7 SIS
En l’actualitat, Sabadell compta amb set espais on es desenvolupen els SIS a les zones del Nord, Merinals, Concòrdia, Can Puiggener, Can Deu, Les Termes i Torre-romeu. A més, s’afegeix a la llista el centre de tarda Esquitx al barri de Can Rull. Per la Crida, però, segons explica el seu regidor, Lluis Perarnau, aquests no són suficients, pel que des del grup municipal aposten per millorar els recursos dels SIS.
“No hem sortit encara de la crisis sociosanitària, però la pandèmia i les mesures al voltant de la mateixa han tingut impacte en la infància i en els adolescents, uns col·lectius que estan en una situació de vulnerabilitat, per raons econòmiques, d’origen, de capacitats diverses o de salut mental. El que busquem són mesures en un àmbit tant sensible com és el dels infants i adolescents en situació de vulnerabilitat”, comenta Perarnau.
Des de la Crida aposten perquè la ciutat disposi de 10 espais per als SIS i ubicar aquests nous centres a les zones que no disposen dels mateixos, com Can Llong, Campoamor o Covadonga, entre altres barris, amb l’objectiu d’arribar a tots els veïns. En aquest sentit, el grup municipal també defensa que es reforci el servei per als joves de 12 a 17 anys, donat que són un col·lectiu al qual les mesures per la pandèmia han afectat en especial.
Per millorar l’estabilitat dels SIS, que funcionen amb una gestió indirecta, és a dir, l’Ajuntament contracta a una entitat, normalment sense ànim de lucre, perquè els porti a terme, la Crida considera que els contractes han de tenir una durada superior a 2 anys, que n’és la durada actual, i augmentar les hores de treball dels professionals de 25 hores setmanals a 35, ja que, sostenen, així els treballadors socials poden millorar l’atenció a les famílies usuàries del servei i augmentar el seu salari.
“Apostem per les millores laborals. Els treballador/es socials i integrador/es socials tenen unes condicions laborals limitades a 25 hores, pel que també tenen limitada la possibilitat d’accedir a un sou millor. Per això plantegem que s’ampliïn els contractes a 35 hores setmanals, augment justificat perquè així també podrien atendre millor a les famílies. Pel que ens han explicat els professionals, el temps que dediquen a les famílies està molt limitat per una jornada limitada”, explica Perarnau.
En concret, la moció defensa crear una taula amb les entitats socials que treballen amb infants i adolescents perquè aportin la seva visió sobre com millorar l’estabilitat dels SIS i elaborar un pla plurianual per anar desenvolupant els serveis, acompanyat d’una memòria econòmica amb l’objectiu d’anar augmentant el seu pressupost progressivament.
Foto portada: Lluis Perarnau i Nani Valero. Autor: cedida.