Diada Catalunya

La Diada Nacional a Sabadell, en 5 actes

Sabadell commemora demà un nou Onze de setembre. En aquest cas, però, és ben especial. Significa l’inici d’una nova campanya electoral, llegida com un plebiscit sobre la independència per part de l’electorat i les llistes partidistes. A més, però, coincideix amb una nova mobilització del sobiranisme a Barcelona, per a la qual s’escalfen motors aquest dijous al vespre a la ciutat.

Com és habitual, l’Ajuntament organitza un acte institucional al parc de Catalunya, que ha perdut pes en els darrers anys a la vegada que n’han guanyat les mobilitzacions sobiranistes, però que es manté com la principal activitat a la ciutat de la Diada Nacional.

1. Acte institucional

L’acte central de la Diada Nacional a Sabadell consistirà en una ofrena floral al monòlit dedicat al president de la Generalitat Lluis Companys. Hi participaran la coral Belles Arts, dirigida per Jordi Lluch i Arenas. Així mateix el membre de l’entitat de poesia Papers de Versàlia Esteban Martínez llegirà el manifest. Des de fa tres anys, l’acte central s’avança (habitualment es feia al migdia). Es vol així facilitar l’assistència dels sabadellencs als actes organitzats a Barcelona, en aquesta edició, a l’avinguda Meridiana.

Dues formacions polítiques han fet públic la seva absència a l’acte. No és una novetat, ja que Ciutadans mai hi ha participat, i el PP fa un parell d’anys que ho va deixar de fer en protesta pel caire sobiranista que, a tenor seu, ha pres l’Onze de setembre. Ciutadans demana a més que la Diada de Catalunya passi a ser el 23 d’abril, dia de Sant Jordi.

L’acte té tot un seguit d’activitats paral·leles a la mateixa zona. A les 11 hores, a la font de Can Rull, la Cobla Jovenívola actuarà ben a prop de la font. L’activitat està organitzada per Sabadell Sardanista i l’Ajuntament. Mitja hora més tard, el professor d’Història Contemporània David Ballester pronunciarà la conferència ‘Sabadell. Una ciutat de lluita: el model Sabadell’. Aquesta ponència es farà a la masia de Can Rull i com és tradició l’organitza la Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros. Finalment a les 14 hores, l’agrupació cordovesa oferirà mongetes amb botifarra a partir de les 14 hores a la font de Can Rull.

2. La senyera oneja al Centre

D’altra banda, segons ha fet públic l’Ajuntament, finalment es donarà compliment a l’acord de ple per penjar una senyera d’un espai simbòlic del Centre. La proposta es va aprovar el març de 2014 a proposta de CiU. La senyera, similar a la que oneja al parc de Catalunya fa anys, es col·locarà al Racó del Campanar, entre l’escultura La campana, d’Antoni Tàpies, i l’església de Sant Fèlix.

Durant la Festa Major (veure vídeo a la portada) la secció de l’espeleoclub de la Unió Excursionista Sabadell (UES) va penjar una senyera de 24 metres del campanar de Sant Fèlix.

3. Via a la Meridiana

Per quart any consecutiu el sobiranisme es mobilitzarà. Alguns milers de sabadellencs vinculats a Sabadell per la Independència sortiran de la ciutat en direcció a l’avinguda de la Meridiana de Barcelona. Molts baixaran en Renfe, altres en Ferrocarrils de la Generalitat, altres en cotxe. A més, SBDxI ha omplert gairebé una vintena d’autocars, en total, segons informa el seu coordinador local, Francesc Baró, en sortiran 1.045 persones. Els vehicles sortiran a partir de les 12.30 des de la Ronda Ponent. S’han venut gairebé 3.500 samarretes fetes per a l’ocasió. Els sabadellencs es concentraran al tram 71 de la Meridiana. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), va fer pública la seva participació fa uns dies.

4. La Vigília

A nivell local, el sobiranisme també es mobilitza aquest dijous. A partir de les 20 hores, i com van fer l’any 2013, la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana, ha organitzat un acte cívic amb torxes a diversos espais del Centre. Hi haurà cinc punts de trobada: plaça del Mercat, plaça de l’Àngel, plaça del Pi-pi, plaça del doctor Robert i Passeig.. Donat el caire d’inici de la campanya electoral, s’ha optat per suprimir els discursos polítics i introduir un manifest.

5. Acte de la CUP

A més, la CUP fa aquest vespre, a partir de les 19 hores, una manifestació entre la plaça de la Creu Alta i el Centre. Un cop acabada, cap a les 20 hores i a la plaça del Gas, organitzen un míting amb el seu cap de llista el 27S, Antonio Baños, el portaveu al Parlament, David Fernández, i altres membres de la candidatura.

Comments are closed.