Foto portada: una de les reunions fetes a Sabadell. Autor: cedida.

La militància convergent aposta per limitar els mandats als seus càrrecs

Segona fase del procés intern Torn Obert, que s’està duent a terme a Convergència Democràtica de Catalunya davant el procés de refundació que viu en aquests moments. Les respostes permeten radiografiar el partit que la militància convergent aspira a tenir.

Segons les dades fetes públiques fins el moment, el 43,3 per cent dels enquestats creuen que la nova Convergència ha de ser un partit de centre, mentre que el 32,1 per cent la prefereixen de centreesquerra. Només el 16 per cent aposten per un partit de centredreta. Tot i així, la militància aporta per la diversitat ideològica, ja que el 49,6 per cent dels enquestats al Vallès volen un partit que aplegui socialdemòcrates, liberals i socialcristians, sense posar l’accent en cap definició. El nou partit sobretot ha de ser catalanista, ja que en una escala on el 10 és el màxim catalanisme, la militància es veu en la posició 9,13. Gairebé el 95 per cent dels enquestats se senten només catalans o més catalans que espanyols.

Limitar mandats i lideratges; regular donacions

Després de tot l’escàndol associat al cas Pujol, la militància veu de reüll el finançament del partit. El 14,6 per cent està en contra de les donacions d’empreses encara que siguin públiques, mentre que el 65 per cent les permetria només si se sap l’origen. En quant als particulars, el 7,6 per cent prohibiria les donacions tot i ser públiques mentre que el 63,7 per cent les permetria només si són públiques. El 17,5 per cent en el cas d’empreses i el 25,7 per cent en el cas dels particulars permetrien les donacions anònimes. La militància aposta, en un 69,2 per cent dels casos, en un finançament dels partits per partida doble: amb finançament públic i privat.

A escala interna, s’aposta per la limitació de mandats en tots els càrrecs públics (inclosos regidors), a vuit anys (75,5 per cent). Així mateix s’aposta pel model del Partit Nacionalista Basc: separar el líder del partit del candidat a la presidència de la Generalitat (un 65 per cent ho demanen així). El 56 per cent dels enquestats creuen que cal separar els càrrecs de partit i d’institucions en tots els casos. La pregunta que genera més dubtes és sobre la confecció de les llistes electorals, que ara es fan per ternes, ordenades per la direcció nacional i ratificades pel Consell Nacional. El 41,6 per cent dels enquestats creuen que cal apostar per primàries o processos més oberts mentre que al 43,2 per cent dels enquestats ja els està bé el sistema.

A favor de regular la prostitució i compactar la jornada laboral

En quant a l’eix social, la militància vallesana aposta per una Catalunya independent dins la Unió Europea i la zona euro (83,8 per cent), amb un exèrcit supranacional (51 per cent), un salari mínim superior (93,2 per cent), la prostitució regulada (87,1 per cent) i coexistència d’escola pública i concertada (79,8 per cent). El 88 per cent aposten per vincular les prestacions socials a contrasprestacions com formació o inserció laboral, amb excepció de les ajudes d’emergència social. El 71,9 per cent dels enquestats aposta per la dació en pagament total i tres de cada quatre enquestats aposten per compactar la jornada laboral.

Els resultats que aporta l’anàlisi de les dades de la militància vallesana amb la general són molt similars. En cap cas hi ha cinc punts de diferència entre la visió de la militància vallesana i el general de la catalana. En relació al Torn Obert, la cap comarcal de Convergència al sector Sabadell, Núria Colomé, apunta: aquest ha estat un procés que cap partit ha fet fins ara”.

Comments are closed.