Foto portada: el futur Parc de les Aigües, a Can Llong. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament es compromet a plantar 2.500 arbres en un any i mig

Sabadell guanyarà 2.500 arbres nous abans que acabi aquest mandat, a mitjans de l’any 2023. Així s’hi ha compromès aquest dimecres l’alcaldessa de Sabadell, en la presentació de l’anomenada estratègia Sabadell Més Verda. Segons Farrés s’abandona l’urbanisme gris dels anys 90 per caminar cap a la “naturalització”.

Els comptes són els següents: les noves obres que es faran en els propers mesos tindran prop de 1.100 arbres nous (570 al Parc del Nord, 320 al Parc de les Aigües, 152 al Jardí del Sud i 65 al Passeig de la plaça Major). A més en aquest temps s’han de plantar 1.164 arbres del pla de reposició aprovat anteriorment. En total, s’han de reposar arbres a uns 80 carrers dels set districtes. I, a banda, es plantaran 235 arbres nous al districte sisè en compliment del Pla Director de l’Arbrat Viari.

De cara al proper mandat, fins al 2027, l’Ajuntament es compromet a plantar prop de 3.500 arbres nous més, en compliment del Pla Director de l’Arbrat Viari i a un ritme d’uns 900 arbres cada any. En total, des d’ara fins el 2027, 6.000 arbres nous.

“Naturalització”

Farrés ha explicat que la vessant verda es tindrà en compte a totes les actuacions a l’espai públic, ja siguin de manteniment, petits canvis o nous projectes. També caldrà adequar els contractes de Parcs i Jardins. El darrer, de quatre anys, ja va augmentar el seu cost un 25 per cent.

“Hem de passar de l’urbanisme gris i de pedra dels anys 90, molt pensats en tenir una baixa despesa en manteniment, a actuacions de naturalizació”, ha sostingut Farrés.

També cal posar al dia altres espais. Per exemple, segons l’alcaldessa, el reg automàtic no funcionava en moltes zones verdes de la ciutat i s’ha arreglat.

“Parlem d’una qüestió ambiental però també econòmica perquè ningú vol passejar per una ciutat lletja”, ha insistit.

En aquest sentit, es millorarà l’enjardinament de l’Eix Macià, les places Madrid i Còrdova (a Can Llong), la plaça Granadors (Centre) i al carrer Vallirana (Torreguitart) en una línia similar al que s’ha fet a les places Sant Roc (Centre), del Pi (Ca n’Oriac) i Llívia (Roureda). L’Ajuntament destaca que l’any passat es van plantar un miler d’arbres a diferents punts de la ciutat.

Carrils bicis

En un altre ordre de coses, l’Ajuntament vol caminar cap a una ciutat amb major pes dels vianants i les bicicletes. S’han d’acabar les connexions amb carril bici amb Sant Quirze (en paral·lel a la via del ferrocarril) i en el tram més nord de la carretera de Terrassa. Es buscaran fons dels Next Generation per fer un carril bici entre Torre-romeu i el Poblenou, i també per connectar Sant Pau de Riu-sec, l’Aeroport i l’UAB.

10 busos híbrids més per la TUS

L’Ajuntament preveu incorporar a principis de l’any 2023 una desena de busos híbrids a la flota de la TUS i quatre busos elèctrics. D’aquesta forma, si ara hi ha 28 busos hídrids d’un total de 65, es passarà a tenir-ne 42 de baixes emissions d’un total de 45, més de la meitat. A més, es volen reformar les cotxeres de la TUS amb fons europeus.

D’altra banda, el consistori instal·larà quatre nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, dos a l’avinguda Prat de la Riba, al parc de Catalunya, i dos més davant de Fira Sabadell. En total, tindran capacitat per recargar vuit vehicles.

Foto portada: el futur Parc de les Aigües, a Can Llong. Autor: J.d.A.

Comments are closed.