L’Ajuntament serà acusació particular contra el neonazi detingut amb més de cent armes

  • La Policia Nacional el va detenir per incitació a l’odi a través d’internet.

  • Malgrat van trobar un centenar d’armes a casa seva, està en llibertat amb càrrecs.

L’ajuntament de Sabadell es presentarà com a acusació particular contra el veí de Sabadell detingut fa unes setmanes al seu domicili per incitació a l’odi, discriminació i xenofòbia a través d’internet. L’home està en llibertat amb càrrecs malgrat tenir un centenar d’armes a casa seva.

El pas que donarà el consistori ha estat aprovat per la Comissió de la Convivència. Aquest òrgan ha acordat personar-se com a acusació particular per unanimitat. Així s’iniciarà el procediment en base al conveni que hi ha subscrit amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell.

El sabadellenc detingut, d’uns 40 anys, té càrrecs per incitació a l’odi, discriminació i xenofòbia a través del bloc d’internet del qual era administrador. Tal com ja va informar iSabadell (més informació a ‘Detenido en Sabadell un neonazi con más de 100 armas en su domicilio‘), el detingut cridava “la raça blanca” a aixecar-se i “aplastar l’enemic”. La investigació va començar el mes de novembre de 2012. Quan es va registrar el domicili, es van trobar més de cent armes: navalles, ganivets, espases, destrals, punyals ninja, bats de beisbol, punys americans, grillets, quatre pistoles, tres revòlvers, una caravina i 40 cartutxos, entre altres.

Segons informa el setmanari La Directa, el detingut, Jesús A.E., havia estat al casal Tramuntana de Barcelona, un local visitat sovint per persones d’ideologia extremista al barri del Clot, basat en els principis del neofeixisme italià.

La visita al Ple

D’altra banda, Jesús A.E., acompanyat d’un petit grup de persones de la mateixa ideologia van acudir a la plaça Sant Roc el 4 de desembre de 2012, durant el primer ple municipal després de l’esclat del cas Mercuri, de presumpta corrupció urbanística. Van protagonitzar moments de tensió a l’encarar-se amb simpatitzants de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció i altres moviments com la CUP o el Moviment Popular de Sabadell, que es concentraven en una cassolada contra els imputats al cas Mercuri. Finalment, van acabar marxant però el Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal van haver d’intervenir per evitar conflictes.

A finals de l’any passat, col·lectius de l’esquerra anticapitalista de Sabadell mostraven la seva preocupació per un increment de les agressions de sectors d’extrema dreta. Asseguraven que s’havien produït diversos incidents a l’entorn de la plaça de l’Àngel de Sabadell i hi havia hagut agressions a persones vinculades al Centre Social Alliberat La Mekànica.

La Comissió per la Convivència de Sabadell mostra el seu rebuig a la xenofòbia, sigui a través de la violència contra les persones o a través de la incitació a l’odi. Assegura que estudiarà aquelles mesures per millor el clima de convivència entre tots els ciutadans de Sabadell.

Què és la Comissió de la Convivència?

Aquesta comissió va ser creada a mitjans de la dècada passada arran d’un esclat de casos de violència d’extrema dreta a la ciutat, en especial, a l’entorn de l’estació de Sabadell Nord, on s’hi congregaven diverses persones d’ultradreta, i van arribar a agredir alguns ciutadans.

La Comissió està formada per representants de tots els partits amb representació a l’Ajuntament, sindicats, associacions de veïns, cossos de seguretat, familiars de víctimes de la violència d’extrema dreta, el Síndic Municipal de Greuges, el Col·legi d’Advocats, representants del poble gitano, del col·lectiu d’homosexuals i transexuals, immigrants i personal municipal. És un òrgan de participació, consulta i assessorament de l’Ajuntament per detectar i buscar sortides a les situacions de conflicte que alterin la convivència.

Què ha fet aquesta Comissió?

L’Ajuntament assegura que en els seus vuit anys de funcionament s’han convocat 90 reunions i s’han fet actuacions preventives per prevenir i reduir la violència neonazi. Per exemple, s’ha fet un conveni entre el Col·legi d’Advocats i el consistori per oferir assistència jurídica a les víctimes.

Foto portada: El sabadellenc detingut, a la dreta de la imatge sense gorra, ara en lliberat amb càrrecs, el mes de desembre, a la plaça Sant Roc.

Comments are closed.