L’Arc Metropolità es reuneix amb el vicepresident de la Generalitat

Els representants de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, encapçalats per l’alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’entitat Marta Farrés, s’han reunit amb el vicepresident de la Generalitat i responsable de polítiques Digitals i de Territori, Jordi Puigneró. Amb el propòsit de solucionar les mancances i les necessitats dels ciutadans de municipis com Sabadell, Terrassa o Martorell, la trobada ha abordat els àmbits de treball de l’Associació per reforçar la veu dels municipis en el desenvolupament de la Regió Metropolitana de Barcelona. 

“Ens semblava que una trobada amb vicepresidència era del tot adient. Com a responsable d’infraestructures i mobilitat, de l’ordenació del territori, lligant-ho a les polítiques d’habitatge i ambientals, o de la digitalització de l’economia, és un interlocutor amb el qual caldrà treballar molt intensament”, ha explicat Xavier Fonollosa, vicepresident de l’entitat i alcalde de Martorell.

Durant la reunió, l’associació ha pogut exposar al vicepresident temes relacionats amb infraestructura, indústria, habitatge i transició ecològica. L’entitat ha posat sobre la taula la necessitat d’inversions ferroviàries que permetin millorar i garantir la mobilitat de persones i mercaderies entre municipis que integren l’arc metropolità. Tanmateix, l’entitat té com a finalitat millorar la xarxa viària i les connexions amb els principals punts de la Regió metropolitana, com l’Aeroport del Prat o el Port de Barcelona. Tot i que l’associació està conformada per diversos municipis, Marta Farrés assegura que:

“Per a nosaltres és important presentar-nos conjuntament davant les institucions. Òbviament, cada municipi té la seva realitat, però hi ha molts àmbits en què les polítiques només tindran sentit i un efecte real en la ciutadania si les abordem de manera coordinada”.

La trobada, que ha comptat amb la participació de diversos secretaris de la Generalitat, també ha posat de manifest la necessitat d’abordar conjuntament polítiques en matèria d’ordenació de sòl i d’habitatge. L’objectiu d’aquestes accions és que aportin solucions globals a qüestions com l’envelliment del parc d’habitatges. A més, també s’han tractat altres temàtiques que comporten tensions socials, com la necessitat de disposar de pisos a preu assequible i amb unes condicions d’eficiència energètica mínimes. El vicepresident de l’associació i alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha afegit que “són temes que ens afecten a tots i totes, on els municipis de l’Arc Metropolità volem tenir-hi veu i que cal abordar de forma col·lectiva”.

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità és una entitat que té com a fi teixir una estratègia conjunta amb els diferents territoris de la segona corona de l’àrea metropolitana. L’Associació, nascuda l’abril de 2021, està formada per Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell. Així, doncs, aquests territoris treballen conjuntament per millorar les seves infraestructures i connexions, tant entre elles com amb Barcelona. A més, l’entitat també emfatitza en qüestions de transició ecològica. L’Associació no està tancada a noves incorporacions, ja que s’hi poden sumar municipis de més de 25.000 habitants. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants.

Foto portada: reunió entre l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità i el vicepresident de la Generalitat. Autor: Ajuntament

Comments are closed.