Farrés (PSC) planteja alternatives per salvar oncologia pediàtrica: “parem màquines i parlem-ne”

El PSC defensa la “professionalitat” de l’hospital Parc Taulí després que la consellera de Sanitat, Alba Vergès, expliqui el trasllat del servei d’oncologia pediàtria a la Vall d’Hebron perquè “ens estem jugant poder curar aquests nens”. Farrés creu que Vergés ha posat en dubte la qualitat prestada a Sabadell i defensa l’excel·lència del servei d’oncologia infantil de l’hospital de Sabadell. Posa dues alternatives sobre la taula per mantenir-lo i demana de nou la Generalitat que “pari màquines” perquè les dades no estan clares. 

L’alcaldable socialista lidera l’oposició al tancament de la unitat d’oncologia pediàtrica de l’hospital Parc Taulí, que té 30 anys d’història i va ser iniciada a la Clínica del Nen Jesús. Si bé és cert que els criteris científics marquen la necessitat de tenir 30 nous casos a l’any per tenir la suficient expertesa, no veu gens clares les dades facilitades pel CatSalut fins ara.

El diputat Gibert i l'alcaldable Farrés. Autor: J.d.A.
El diputat Gibert i l’alcaldable Farrés. Autor: J.d.A.

El Servei Català de la Salut assegura que el Parc Taulí només té nou casos nous cada any, basant-se en el Registre de Tumors iniciat l’any 1989. Però les dades de l’hospital de Sabadell no estan comptabilitzades fins l’any 2000. Des de llavors fins el 2016 van haver-hi 301 nous casos de càncer pediàtric, 18,8 nous casos a l’any, lluny encara dels nou casos que ha posat sobre la taula el CatSalut, però el doble en tot cas. “Les dades aportades pel CatSalut són com a mínim qüestionables”, diu Farrés.

Per això, els socialistes demanen al CatSalut “parar màquines” abans de tancar una unitat que ha funcionat durant tres dècades i buscar alternatives. Ells en proposen dues.

  1. Per superar el límit de 30 nous casos a l’any, el PSC proposa que el Parc Taulí actuï com a hospital de referència per a l’àmbit de Terrassa i els Bages. Els nens amb càncer d’aquestes dues àrees ara es tracten a Barcelona però tenen més a prop l’hospital de Sabadell. “Pels càlculs que tenim si vinguessin a tractar-se a Sabadell tindríem més de 50 nous casos a l’any”, ha assegurat.
  2. Aprofundir en l’acord amb la Vall d’Hebron per tenir una unitat d’oncologia pediàtrica complementària a la de l’hospital barceloní. Ara per ara, els infants del Taulí ja són derivats en alguns casos. D’aquesta forma, ja hi una unitat d’oncologia infantil per sota dels 30 nous casos a l’any que es manté. Per exemple, l’hospital de Sant Pau mantindrà la seva, tot i que dependrà de Sant Joan de Déu. Farrés proposa la mateixa relació entre el Parc Taulí i la Vall d’Hebron.

Farrés creu que el trasllat s’ha fet amb “nocturnitat”, sense informar el territori i amb dades dubtoses. A més, el criteri general té una excepció, la de Sant Pau, que demana ara també per Sabadell.

“Els nois passen molt temps ingressats i cal la màxima proximitat possible per no carregar més pes a les famílies. A més, si tot ho basem en dades com aquestes, tots els serveis acabaran a Barcelona. Estem en contra del Barcelocentrisme. Som una àrea de 1,5 milions i reivindiquem el Gran Vallès. El Taulí té excel·lència professional suficient per liderar una unitat per als infants de l’àmbit de Sabadell, Terrassa i el Bages i també creiem en una aliança amb la Vall d’Hebron. Hi ha sortides: parem màquines i busquem solucions”.

Els socialistes portaran una moció al ple contra el tancament de la unitat, i han fet gestions al Parlament, però són lentes. El diputat Pol Gibert ha demanat al portaveu municipal d’ERC i delegat del govern, Juli Fernàndez, que defensi els interessos de la ciutat i faci gestions per aturar un trasllat que, segons els socialistes, ja s’ha iniciat. Gibert també vol saber “què pensa Marisol Martínez i Guanyem d’aquest tema” perquè és l’únic grup polític que no s’ha posicionat.

Foto portada: Farrés, en roda de premsa. Autor: J.d.A.

Comments are closed.