Acte en record de l1-O a la plaça del Mercat. Autor: David B.

Maite Martín (ANC): “El referèndum va ser legal, legítim i vinculant”

Sabadell per la Independència (SBDxI) i Òmnium Cultural han organitzat un acte en record de l’1-O a la plaça del Mercat. Aquest divendres ha fet just quatre anys del referèndum independentista i vuit sabadellencs que van defensar les urnes en un dels diferents col·legis electorals han exposat la seva vivència davant de 400 persones que els han donat suport. L’acte ha estat conduït per Maite Martín, de l’ANC, i ambientat per les Bruixes del Nord, el músic Josep Valcarce i la coral Els Notes.

Nits en vela salvaguardant l’escola Catalunya, adrenalina al veure els furgons dels Mossos d’Esquadra avançant per Ronda Ponent, cues esperant dins i fora els col·legis electorals, avisos per WhattsApp quan la policia es desplaçava cap a un barri i els amagatalls de les urnes han sigut alguns dels moments que han recordat els testimonis d’aquest primer d’octubre. Tots ells han destacat les fortes emocions que van viure durant el referèndum i, després d’algunes llàgrimes, s’han refermat en un dels lemes més corejats recordant aquells fets: “Ni oblit ni perdó!”. De fet, un dels que ha explicat la seva vivència, Xavi Martí, ha assegurat que “no sap quan, però segur que ho tornaran a fer. I millor”.

Tot i que en acabar l’acte han destacat la tasca dels CDR en aquesta operació, l’essència clau de tal reivindicació era el dret de votar, independentment del que.

“Vaig defensar l’urna perquè creia que, en un país democràtic, això no es podia prohibir”, ha exposat Mònica Nonell, que estava a l’escola d’adults de Can Rull.

L’acte ha estat ambientat per les Bruixes del Nord, la coral Els Notes i el músic Josep Valcarce. Per acabar d’arrodonir l’acte d’aquest divendres, Martín ha llegit un manifest firmat per l’ANC, Òmnium i el Consell per la República:

“Avui som aquí per proclamar que el referèndum de l’1-O és legal, legítim i vinculant. La democràcia va decidir i l’hem d’aplicar. Aquell dia la violència no va impedir que exercíssim el nostre dret a l’autodeterminació i que obtinguéssim la victòria”.

De fet, en els discursos d’aquest divendres al vespre, els ponents han defensat que “qui nega el referèndum o el resultat a favor de la independència són justament els partits polítics que van perdre. Els vam guanyar perquè Catalunya va votar”. En aquest sentit, el primer a exposar el seu testimoni, Rubén Moreno, ha aprofitat una frase de John F. Kennedy per extrapolar-la a l’escenari català: “No us pregunteu què pot fer l’1-O per vosaltres, pregunteu-vos què podeu fer vosaltres per culminar el que va començar l’1-O”.

Foto portada: Acte en record de l1-O del 2017 a la plaça del Mercat. Autor: David B.

Comments are closed.