Foto portada: a l'esquerra, José Manuel Villarejo, sortint de l'Audiència Nacional. A la dreta, Manuel Bustos entrant al TSJC, l'any 2019. Autor: ACN i David B.

Manuel Bustos, als papers de Villarejo

Ho publica el periodista Quico Sallés al digital El Món: un ja defenestrat Manuel Bustos va col·laborar com informador de Villarejo per investigar presumptes draps bruts d’Esquerra Republicana de Catalunya. Segons publica Sallés, Bustos es va reunir amb l’excomissari, que investigava els republicans per ordres de la número 2 del Partit Popular i després ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal.

La informació es deriva dels anomenats Papers de Villarejo, on el comissari jubilat apuntava els resultats de les seves reunions l’any 2014 amb Maria Dolores de Cospedal, llavors secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa. Després va ser ministra de Defensa. Cospedal va ordenar a Villarejo, al setembre de 2014, que investigués Esquerra Republicana de Catalunya. Els republicans havien crescut molt electoralment l’any 2012, havien guanyat les europees de 2014 i estaven a l’alça. També volia saber més de persones com Carme Forcadell, llavors presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana però que abans, entre 2003 i 2007, havia estat regidora republicana a l’ajuntament de Sabadell i durant un parell d’anys fins i tot va formar part del segon govern Bustos com a regidora de Salut.

El paper de Bustos

Segons Sallés, l’encàrrec de Cospedal volia rebuscar informació dubtosa sobre els líders republicans i fabricar després investigacions policials i judicials. Llavors es va tocar la tecla de Manuel Bustos, llavors ja exalcalde de Sabadell. En aquell moment, durant la segona meitat de l’any 2014, no només ja havia dimitit com alcalde de Sabadell sinó que havia caigut en desgràcia. Aquell estiu esclata l’escàndol dels sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya, que porta mig centenar d’alcaldes catalans a ser imputats. Des de finals de 2012 havia deixat de ser alcalde però era regidor i sobretot diputat provincial per mantenir el sou. L’estiu de 2014, a falta de pocs mesos per les municipals i amb desenes d’alcaldes imputats, és forçat a dimitir del tot. I cau en l’ostracisme fins ara. És en aquest moment quan és ‘tocat’ per Villarejo.

L’any següent va rebre la primera sentència judicial, per tràfic d’influències. 16 mesos de presó que va esquivar amb un curset de bones pràctiques. La segona sentència, de 36 mesos i també per tràfic d’influències, el va portar a la presó fa cinc mesos. No obstant, ja en fa tres que gaudeix d’un tercer grau penitenciari. Malgrat tot, i el pas del temps, Bustos encara té algunes causes pendents de judici.

Apunt dels papers de Villarejo amb el resultat d’una trobada amb Manuel Bustos. Font: Quicó Sallés / El Món.

Tornant a Villarejo, Bustos es reuneix amb ell. Segons El Món, l’exalcalde té tota la disponibilitat per col·laborar amb Villarejo. Li aporta informació d’Esquerra però també de Convergència. Segons l’apunt publicat pel Món, Bustos i Villarejo parlen de les finques d’Esquerra, presumptament valorades en 17 milions d’euros, del Port de Tarragona, dels Sumarroca, de Forcadell o del dirigent d’ERC a Barcelona Jordi Portabella. També de Felip Puig, de qui Bustos està convençut (ho ha dit per activa i per passiva, en públic i en privat) que va estar darrera del cas Mercuri que va acabar la carrera política de qui va ser alcalde de Sabadell durant gairebé 14 anys.

Aquella investigació no va anar gaire més enllà. Però De Cospedal en va estar al cas en tot moment, apunta Sallés. I Villarejo va anar incrementant els seus tentacles en una teranyina que acabaria sent més coneguda com ‘Operació Catalunya’.

Villarejo, Marco…

Les anotacions dels papers de Vilarejo complementen el relat que va fer el director de l’agència Método 3, Francisco Marco, en la presentació del seu llibre Operació Catalunya. Llavors Marco va revelar que Villarejo havia promès beneficis judicials i penitenciaris a Bustos si facilitava informacions sobre Carme Forcadell, Artur Mas o Felip Puig. “De Forcadell buscaven qualsevol merda per poder dir que l’ANC era dolenta perquè Forcadell era dolenta”, va assegurar llavors Marco a Catalunya Ràdio.

Llavors Marco, però, va trençar una llança a favor de Bustos, perquè malgrat l’oferta no va cantar. Així ho va explicar al Parlament de Catalunya:

Hay una persona, que se llama Manolo Bustos, que es el exalcalde de Sabadell, al que Villarejo lo cita en Madrid, y le dice: ‘Oye, los Mossos te han hecho una avería. La causa Mercurio está toda creada en despachos contra ti. Si tú me das información de Carme Forcadell, que era concejal en Sabadell cuando tú eras alcalde, de Felip Puig, que su hermano intentó recalificar no sé qué, y de Artur Mas, nosotros te ayudaremos en Madrid a desactivar la causa Mercurio’. ¿Sabes lo que dice el señor Bustos? ‘Cuando a mi hijo le detectaron cáncer, Artur Mas me llamó y se preocupó por mí. Yo no voy a vender…’ –y es españolista…,vamos, igual que yo–, ‘yo no voy a vender a ninguna de las personas con las que he compartido situaciones políticas porque tú a mí me digas que me vas a desactivar una causa judicial’.

A tenor dels fets, i amb el pas del temps, el cert és que cap de les investigacions judicials contra Bustos s’han desactivat. La sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona pel cas de les multes va ser ratificada sense tocar ni una coma pel Tribunal Suprem l’any 2020.

Més informació:

Foto portada: a l’esquerra, José Manuel Villarejo, sortint de l’Audiència Nacional. A la dreta, Manuel Bustos entrant al TSJC, l’any 2019. Autor: ACN i David B.