Autor: David B.

Marta Farrés, coneguda pel 97% dels sabadellencs, aprova amb un 6,39

L’actual alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, és de llarg la política municipal més coneguda pels sabadellencs. Segons l’enquesta duta a terme a un miler de sabadellencs  entre gener i febrer per Target Point, el 97 per cent de sabadellencs coneix Farrés. També és la més valorada: treu una nota mitjana de 6,39 sobre un màxim de 10 punts.

El sondeig, del qual aquest digital en va publicar una primera part aquest dissabte, es va dur a terme entre el 27 de gener i el 3 de febrer per la consultora Target Point per encàrrec d’una formació política present al consistori. Per tant, després de la campanya nadalenca i abans de les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó. La mostra va ser de prop d’un miler de sabadellencs (987 en total). Se’ls va entrevistar per telèfon, amb un marge de confiança del 95,5 per cent.

Farrés, coneguda per la pràctica totalitat de la ciutadania

Farrés és coneguda pel 97 per cent de sabadellencs enquestats i és de llarg la política sabadellenca en actiu més coneguda. Els seus índexs de coneixement són molt elevats. Els tres anys que porta a l’alcaldia, més segurament la dècada que va ser regidora anteriorment, la fan la regidora més coneguda entre els 27 dirigents municipals. De ben segur supera els índexs de coneixement que van tenir tots els seus predecessors durant la passada dècada, des de Maties Serracant (2017-2019) a Joan Carles Sánchez (2013-2015) passant per Juli Fernàndez (2015-2017).

Hi ajudaran, amb tota probabilitat, l’ús intensiu de les xarxes socials, que fa més reconeixibles els polítics locals del que ho havien estat fins fa una dècada. Ara mateix l’alcaldessa és tot un actiu que va més enllà del que ho fa la marca PSC.

La segueixen, a distància, el portaveu municipal d’Esquerra Republicana, Gabriel Fernàndez, conegut pel 35 per cent de sabadellencs, i Marta Morell, ara regidora no adscrita però segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell (29 per cent). La consellera de Justícia i portaveu municipal de Junts fins fa 10 mesos, Lourdes Ciuró, és reconeguda pel 28 per cent de sabadellencs, i el diputat d’Unides Podem al Congrés Joan Mena, que sona com a cap de llista d’En Comú Podem a les municipals, és conegut pel 27 per cent. L’enquesta no pregunta per altres dirigents com els exalcaldes Juli Fernàndez (ERC) o Maties Serracant (Crida).

Ja a distància, hi ha l’actual portaveu de Junts, Lluis Matas, i el portaveu socialista Pol Gibert, coneguts pel 21 per cent de sabadellencs, a més d’Adrián Hernández, el portaveu municipal de Ciutadans (20 per cent). La portaveu de la Crida, Nani Valero, té un coneixement del 17 per cent de la ciutadania.

Farrés és coneguda per la pràctica totalitat de sabadellencs, votin el partit que votin, mentre que el republicà Gabriel Fernàndez és bastant conegut pels votants de diversos partits i fins i tot és més conegut entre els votants de la Crida (62 per cent) i de Junts (45 per cent) que entre els votants d’Esquerra (42 per cent). El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, és conegut pel 60 per cent dels votants de Cs mentre que el diputat Joan Mena és conegut pel 57 per cent dels votants de l’espai polítics ocupat per En Comú Podem. Són xifres prou altes. En aquests casos, semblaria que són dirigents que poden aportar un cert perfil propi a les seves formacions més enllà de les sigles.

Grau de coneixement no és el mateix que grau de valoració. Quan se’ls ha de posar nota, Marta Farrés obté un 6,39 sobre 10. És l’única política local que s’acostaria a un notable, quedant-ne tot i així prou lluny del 7. La segueixen el seu número 2 a l’Ajuntament, Pol Gibert, amb un 5,56 sobre 10 i Joan Mena amb un 5,42 sobre 10. Gabriel Fernàndez té un 5,36 sobre 10 i Lourdes Ciuró un 5,20 sobre 10.

La resta de dirigents, de Lluis Matas a Nani Valero, Marta Morell (la tercera més coneguda, la vuitena en valoració) o Adrián Hernández no arriben a l’aprovat, perquè queden per sota del 5 sobre 10.

El pacte PSC- En Comú Podem, el favorit

Quan l’enquesta pregunta sobre els possibles pactes de govern després de les municipals de 2023, l’amalgama de preferències es diversifica molt. Però la combinació preferida és un govern de coalició entre el PSC i En Comú Podem, com al govern espanyol. Així ho volen el 14 per cent dels enquestats. Un 12 per cent dels enquestats prefereix un govern en solitari dels socialistes. Un 9 per cent voldria una coalició, altament improbable a Sabadell, entre el PSC i ERC. I el 8 per cent voldria un acord entre el PSC i Ciutadans. El pacte PSC-Junts és volgut només per un 2 per cent dels enquestats.

Per altra banda, el tripartit independentista (ERC, Crida i Junts) és l’opció preferida pel 6 per cent de sabadellencs mentre que un govern en solitari d’Esquerra també té el suport d’un 6 per cent del miler de sabadellencs enquestats.

Fitxa tècnica

El sondeig es va dur a terme entre el 27 de gener i el 3 de febrer per la consultora Target Point, per encàrrec d’una formació política amb presència a l’Ajuntament. Per tant, l’enquesta es va fer després de la campanya nadalenca i abans de les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó. La mostra va ser de prop d’un miler de sabadellencs (987 en total). Se’ls va entrevistar per telèfon, amb un marge de confiança del 95,5 per cent.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en un ple municipal. Autor: David B.