Lluis Matas i Esteve Montllor

Matas (Junts): “no ens agrada que s’apugin impostos però cal fer pedagogia”

Junts per Sabadell assegura que l’increment d’impostos que proposa el govern municipal de cara a l’any vinent equival a 1,1 euros per família. La formació juntaire, principal soci del govern municipal, està negociant les ordenances fiscals però assegura que “cal fer pedagogia i si volem uns serveis de qualitat els hem de mantenir”. Així s’ha pronunciat aquest dijous el portaveu municipal de la formació puigdemontista, Lluis Matas.

El govern municipal necessita suports per aprovar les ordenances i pressupostos del 2022. A tenor de l’expressat per Matas aquest dijous en roda de premsa, té ben encaminat el de Junts per Sabadell, com el ve tenint des de l’any 2019. Matas assegura que “no ens agrada el titular de pujar impostos” però considera que “si volem uns serveis de qualitat els hem de mantenir”. Argumenta que l’increment proposta pel govern Farrés, del 3,7 per cent, representa “1,1 euros per família” i que Sabadell és més barat que poblacions de població similar com l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Badalona.

Això sí, de cara al 2023 Junts vol que es congelin els impostos municipals (tot un ventall que va des de l’IBI, l’IAE i la taxa de residus fins l’import de circulació, la taxa de guals o l’impost de construccions i obres). Demanaran revisar la taxa de residus perquè és “insolidària”. De fet així ho demanen des que va començar el mandat. Si abans ho feia Ciuró, ara ho fa Matas. La proposta ja es va aprovar fa dos anys però el govern municipal no ha mogut fitxa. Matas vol que autònoms i emprenedors tinguin congelació fiscal “perquè puguin contribuir com sempre fan a la recuperació de la ciutat”.

Volen aplicar mesures per frenar l’atur juvenil

En clau de ple municipal, que es farà el proper dimarts, Junts porta una proposta per aplicar mesures urgents contra l’atur juvenil. A Espanya és del 39,9 per cent, el més alt de la Unió Europea. L’abandonament escolar prematur també és elevat: un 10 per cent a Catalunya, un 17 per cent a Espanya.

Els juntaires volen que es redacti un pla estratègic d’ocupació juvenil i una partida amb mesures específiques per fomentar l’autoocupació entre els joves. Així mateix, volen reformes legals (a les instàncies superiors) per fomentar la contractació indefinida, reduir el 80 per cent de la quota d’autònoms als menors de 30 anys durant els primers 36 mesos i la meitat durant els primers 48 mesos i una línia d’ajuts a les empreses que contractin de forma indefinida menors de 30 anys.

La ‘moció Puigdemont’ queda fora de la Junta de Portaveus

Finalment, els juntaires volien presentar una moció a la Junta de Portaveus en suport de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Però com l’han presentat més enllà del termini habitual, abans de discutir-la calia que s’aprovés per la via d’urgència incorporar-la a l’odre del dia. Com el PSC, Ciutadans i Podem han votat en contra de la urgència, la proposta ni s’ha discutit.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: el portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lluis Matas, i el president local de la JNC, Esteve Monllor. Autor: Junts / cedida.