Joan Mena explicant les seves propostes a Ca l'Estruch

Mena (En Comú Podem): “hem de fer que la cultura arribi a tots els barris”

El candidat d’En Comú Podem a les eleccions municipals, Joan Mena, ha explicat aquest matí algunes de les mesures culturals que vol implementar el seu partit en cas d’arribar al govern municipal. Les propostes de la formació morada es basen principalment en tres accions transversals: descentralitzar la cultura, compartir la gestió dels equipaments amb les entitats i definir un mapa cultural de la ciutat.

L’alcaldable d’En Comú Podem ha anunciat algunes les primeres propostes del seu partit en matèria de Cultura de cara a les eleccions de maig. “Sabadell té el potencial per ser un motor cultural de la regió metropolitana de Barcelona”, ha declarat Joan Mena, que ha insistit que la ciutat té capacitat per esdevenir un referent cultural perquè “el teixit d’entitats és molt potent”.

Descentralització de la cultura

Un dels punts que En Comú Podem qualifica de prioritari és la descentralització de les activitats culturals. En aquest sentit, Mena ha explicat que “la cultura no només ha d’estar al centre de la ciutat, sinó que hem de fer que arribi a tots els barris”. Tot i que ha destacat que ja s’hi està executant algun programa pilot com el programa Sabadell ON, Mena creu que s’ha d’estendre a tots els districtes.

Per tal de posar en pràctica aquesta estratègia, Mena ha recordat que “el govern anterior va proposar descentralitzar l’escola de música”, però que la proposta ha quedat aturada durant el mandat del PSC. A més, destaca que “tenim centres cívics amb auditoris desaprofitats i molts barris també podrien accollir exhibicions d’art urbà”.

Canvs a les festes majors

Un dels exemples que posa el partit per mostrar com les activitats sovint es limiten als barris més cèntrics és la Festa Major. “Cal que surti dels espais tradicionals on es fa i que els barris sentin que estan també de festa”, ha explicat el candidat. “Hauriem de tenir una reflexió sobre les festes de barri, perquè hi ha una certa deixadesa per part del govern del PSC i Junts“.

Gestió dels equipaments

Per altra banda, Mena ha dit que cal “posar a disposició de la ciutadania els equipaments que tenim a la ciutat”. En aquesta línia, ha apuntat que “equipaments com el de Ca l’Estruch ja s’han quedat petits, per tant caldria promocionar-ne més més”. Una de les solucions, segons Mena, podria ser reconvertir antics edificis industrials en nous equipaments culturals “igual que ha passat anteriorment amb Vapor Badia o Vapor Turull“.

Biblioteca Vapor Badia. Aquest dilluns. Autora: Lucia Marin
Biblioteca Vapor Badia, en una imatge d’arxiu. Autora: Lucia Marin

A més, el líder dels Comuns també pensa que cal agilitzar els tràmits entre l’administració i les diferents entitats de la ciutat. “Garantir la gestió compartida a la ciutat, que hi hagi espais que no estiguin encotillats amb la rigidesa dels horaris dels equipaments municipals, sinó que siguin les entitats les que es facin càrrec”, ha detallat.

Definir un mapa cultural

“Sabadell no té un mapa cultural propi des de l’últim govern de Toni Farrés i per tant hem passat molts anys sense planificar l’activitat cultural a la nostra ciutat”, explica Mena, que diu que “es contradiu que Sabadell sigui al 2024 la capital de la cultura i que no tinguem una planificació de la ciutat”.

“Al Congrés dels Diputats presentarem la nova llei d’ensenyaments superiors artístics i volem que Sabadell es pugui convertir en una referent en aquest àmbit”, ha puntualitzat.

Foto de portada: Joan Mena, a l’Estruch. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.