Mercuri: la fiscalia del Suprem demana ratificar les penes contra els Bustos, Fernández i Pérez

Última escala de l’anomenada peça Montcada del cas Mercuri, l’única que fins ara ha arribat a judici. El Tribunal Suprem va ser escenari aquest dimarts de la vista oral del recursos d’apel·lació presentat per les defenses dels quatre condemats: Manuel Bustos, Paco Bustos, Dani Fernández i Maria Elena Pérez.

La defensa dels condemnats per tràfic d’influències, exercida per l’equip liderat pel penalista Cristóbal Martell, ha insistit en els arguments empleats no tan sols al judici del gener de 2015 sino durant tot el cas Mercuri: les escoltes telefòniques són il·legals. A més, neguen les pressions sobre Maria Elena Pérez i mantenen que els canvis fets en les condicions del concurs públics per contractar una alt càrrec a Montcada i Reixac estaven dins la normativa. Martell manté que les modificacions i canvis van passar abans de la mediació de Dani Fernández, llavors secretari d’Organització del PSC. Les defenses demenen l’absolució o penes molt inferiors a les imposades pel TSJC.

La fiscalia del Tribunal Suprem (TS), així mateix, demana ratificar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va condemnar els germans Bustos i Dani Fernández per tràfic d’influències i a Maria Elena Pérez per prevaricació (més info: ‘Condemnen els Bustos, Fernández i Pérez‘). A les pertinents inhabilitacions per exercir càrrec públic, en els tres primers casos s’hi afegia una condemna de 16 mesos de presó. Segons informa Europa Press, el ministeri fiscal creu provat que els Bustos i Fernández van protagonitzar un “veritable assetjament persuasiu i insidiós” per a endollar Carmina Llumà, exalt càrrec del tripartit i dona del cap dels serveis jurídics de l’ajuntament de Sabadell a Montcada. La fiscalia sí demana una modificació en la sentència: eximir els condemnats del pagaments de les costes del judici.

Per la seva part, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha tornat a actuar com a acusació popular. Demanen que la condemna sigui ratificada en la seva integritat.

S’espera que el TS prengui la seva decisió en les properes setmanes. El Suprem pot ratificar la sentència, modificar-la o deixar en no-res.

Més info: ‘Peça Montcada‘.

Foto portada: l’exalcalde i expresident de la FMC a l’entrada al TSJC, el gener de 2015. Autor: David B. 

Comments are closed.