Foto portada: Manuel Bustos, sortint de l'Ajuntament el 27 de desembre de 2012. Autor: ACN.

Així està el cas Mercuri 10 anys després: a l’espera dels judicis clau

El principal escàndol polític de la història de Sabadell, el macrocas Mercuri, compleix una dècada a l’espera dels seus dos principals judicis. No arribaran abans de l’any 2024, segons les fonts judicials consultades. Es tracta dels pressumptes suborns que va cobrar l’home fort del PP a l’època, Jordi Soriano, soci principal de Bustos. I de l’adjudicació presumptament fraudulenta del contracte més gran del consistori, 300 milions en 15 anys: el de neteja i recollida de residus.

El cas Mercuri es va obrir pels presumptes suborns d’un grup d’empresaris a Jordi Soriano, regidor del PP entre 2003 i 2011 però sobretot principal crossa política de Manuel Bustos entre 2007 i 2011. Una crossa tan fidel que fins i tot l’entorn bustista va mirar de forçar el PP per tornar a presentar Soriano a les eleccions, cosa que no van fer. Anticorrupció sospitava el següent: els empresaris subornaven Soriano, i d’ell ascendint els diners cap al govern socialista, rebien contractes. Sota sospita hi havia tres moviments: el viver d’empreses de Fira Sabadell, el centre cívic de Can Llong i les obres d’ampliació del cementiri que va fer Torra SA a través d’una empresa afí a Soriano. Però la instrucció no ha aconseguit lligar bé l’acusació i la investigació ha quedat en Soriano, qui serà el principal acusat quan el judici se celebri. Encara falten mesos. La instrucció està tancada però ni les defenses ni les acusacions han presentat els seus escrits encara. Quan ho facin, caldrà dictar l’obertura del judici i assenyalar-lo en una data concreta. No serà l’any vinent. Potser el 2024. El judici tindrà jurat popular.

Soriano, a la comissió del Parlament sobre corrupció política, l’any 2015.
Soriano, a la comissió del Parlament sobre corrupció política, l’any 2015. Autor: David B.

El cas Mercuri va començar amb la peça principal, els suborns i Jordi Soriano, la figura del qual dona nom al cas com el Déu romà del comerç, de l’ingeni, de l’astúcia. El missatger. Però donades les escoltes telèfoniques es va subdividir en tota una galàxia de peces separades. Fins a 35 que anaven transitant com un repàs del codi penal: des del tràfic d’influències, la malversació de fons públics i la prevaricació fins a delictes urbanístics, ambientals o les sempre prosaiques estafes.

El contracte més polèmic de la història espera judici

La principal peça separada investiga l’adjudicació del contracte de residus que va caure en l’empresa SMATSA l’any 2012. Per 15 anys i uns 300 milions per fer la neteja dels carrers i la recollida dels residus fins l’any 2027. Hi estan investigats tant la cúpula política de l’Ajuntament (l’exalcalde Bustos i el seu regidor d’Espai Públic i germà Paco Bustos) com la cúpula de l’empresa. El cas espera judici també des de fa temps. Com a la peça principal, ni les defenses ni les acusacions han presentats encara els seus escrits. No hi haurà judici abans del 2024.

Mortero, runa y mierda” a la protegida finca de Can Xupa

A banda d’aquestes peces, ara per ara la que estaria més a prop de judici seria la peça separada 6, que investiga els fets de Can Xupa, la finca agrícola protegida del Rodal en la que una empresa de l’òrbita de Soriano va abocar “mortero, runa y mierda” sota la presumpta complicitat del govern municipal (imputats estan els exregidors Joan Manau i Ricard Estrada) i del cap de la Policia Municipal Josep Miquel Duran, ja condemnat a Mercuri en el cas multes. Les penes no són poca cosa: demanen fins a 6 anys de presó per Manau i Estrada o 5 per Soriano, que deia el següent sobre els abocaments:

Te llevaré para que veas lo que hay y te vas a quedar acojonada cuando veas las montañas de tierra que bloquea una riera…Me da miedo ir, pero mucho miedo, de verdad y el Ayuntamiento, vamos, ha cerrado los ojos… Es impresionante, es acojonante”.

Pendent de judici està també la peça 31, que investiga mitja dotzena de col·locacions de personal afí a Bustos al Consell Comarcal, el Consorci de Residus i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Todo el Consorcio de Residuos, pràcticamente todo, es partido, ¿eh?”, li deia el gerent del Consorci de Residus a Bustos l’any 2012. El mateix gerent, Paco Fernández, que va ser condemnat a tres anys de presó per l’ús injustificat de la seva targeta corporativa per àpats, compres i benzina. Va esquivar la presó a través d’un acord amb fiscalia. L’exalcalde Bustos s’arrisca a una quarta condemna aquí, ja que fiscalia demana fins a 8 anys de presó per ell. Bustos va ser condemnat l’any 2015 per endollar una persona a Montcada i Reixac, l’any 2018 per fer-se retirar dues multes i després, a títol lucratiu, ja que la targeta de Fernández li va pagar una estada d’hotel a Sevilla.

Mariscades i compres a càrrec de la FMC

La gestió bustista de la Federació de Municipis de Barcelona no s’ha arxivat malgrat que ha saltat d’un jutjat a un altre: ara el 13 de Barcelona investiga les mariscades, compres i rellotges a compte de la FMC, que es finançava en un 90 per cent llarg per les aportacions de diners públics dels ajuntaments. Aquesta va ser la peça separada que va acabar amb mig centenar d’alcaldes investigats de tots els colors polítics l’any 2014. Un escàndol de proporcions majúscules que va acabar del tot amb la carrera política de Manuel Bustos.

L’exbatlle té una altra peça pendent. Aquí no s’arrisca a presó però sí a una inhabilitació de dos anys. És la peça 33, que investiga un presumpte delicte contra l’administració pública per organitzar una reunió amb l’objectiu d’evitar que un empresari denunciés abocaments irregulars de terres.

El tiet Melquíades

Fora dels antics càrrecs públics, judicis pendents també per a Melquíades Garrido, tiet de Bustos, president del Gremi de Constructors i que, segons el sumari, maniobrava amb impunitat pels despatxos municipals. Garrido té judicis pendents per unes obres sense llicència als Merinals i gestions amb empresaris afins (Sitjas Motor i López Orús). En tot cas, l’acusació és que aprofitava els seus tentacles a l’administració per tenir un tracte preferent. Una de les investigacions per maquillar l’IAE, afecta l’exdiputada i exregidora Montse Capdevila.

2022: un nou any de transició

L’any 2022 ha representat un nou any de transició en el cas Mercuri. La principal novetat pública va ser l’entrada a presó de l’exalcalde el passat mes de gener per complir els tres anys de pena per un delicte de tràfic d’influències (més info: ‘Cas Multes‘).

Foto portada: Manuel Bustos, de vermell, entrant a la presó de Lledoners aquest dimecres. Autor: Álex Verdejo.
Manuel Bustos, de vermell, entrant a la presó de Lledoners. Autor: Álex Verdejo.

Després la polèmica sobre el tercer grau, que va ser revocat a l’estiu. A escala menor, per la denegació de l’indult a l’exintendent Duran, que de forma discreta fa un parell de setmanes ha estat apartat de sou i feina a l’Ajuntament, producte de la condemna per inhabilitació.

Atenuants per la lentitut judicial

Quan les peces vagin arribant a judici, es dona per fet que els acusats, si són condemnats, tindran un atenuant per les dilacions indegudes. Tampoc es descarta, en algun cas concret, la prescripció del delicte.

COMPRA AQUÍ:

FES-TE SUBSCRIPTOR A PREU BLACK FRIDAY FINS EL 27/11!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: Manuel Bustos, sortint de l’Ajuntament el 27 de desembre de 2012. Autor: ACN.