Soriano, a la comissió del Parlament sobre corrupció política, l’any 2015.

A judici la peça principal del cas Mercuri: Soriano (PP), principal acusat; Bustos, definitivament fora

  • Després d’una dècada d’investigació policial i judicial no es vinculen els presumptes suborns a cap membre del govern de l’època.
  • Jordi Soriano serà el principal acusat a la peça 1: per suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

La titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, Alejandra Llidó, tanca la instrucció i portarà a judici (amb jurat popular) la peça principal del macrocas Mercuri, que investiga els presumptes suborns a canvi de contractes d’obra. El principal implicat serà l’exregidor del Partit Popular Jordi Soriano, a més d’una vintena de persones més, la majoria empresaris. La investigació judicial no ha aconseguit vincular la presumpta trama amb cap membre del govern de l’exalcalde Manuel Bustos, qui no seurà en aquesta ocasió a la banqueta dels acusats. 

La carrera política de Bustos va acabar amb l’esclat del cas Mercuri, el novembre de 2012. Des d’ençà per ell tot ha estat un reguitzell d’entrades i sortides dels jutjats. Porta dues condemnes per peces separades del macrocas, les dues per tràfic d’influències (un endoll a Montcada i fer-se retirar dues sancions de trànsit). Però la peça principal, la dels suborns, no el jutjarà, ni a ell ni a cap company de govern, perquè no s’ha trobat, en una dècada d’investigació, cap connexió.

Mercuri era el déu romà del comerç. I Mercuri és Jordi Soriano en la terminologia jurídico-policial. El primer denunciant, un home proper a Jordi Soriano que va portar rel cas a la fiscalia Anticorrupció, va marcar la línia: Soriano, un sensat regidor de l’oposició, comerciava amb les seves influències, sempre a mig camí entre la política i els negocis. Mercuri era Soriano. I així, presumptament, es deixava subornar per empresaris a canvi de fer valdre els seus vots davant el govern de l’època, que adjudicava obres a les empreses afins a Soriano. El cert és que el PP era el principal aliat del PSC de l’època però Soriano no deixava d’estar a l’oposició i, per seguir la línia del denunciant, faltava un nexe entre Soriano i el govern que prenia decisions. Però gairebé una dècada d’investigació no ha aconseguit anar més enllà de Soriano. Serà el principal acusat en el judici, que es farà a més davant un tribunal de jurat segons la darrera interlocutòria judicial, del 21 de gener. Ara cal notificar als investigats la seva situació i procedir a assenyalar el judici. No serà en breu tampoc.

El cementiri, punt neuràlgic de la xarxa 

A Soriano l’acompanyaran tot un seguit d’empresaris. Els més destacats són els directius de l’empresa Torra SA, que gestiona la funerària, el crematori i el cementiri municipal. Segons els indicis esmentats, durant el procés per externalitzar la gestió del cementiri, Soriano va cobrar per defensar els interessos de l’empresa mentre era edil. Ho va fer amb l’ajuda legal de l’advocat i exregidor de CiU, difunt l’any 2008, Francesc Xavier González. Les empreses de la dona de González i de la filla de Soriano van “simular una activitat conjunta d’assessorament a l’empresa Torra SA” per la qual la funerària va fer diferents pagaments a un compte particular de Jordi Soriano.

D’igual manera, les mateixes empreses van simular un contracte privat de préstec sense interessos de gairebé 40.000 euros que va ser ingressat al compte particular del regidor popular. La magistrada veu indicis de blanqueig de capitals, involucrant tant Soriano com la seva parella.

La constructora de les obres del cementiri i les terres

A més dels gestors de la funerària, hi ha altres empresaris implicats. del sector de la construcció. Soriano es va facilitar una “participació” al negoci de la societat Constresnius, que va ser adjudicatària de les obres d’ampliació del cementiri que es va comprometre a fer Torra SA a canvi de gestionar la instal·lació. L’Ajuntament va privatitzar la gestió del cementiri i Torra SA va contractar les obres a Constresnius. Per cert, no les van acabar ja que van fer fallida als pocs mesos d’esclatar l’escàndol.

Segons la jutgessa, Soriano va “intermediar a favor de la societat en assumptes propis de l’Ajuntament obtenint un benefici econòmic il·lícit”. Aquí hi havia competència per rebre el contracte. Per un costat, els germans Rojas i José Manuel González Parra defensant Constresnius. Per altra banda José Ríos, d’Excavallés. Soriano negociava i cobrava comissions de banda i banda, “una presumpta quantitat inicial de 120.000 euros ampliada per un segon pagament de 60.000 euros” més “retribucions mensuals per un import aproximat de 2.500 euros”, dinars i altres despeses, fins i tot quan Soriano va deixar de ser regidor perquè el PP el va rellevar.

El principal negoci de fer l’ampliació del cementiri no eren les obres en si mateixes sinó “el benefici que els empresaris obtindrien per abocar terres en el recinte funerari sense coneixement de l’Ajuntament”. A tal fi i efecte, la funerària Torra SA i la constructora Constresnius SL van crear segons la instructora un entrament d’empreses pantalla per “dificultar l’evidència de les irregularitats”. La instructora del cas hi veu un presumpte delicte de corrupció als negocis per part de la històrica funerària.

Més presumptes suborns

En un altre ordres de coses, Soriano seurà a la banqueta dels acusats per més casos de presumpte suborn. Una persona del cercle de Soriano, Sandra Roig, va cobrar per part d’un representant de l’empresa Construcciones Baldó per afavorir que els contractessin per fer les obres del centre cívic de Can Llong i l’annex de Fira Sabadell.

Hi ha tres presumptes suborns més de projectes que no es van acabar fent. Soriano va cobrar a canvi d’intermediar a favor de la societat Heredad Ustrell SL per obtenir una llicència de millora de la finca de Ca n’Ustrell, al nord de Sabadell. També amb l’abocament de terres com a rerefons, amb l’argument oficial optimitzar l’ús agrícola de la finca. El cas afecta Soriano però també els propietaris del terreny o de l’empresa Excavallés. En tercer lloc, per cobrar per les seves gestions per requalificar una finca al municipi de Palau-Solità i Plegamans. I finalment per fer gestions a favor de les mercantils Galaria SL i Anfora SL. 

Judici per jurat

La magistrada enviarà una vintena de persones al judici davant de jurat. A tal efecte, emplaça tots els afectats a comparèixer el proper 16 de febrer als jutjats de Sabadell per concretar-los la imputació. Les parts podran presentar les seves peticions per arxivar el cas o ampliar diligències. Posteriorment, caldrà buscar dia (més aviat dies) i hora per la vista oral.

Foto portada: Soriano, a la comissió del Parlament sobre corrupció política, l’any 2015.

Comments are closed.