Foto portada: l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el primer cop que va sortir dels jutjats després de declarar pel cas Mercuri, al desembre de 2012. Autor: D.Bisbal.

A judici en breu un moment clau, i fundacional, del cas Mercuri

El quart judici del cas Mercuri que afecta l’exalcalde Bustos es durà a terme el proper mes de novembre, segons ha fet públic aquest dijous l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. No és una de les peces separades més importants del cas. Però se situa en un moment fundacional. En el germen de la presumpta trama corrupta. Es demanen penes d’inhabilitació per a Bustos o l’exintendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran.

Els fets que aniran a judici volen aclarir si Bustos, el seu cap de la policia i un dels càrrecs de confiança d’aquell govern, el cap d’Urbanisme Manuel Somoza, van delinquir al no perseguir la denúncia d’un possible delicte de suborn.

Quins són els fets?

Tot deriva d’una trobada el 3 de juny de l’any 2010. Bustos llavors era alcalde, Duran el cap de la Policia Municipal i Somoza n’era el d’Urbanisme. Segons les acusacions, Bustos va orquestrar una reunió amb l’empresari José Ríos, de l’empresa Excavallés. L’objectiu era dissuadir-lo de la seva intenció de fer córrer un pendrive on hi havia unes gravacions del portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament, Jordi Soriano. En aquella conversa gravada, es derivava que Soriano era subornat per empresaris de la zona a canvi de rebre contractes i concessions d’obra pública. Tot sent un regidor de l’oposició, sense responsabilitats directes de govern, però que tenia fil directe amb l’alcaldia. Bustos, Duran i Somoza, enlloc d’aclarir els fets, si calia anant al jutjat, van maniobrar per guardar-los en un calaix, fent que no sortissin a la llum pública. Durant la instrucció del cas, Ríos va declarar que s’havia sentit intimidat en aquella reunió.

Josep Miquel Duran, el 2 de desembre de 2012, després de declarar als jutjats. Autor: ACN.
Josep Miquel Duran, el 2 de desembre de 2012, després de declarar als jutjats. Autor: ACN.

La presumpta intimidació d’aquell dia no va servir de gaire. L’existència d’una possible xarxa corrupta ja havia estat denunciada per un antic col·laborador de Jordi Soriano, Nicolás Giner, qui va als Mossos d’Esquadra el 16 de febrer de 2010 després de fer-los saber a la llavors líder d’ICV-EUiA a l’Ajuntament, Carme Garcia. El jutge punxa el telèfon a Soriano uns dies després.

Foto portada: Joan Manau i Manuel Somoza.
L’exregidor Joan Manau i l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, al 2013. Autor: J.d.A.

La denúncia de Giner avança en secret durant dos anys i mig fins que genera el macrocas Mercuri, que esclata el 27 de novembre de 2012. Llavors Ríos és detingut i passa tres dies al calabós, com també Soriano. Bustos passa a ser investigat per mitja dotzena de peces (de moment porta tres condemnes), i també els seus col·laboradors Duran (condemnat ja un cop) i Somoza, jubilat poc després de l’escat del cas.

La presumpta xarxa de suborns

La xarxa de suborns va generar la peça principal del cas, que està pendent de judici. El principat acusat és Jordi Soriano. José Ríos, i altres empresaris, també seuran a la banqueta dels acusats. No s’ha acreditat la participació de cap membre del govern Bustos en aquella trama i, per tant, ni l’alcalde ni cap dels seus regidors ha estat mai investigats ni se’ls ha acusat de ser subornats. Tot acabava en Soriano, segons la investigació.

9, 10, 27 i 28 de novembre

El que anirà a judici ara no són els suborns. Aquesta vista espera data fa temps. El que arriba a vista oral és el presumpte delicte d’omissió del deure de perseguir el delictes per aquella reunió del 2010. El cas es jutjarà a Sabadell els propers 9, 10, 27 i 28 de novembre. Bustos, Duran i Somoza estan acusats. Tant la fiscalia com l’acusació popular demanen per a ells dos anys d’inhabilitació especial per a càrrec públic.

El paper de José Ríos al cas Mercuri

José Ríos és un dels actors secundaris de la trama Mercuri. Segons la instrucció, subornava Soriano pensant que rebria contractes a canvi. Segons un SMS present al sumari, calculava que havia pagat més de 20 milions de pessetes (120.000 euros) que no havien donat fruit. Quan es produeixen els fets, està ofegat pels deutes de les seves empreses. Enfadat amb Soriano, primer retira el patrocini de la samarreta del Centre d’Esports Sabadell. Després amenaça amb difondre la conversa del pendrive. Quan es fa la reunió que ara arribarà a judici, ja no mou fitxa.

El 27 de novembre de 2012 José Ríos va ser detingut. Després de declarar als jutjats, queda en llibertat amb càrrecs. És un dels acusats de suborn. Durant tota la instrucció, ha reconegut els suborns a Soriano, mantenint que el dirigent popular es repartia els diners amb alguns regidors socialistes del govern. Un extrem que la investigació mai no ha pogut acreditar.

Més informació:

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el primer cop que va sortir dels jutjats després de declarar pel cas Mercuri, al desembre de 2012. Autor: D.Bisbal.

Comments are closed.