Foto portada: Joan Manau i Ricard Estrada, en rodes de premsa en la seva època com a regidors.

La jutgessa del cas Mercuri reclama un aval de 1,15 milions a l’Ajuntament i als acusats del cas Can Xupa

La jutgessa instructora del cas Mercuri, Rocío Pérez, reclama un aval en concepte de fiança de 1,15 milions d’euros a l’Ajuntament i la mitja dotzena d’acusats a la investigació per l’abocament irregular de terres l’any 2011 a la finca de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà, que arribarà a judici en els propers mesos. És una de les peces separades del cas Mercuri.

Entre els acusats, hi ha l’extinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, l’exregidor de Medi Ambient, Ricard Estrada, i l’exportaveu del PP Jordi Soriano com a administrador de l’empresa GTA Onlae SL. També l’excap de la Policia Municipal, Joan Miquel Duran, l’exassessor del govern Bustos Xavier Izquierdo i l’arquitecte tècnic José Manuel González Parra. L’anterior número 2 de la Policia Municipal, Antoni Sánchez Cortés, queda fora dels acusats perquè no s’ha pogut demostrar la seva participació.

Què va passar a Can Xupa?

Els fets presumptament delictius que arribaran a judici un cop es tanqui la instrucció van ocórrer durant el segon semestre de l’any 2011. Va ser llavors quan es van bolcar fins a 53.000 metres cúbics de terres i runes en un espai protegit del Rodal, la finca de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà que van utilitzar com abocador. “Els abocaments il·legals es van fer de forma massiva i descontrolada” segons la fiscalia. Uns 5.000 camions abocats en total. Fins a un centenar de camions al dia abocant terres entre mitjans de juny i mitjans de setembre, quan es van aturar. Els terrenys estaven qualificats com a sòl no urbanitzable, qualificats de valor agrari al Pla General i de Zona de valor agrícola i d’interès ecològic.

Aquest banner sempre ha d'enllaçar AQUÍ (del 14 de març al 13 d'abril). https://bit.ly/3Gesfime

La investigació documenta els abocaments, que van ser tolerats. I no només això: quan agents de la Policia Municipal van inspeccionar la zona, els responsables polítics i policials de l’Ajuntament van maniobrar per silenciar els fets, van aturar les investigacions i, segons el sumari del cas, Duran va fer desaparèixer les denúncies i Estrada va falsificar un informe. Tampoc es va donar tràmit als expedients de disciplina que es van obrir, que podien acabar amb sancions.

Fins a sis anys de presó

Per tot plegat, els dos responsables polítics d’aquest afer, l’extinent d’alcalde Joan Manau i el regidor Ricard Estrada, s’arrisquen a tenir penes de presó de sis anys, segons demana l’acusació popular o de quatre anys segons la fiscalia. Se’ls acusa de delicte contra l’ordenació del territori, prevaricació i delicte contra el medi ambient. L’exintendent Duran, ja condemnat per la peça de les multes de Bustos, s’arrisca a ser ara condemnat per quatre anys de presó pels mateixos delictes que els regidors: prevaricació, delicte contra l’ordenació del territori i contra el medi ambient. Jordi Soriano, que ja no era regidor del PP a l’Ajuntament però mediava a l’operació ara des del sector privat, s’arrisca a cinc anys de presó per un delicte de tràfic d’influències i contra el medi ambient.

La novetat: l’aval milionari

Tot això ja es coneixia. La peça del cas Can Xupa està pendent de judici. Encara falten mesos perquè es produeixi. Però la principal novetat ara és que la jutgessa instructora ha reclamat un aval de 1,15 milions d’euros tant a l’Ajuntament com als sis investigats pel cas en concepte de responsabilitat civil subsidiària. La instructora afegeix al principal propietari de la finca com a denunciant. Es tracta de Quirze Elías. Aquest fet causa un cert gir de volta al cas ja que l’Ajuntament, a partir de 2013 però sobretot a partir de l’any 2016 amb el quatripartit, va imposar multes a Elías i li va carregar els costos de la restauració de la zona. En total, més de 850.000 euros. Ara la jutgessa interpreta que Elías “no va tenir cap participació en els fets i es va veure perjudicat” per un “desgavell perpetrat pels membres de l’Ajuntament acusats”. Així que ara l’Ajuntament, i els sis acusats, hauran d’abonar un aval en concepte de fiança si no volen que se’ls embarguin els bens. Es tracta d’un aval solidari.

Elías i Ca n’Alzina

Quirze Elías està pendent de seure a la banqueta dels acusats per les construccions sense llicència de la finca de Ca n’Alzina, on es va construir una hípica de forma irregular. El cas havia d’arribar a judici el passat mes de setembre però la vista oral es va suspendre i encara està pendent de judici.

Sabadell Lliure de Corrupció: que avali el PSC

L’Ajuntament es va valor personar com acusació particular al a investigació de Can Xupa però la jutgessa no ho va permetre. L’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, s’oposa a que el consistori hagi d’assumir aquest aval per afrontar la reposició dels terrenys alterats, i assegura que en tot cas caldria imposar-lo al PSC, ja que era “l’organització responsable d’haver deixat fer per interessos aliens a l’interès públic i per encobrir actuacions il·lícites en contra del territori i lesives ambientalment”.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Joan Manau i Ricard Estrada, en rodes de premsa en la seva època com a regidors.