Foto portada: agents de la policia entrant a l'Ajuntament per registrar-lo, el 27 de novembre de 2012. Autor: David B.

Cas Mercuri, 9 anys després: s’acosta l’hora decisiva

En algun moment, el cas Mercuri ha semblat el conte de mai acabar. Entre canvis de jutges, de fiscals, recursos, separació de peces, arxivament, reobertures i per postres la pandèmia, ha avançat a pas de cargol. Però quan es compleixen nou anys del seu esclat (27/11/12), ara va cap al tercer acte. L’hora de tancar la història. L’hora dels judicis. De les sentències. O les absolucions. I de fer balanç. La instrucció està finiquitada a grans trets, fiscalia també vol anar de cara a barraca i en el proper any i mig o dos anys han d’haver-hi mitja dotzena de judicis.

Molt ha plogut des del 27 de novembre de 2012, quan el cas Mercuri i la Fiscalia Anticorrupció van capgirar la política municipal sabadellenca com un mitjó, cosa que va tombar l’alcaldia de Manuel Bustos. En aquests nou anys, s’han descobert algunes coses, no s’han acreditat d’altres i segueixen havent-hi interrogants. Però el cas ha d’anar-se tancant i així s’interpreta des de fa temps als despatxos judicials. El suc que no s’hagi tret ja no s’obtindrà mai. I allargar-ho més farà que els atenuants per dilacions indegudes o fins i tot la prescripció puguin estar a tocar.

El més proper: la decisió de l’Audiència de Barcelona sobre la presó de Bustos

Abans d’entrar al que ha de venir, hi ha una decisió urgent i important sobre la taula. L’Audiència de Barcelona ha de decidir si l’exalcalde de Sabadell ha d’entrar ja a presó o no. Té una sentència ferma de tres anys (en sentit estricte, dues sentències de 18 mesos) pel cas de les multes. La Fiscalia Anticorrupció i l’acusació popular en demanen l’ingrès. L’Ajuntament, acusació particular, no diu ni una cosa ni la contrària. Per norma, tocaria: supera els dos anys de pena, té una pena anterior tot i que suspesa (de 16 mesos de presó per l’endoll a l’ajuntament de Montcada i Reixac), una altra condemna a títol lucratiu per la targeta black de l’exgerent del Consorci de Residus) i algunes investigacions encara obertes. La decisió depèn del tribunal que va condemnar, molt durament, Manuel Bustos, liderat per la coneguda magistrada Montserrat Comas.

Instrucció acabada

Dit això, en els darrers temps, des de la pandèmia, el tancament del cas ha avançat. Fonts coneixedores de la instrucció asseguren que està acabada i que fiscalia també vol anar fent desfilar els acusats cap al judici, que es faran a Barcelona. Rapidesa i tribunals mai són sinònims. Però és molt probable que els anys 2022 i 2023 estiguin ben farcits de vistes orals al voltant del macrocas Mercuri.

Suborns: tot acaba en Jordi Soriano

La investigació principal, la que va donar nom al cas i va permetre punxar els telèfons dels principals acusats, donant lloc a un reguitzell de col·locacions, pràctiques clientelars i caciquils al voltant de l’exalcalde, arribarà a judici segurament l’any vinent. Ho fa a mig gas ja que en certa manera ha punxat: el principal acusat serà Jordi Soriano, portaveu del PP a Sabadell a l’època. Segons les acusacions, Soriano era subornat a canvi d’aconseguir contractes per a les empreses que el subornaven. Soriano tenia un paper al govern perquè n’era el principal soci, però no formava part del govern. No s’ha aclarit com era tan influent ni tampoc s’ha pogut acreditar cap vincle entre el govern de Bustos i la trama corrupta. Així que la peça que va permetre crear el cas i parlar de comissions, blanqueig de diners i suborns quedarà a mitges, amb Soriano com aconseguidor i un seguit d’empresaris que el subornaven a la banqueta dels acusats. De totes les obres on presumptament Soriano va ser subornat, hi ha dues municipals: la construcció del centre cívic de Can Llong i l’ampliació de Fira Sabadell per fer-hi un viver d’empreses. Després hi ha tota l’ampliació del cementiri, que va fer l’empresa Torra SA un cop la gestió del cementiri va ser externalitzada per Bustos. Finalment, hi ha altres gestions que no van veure la llum, com una requalificació en zona agrícola i una altra a Palau-Solità i Plegamans.

El contracte de neteja

Ara per ara la peça que més esquitxa l’administració pública és l’adjudicació del contracte de residus i de neteja viària. Afecta l’exalcalde, el seu germà i regidor de l’àrea Paco Bustos, alguns assessors, funcionaris públics i tota la cúpula de l’empresa SMATSA. Es tracta d’un contracte milionari, és el més elevat de l’Ajuntament, que suma 300 milions d’euros en 15 anys i que es va renovar l’any 2012. S’acusa els investigats de tot tipus de maniobres i tractes de favors, a més de finançament irregular de la campanya electoral de Bustos l’any 2011. La instrucció està tancada.

Can Xupa, més endolls

Altres investigacions estan a l’espera de judici. N’hi ha de sensibles. L’abocament irregular de terres contaminants a la finca de Can Xupa, entre Sabadell i Polinyà, farà seure a la banqueta dels acusats els exregidors Joan Manau i Ricard Estrada i l’anterior cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, ja condemnat a la peça de les multes.

Per altra banda, s’ha de dilucidar si es va vulnerar el Codi Penal al contractar una sèrie de recomanats per Bustos al Consorci de Residus o l’Àrea Metropolitana. Cal recordar que el gerent del Consorci ja va ser condemnat per l’ús de la seva targeta corporativa per a finalitats personals. Paco Fernández va acceptar tres anys de presó, tornar els 33.000 euros i una inhabilitació a canvi que la fiscalia li perdonés entrar a la presó bàsicament perquè no era un protagonista principal de la trama. Així ha estat. Les col·locacions presumptament irregulars poden costar cares a Bustos: fiscalia tira llarg i demanarà fins a vuit anys de presó al judici.

El tiet de Manuel Bustos i encara president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, també espera judici per algunes peces secundàries del cas, com unes obres particulars en un habitatge al carrer de Fernando Poo. El sumari mostra com Garrido aprofitava la seva proximitat amb Bustos per demanar als tècnics i assessors favors legals o fiscals a empreses amigues com Sitjas Motor (té un altre judici pendent per aquest fet).

Quantes condemnes té Bustos?

Formalment, qui va ser alcalde de Sabadell durant 13 anys ja porta tres condemnes. Se l’ha condemnat a 16 mesos de presó per forçar la col·locació d’una persona a l’ajuntament de Montcada i Reixac. La condemna va ser ratificada pel Suprem i, un cop ferma, va ser suspesa a canvi de no tornar a delinquir i fer un curset de bones pràctiques. En segon lloc va ser condemnat a 36 mesos de presó per fer-se treure dues sancions de trànsit a Sabadell l’any 2012. La sentència és ferma i s’està a l’espera de si ha d’ingressar a presó o no. Finalment, una tercera a títol lucratiu, perquè es va beneficiar de forma col·lateral de la targeta corporativa del gerent del Consorci de Residus, qui va pagar l’estada en hotel de Bustos a Sevilla l’any 2012 durant el Congrès del PSOE. La condemna s’ha saldat tornant els diners, cosa que Bustos ja va fer en fase d’instrucció. La decisió de l’Audiència de Barcelona es fa esperar.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Més informació:

Foto portada: agents de la policia entrant a l’Ajuntament per registrar-lo, el 27 de novembre de 2012. Autor: David B.