Foto portada: Bustos, el dia de la renúncia. Autor: David B.

S’anuncia un documental sobre el cas Mercuri

El cas Mercuri és un entramat polític basat en irregularitats diverses que va esclatar l’any 2012, ara fa deu anys. L’epicentre d’aquest terratrèmol va ser Sabadell i un dels principals actors implicats és l’exalcalde Manuel Bustos (PSC), qui al gener va entrar a presó per la peça número 30 de justament aquesta investigació judicial. Ara, un documental audiovisual fonamentat amb més de 20 entrevistes en profunditat exposa les restes que la ciutat n’arrossega encara ara. La postproducció de Els residus del mercuri es presentarà al Casal Pere Quart dimecres que ve, 11 de maig, a les set de la tarda i els seus autors esperen estrenar-lo a la gran pantalla a finals d’any.

Els residus del Mercuri vol fer saber a tota la ciutadania què va ser el denominat Cas Mercuri, un dels incendis polítics més notoris a Catalunya, i la brasa que encara crema avui dia, deu anys després. El documental que es presentarà (diferent de s’estrenarà) el dimecres 11 de maig al Casal Pere Quart posa l’accent en l’adjudicació, presumptament fraudulenta, del contracte de neteja i residus de Sabadell l’any 2012. A finals del novembre passat, la jutgessa instructora de la peça número 28 va confirmar indicis de delicte contra els dirigents de l’empresa SMATSA, qui continua desenvolupant aquesta funció encara ara, i aquest gener, l’exalcalde Manuel Bustos, va entrar a presó per una causa diferent; referent a tràfic d’influències a l’hora d’instar a la Policia Municipal que retirés dues multes de trànsit a familiars seus (més info: ‘Manuel Bustos ingressa a la presó de Lledoners‘).

“Hem volgut donar-li la volta al macrocàs judicial del cas Mercuri i fer-lo amè perquè sigui digerible per a la ciutadania sabadellenca. Creiem que és un tema que ha de sortir a la llum i s’ha de donar a conèixer, alhora que denunciar-lo”, defensa així una de les seves creadores, Clàudia Mas.

Tot i que Els residus del mercuri se centra en un dels molts tentacles que es desprenen d’aquest cas, Bustos n’és el protagonista. La primera part del documental relata a través d’una vintena de veus la seva trajectòria com a alcalde (1999-2012) així com el posterior conflicte entre l’empresa adjudicatària d’aquest contracte i la derrota electoral del PSC l’any 2015. La segona part, s’endinsa en l’empresa de neteja SMATSA a través de la veu d’un treballador i la seva filla. El relat està ficcionat per l’actor Pep Planas i l’actriu Laia Artigas; però també hi ha hagut qui no ha volgut fer cap declaració al respecte:

“Ens ha quedat pendent poder parlar amb membres Partit Socialista (els principals responsables polítics del cas), ja que han rebutjat les reiterades propostes de participació que se’ls hi ha ofert. Així com també amb la cara visible del cas: el mateix Manuel Bustos. El mateix ha succeït amb els responsables d’SMATSA”, lamenta Mas.

Tant en el documental com en la presentació de dimecres que ve hi haurà un espai de reflexió entorn la corrupció i els serveis públics, en vista dels diferents escàndols polítics que han esclatat a Catalunya i Espanya els darrers anys. En l’acte de l’11 de maig a l’auditori del Casal Pere Quart, per exemple, el públic podrà escoltar les reflexions de Lourdes Parramon (de l’Oficina Antifrau), Antonio Santamaría (periodista sabadellenc) i Isidre Soler (Sabadell Lliure de Corrupció, acusació particular en el cas Mercuri) així com de Carme Forcadell (ERC), Joan Mena (En Comú Podem) i de David Fernàndez (CUP).

6.000 euros per sufragar Els residus del mercuri

Els autors del documental han iniciat una campanya de finançament col·lectiu per atenuar les despeses que ha suposat aquest projecte. De moment, ja hi ha 23 persones que han fet una aportació i, en total, han recaptat 800 euros (més del 10 per cent del que demanen). Per contra, els col·laboradors rebran una recompensa en funció de la quantitat aportada, des d’entrades pel cinema de cara a les estrenes de Sabadell i Barcelona que seran durant la temporada tardor-hivern fins a la projecció del film en un local.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Bustos, el dia de la seva renúncia al càrrec, el 14 de febrer de 2013. Autor: David B.

Comments are closed.