Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal: “el cas Mercuri és només una gota en el mar de la corrupció”

Coincidint amb el final del judici del pendrive, el cas Mercuri ha arribat aquest dilluns al seu onzè aniversari. La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha organitzat una conferència al Casal Pere Quart per passar revista a l’estat del sumari -encara amb les peces més importants pendents de judici- i conèixer quins recursos té el sistema per lluitar contra la corrupció. L’acte ha comptat amb la presència de Raul Garcia Barroso, advocat de l’acusació popular, i de Joan Queralt, catedràtic en Dret Penal i senador per ERC.

El cas Mercuri continua avançant, tot i que lentament, al ritme que permet l’elefàntica maquinària judicial. Davant d’un centenar d’assistents, Barroso ha informat que el cas es troba en “una situació intermitja”. Un bon grapat dels judicis menors ja han estat celebrats -o les seves causes arxivades- i les peces més destacades encara estan pendents de passar pels tribunals.

Entre les causes més importants que resten sobre la taula destaca la número 1, relativa als presumptes suborns d’empresaris amb l’exregidor Jordi Soriano com a principal beneficiari. També falta per jutjar la peça número 28 sobre les possibles irregularitats en l’adjudicació del contracte multianual d’SMATSA.

“Bustos només va tenir el telèfon punxat uns mesos i està investigat a set o vuit peces. Tot el que ha sortit s’acota només a aquest temps. És més, a la peça de Montcada, la conversa telefònica que vincula a Dani Fernández es produeix el dia següent de punxar-li el telèfon”, exposa Barroso.

En aquest sentit, els responsables de la plataforma qüestionen quantes il·legalitats s’haurien enxampat si s’haguessin tingut aquests tipus de proves durant tota l’era Bustos. Queralt assegura que són dificultats molt habituals en els grans entramats de corrupció, on sovint només es pot detectar la punta de l’iceberg: “Si agafem el 40 per cent dels casos tindrem matrícula d’honor”.

Per què es donen tants casos de corrupció?

El catedràtic ha aprofitat la seva intervenció per fer una breu anàlisi sobre el paper de la justícia en la lluita contra la corrupció, recordant alguns dels casos més sonats dels darrers anys com la trama Gürtel o el cas Castor. “Es barreja la mala administració amb la cultura de la impunitat: és la tempesta perfecta”, argumenta el catedràtic. “El cas Mercuri és només una gota en el mar de la corrupció”, afegeix.

Un moment de l’acte. Autor: Jordi M.

Un altre dels factors a tenir en compte, segons apunten els experts, és que les defenses acostumen a dilatar els processos jurídics el màxim de temps possible. “Al cas Mercuri hem tingut els advocats de més alta jerarquia en dret penal”, recorda Barroso. En tot cas, la plataforma s’ha compromès a seguir fins el final. “La nostra idea és participar i col·laborar amb la Justícia, estem convençuts que si la plataforma no existís tota aquesta informació quedaria oculta”.

Foto de portada: un moment de la conferència. Autor: Jordi M.

Comments are closed.