Pla americà de l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sortint de la Ciutat de la Justícia el 21 de gener de 2020. (Horitzontal)

L’acusació popular demanarà que Bustos entri a la presó pel cas de les multes

L’acusació popular al cas Mercuri, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demanarà que l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos entri a la presó per complir les dues penes de 15 mesos de presó que ha ratificat recentment el Tribunal Suprem en relació a la peça de les multes del macrocas de corrupció.

El Suprem va confirmar recentment les penes imposades en sentència per l’Audiència de Barcelona l’any 2018. Bustos va ser condemnat a tres anys de presó en total, dues penes de 18 mesos per separat, per fer-se retirar dues sancions de trànsit l’any 2012 mentre era alcalde de Sabadell. Un cop la sentència és ferma, ara el tribunal que el va condemnar, l’Audiència Provincial, ha obert la fase d’execució de la sentència.

Què passa un cop la sentència és ferma?

L’Audiència ha d’escoltar les parts i decidir si Bustos ingressa a la presó (també l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, condemnat a 15 mesos pels mateixos fets, o se li suspèn per algun motiu. Caldrà escoltar les parts. És previsible que les defenses demanen la suspensió de la pena. Han de dir la seva també el Ministeri Públic (la fiscalia), l’acusació particular (l’Ajuntament de Sabadell) i l’acusació popular, Sabadell Lliure de Corrupció.

Què demana l’acusació popular?

Pel que fa a aquest darrer agent, l’acusació popular, ja ha avançat que demanarà el “compliment íntegre de les penes imposades” com una mostra d’exemplaritzar la “tolerància zero a la corrupció”. La plataforma al·lega risc de fuga i també l’alarma social que generen els delictes de corrupció per armar la petició d’ingrès a presó.

Què demanarà l’Ajuntament (acusació particular)?

Així mateix, la plataforma (formada per partits d’esquerres, des de la Crida i Esquerra Republicana fins Sabadell en Comú) demanen a l’Ajuntament que se sumi a la petició de l’acusació popular i demani l’ingrès a la presó. “Instem a l’alcaldessa Marta Farrés que convoqui de forma extraordinària la Junta de Portaveus per prendre aquesta decisió” tal i com es va aprovar en una moció l’any 2014.

Més informació:

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sortint de la Ciutat de la Justícia el 21 de gener de 2020. Autor: ACN.