Foto portada: l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, arribant als jutjats. Autor: ACN.

Els acusats atribueixen a una fanfarronada de l’empresari José Ríos la denúncia de suborns

Els tres acusats per la peça 33 del cas Mercuri, el cas del pendrive, atribueixen a un “acaloramiento“, una “calentura” producte del seu caràcter, les denúncies de l’empresari José Ríos sobre els suborns al portaveu del PP, Jordi Soriano, a canvi de contractes a l’obra pública. La denúncia del pendrive va quedar en no res després d’una reunió perquè Ríos es va retractar. L’alcalde de l’època, Manuel Bustos, ha assegurat que va donar ordres d’arribar a fons “caigués qui caigués” però que no va moure fitxa perquè Ríos va fer marxa enrera.

No s’està jutjat si van haver-hi suborns o no. Aquest extrem configura la peça principal del cas Mercuri, en la que José Ríos (Excavallés) serà acusat, com també Jordi Soriano, portaveu del PP a l’Ajuntament a l’època, qui donava suport a un Manuel Bustos en minoria.

El que es jutja és si Bustos i dos col·laboradors van cometre delicte al mirar cap a una altra banda en la denúncia d’un possible delicte. Ríos va gravar una conversa telefònica amb Jordi Soriano, on parlaven dels suborns, i el va fer arribar a Manuel Bustos a través de dos intermediadors, l’empresari Julio César Pombo primer i després el president del Gremi de Constructors i tiet de Bustos, Melquíades Garrido.

Garrido va fer entrega del pendrive a Bustos al maig de 2010. Segons el relat de l’exalcalde, no el va poder obrir mai però el seu tiet “em va venir a dir de forma molt etèria que hi havia un electe o un funcionari en nòmina d’algú i un tema de moviments de terres i que hi havia una gravació”.

“Hi havia aquest rumor. Vaig dir-li a Somoza que convoqués aquest senyor per saber a que s’estava referint amb els màxims responsables de l’Ajuntament a nivell urbanístic, jurídic i policial. Sense cap polític. Per descobrir si allò que deia tenia un indici de veritat o no”, ha assegurat.

La reunió amb José Ríos es va fer al màxim nivell. “Per arribar al fons, caigués qui caigués, encara que fos un membre de la meva llista [PSC]”, ha dit. A la reunió van assistir el cap de la Policia Municipal, Josep Miguel Duran, d’uniforme i amb l’arma reglamentària, el cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, i el cap dels serveis jurídics, Marcell Gallofré, que no està acusat perquè el presumpte delicte ha prescrit en el seu cas).

Què va passar en la reunió?

Segons el testimoni dels dos acusats que van ser en aquella reunió, Manuel Somoza i Josep Miquel Duran, va ser curta i no gaire reeixida. Somoza ha contextualitzat que José Ríos havia generat un conflicte amb uns inspectors per l’abocament de terres on no tocava de camions de la seva empresa. I que tenia alguns expedients de disciplina urbanística oberts. La reunió, pensava Somoza, tenia en els expedients el seu principal punt. El mateix ha vingut a dir Josep Miquel Duran. Un cop a la trobada, Ríos va demanar disculpes per la trifulca de les terres i sobre el pendrive va fer marxa enrere. Va atribuir les queixes i amenaces a una “calentura“, a un “acaloramiento“, segons Somoza. Ríos els va demanar disculpes i tot va quedar en un no res. Segons Duran, Ríos “va jurar per les seves filles” que no tenia cap vincle amb cap càrrec electe. La reunió va acabar després de 15 minuts. Només hi havia una font denunciant els suborns, el propi Ríos. I si l’única font els va negar, què més podien fer? És el que han vingut a dir els acusats a respostes dels seus lletrats. Segons els escrits d’acusació, durant la reunió es va disuadir Ríos de remoure l’assumpte dels suborns, amenaçant-lo que seria millor “pels seus interessos empresarials a Sabadell”. La reunió va ser gravada, però no se n’ha trobat l’arxiu de so. Sí l’acta oficial.

Bustos ha afegit que posteriorment va demanar un informe al secretari municipal sobre els contractes que havia rebut Excavallés, o les licitacions a les que s’havien presentat. No n’havien obtingut cap. I el tema no va anar més enllà.

Però dos anys i mig més tard va esclatar el cas Mercuri, i més empresaris, a banda de Ríos, va ser acusats de subornar Soriano, a canvi que utilitzés les seves influències en el govern municipal. Aquella investigació va crear la peça principal del cas Mercuri, i encara està pendent de judici.

Important sessió del judici aquest divendres

El judici sobre el pendrive continuarà aquest divendres. Hi declararan els testimonis. El principal, José Ríos. Però també Joan Soteras, president del Centre d’Esports Sabadell, patrocinat per Excavallès però a qui Ríos va retirar el suport perquè no se sentia valorat a la ciutat, com també li va fer saber a Soriano. Parlaran també Julio César Pombo, qui va rebre el pendrive de Ríos, o el propi Melquíades Garrido, qui el va entregar a Bustos.

Per cert: ningú sap on va anar a parar el famós pendrive. Bustos diu que mai no el va escoltar.

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, arribant als jutjats. Autor: ACN.

Comments are closed.