Foto portada: membres de l'acusació popular al cas Mercuri, aquest dijous. Autor: David B.

Sabadell Lliure de Corrupció, a PSC, Cs i Podem: “inhibir-se és avalar la corrupció”

  • ERC i la Crida portaran al ple municipal de maig sobre el paper de l’Ajuntament en el cas Mercuri.
  • L’acusació popular no té constància que l’Ajuntament hagi presentat escrit ni tampoc de la fiscalia.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció carrega contra el govern municipal i Cs. Divendres van esquivar demanar l’ingrés a presó de l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, condemnat a dues penes de 18 mesos de presó per tràfic d’influències al fer retirar dues sancions de trànsit a familiars l’any 2012. El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha demanat a Marta Farrés que “defensi la institució o plegui” mentre que la portaveu de la Crida, Nani Valero, sosté que el posicionament socialista ha estat un “insult a la ciutadania després de la infàmia que van causar”, amb el cas Mercuri.

La plataforma que exerceix com acusació popular al cas Mercuri ha carregat amb contundència en una concentració a la plaça Sant Roc contra el govern municipal (PSC i Podem) i contra Cs. Van esquivar la setmana passada demanar el compliment de la pena imposada per l’Audiència de Barcelona a l’exalcalde entre 1999 i 2013 Manuel Bustos per la peça de les multes, dins el cas Mercuri.

Cronologia d’una sentència

El judici es va celebrar el mes de juny de l’any 2018 durant tres sessions a l’Audiència Provincial de Barcelona. A finals d’aquell any es va condemnar Bustos a tres anys de presó. Dues penes de 18 mesos per cada una de les dues sancions que va fer retirar a familiars seus durant l’any 2012. El Tribunal Suprem va ratificar la sentència el passat mes de març.

I ara? La sentència per les multes, en fase d’execució: Bustos, en risc d’entrar a la presó

Ara les acusacions i les defenses havien de presentar els seus escrits d’execució de sentència. L’acusació popular demana l’entrada a la presó de l’exalcalde.

Per la seva part, l’acusació particular, l’Ajuntament, no ho fa ja que no hi va haver consens a la Junta de Portaveus convocada a tal efecte. Però tampoc se sap amb certesa que farà l’advocat penalista que va contractar l’Ajuntament en el seu dia. “No voldria jo estar en la pell de l’advocat”, diu Nani Valero (Crida), ja que no té instruccions clares més enllà de donar fe que els portaveus no es posen d’acord. Una opció és que no acabi presentant cap escrit. En tot cas, però, seria una incoherència que una acusació particular, que va demanar penes de presó abans i durant el judici, i va mantenir la petició davant el Suprem, quan li donen la raó i és a les portes de fer complir la sentència, no demani res.

I la fiscalia?

A hores d’ara també es desconeix què demana la Fiscalia, que té un paper vital. L’advocat de l’acusació popular i regidor d’Esquerra, Raúl García Barroso, no té constància que fiscalia hagi presentat cap escrit.

Sigui com sigui, hi hagi els escrits que hi hagi, es preveu que l’Audiència de Barcelona dictamini en els properes setmanes si Bustos ha d’entrar a la presó per complir els tres anys de pena.

ERC i la Crida volen redefinir el funcionament de l’acusació particular

El resultat de la Junta de Portaveus de divendres passat ha irritat els partits polítics de l’oposició. Aquest dijous hi ha hagut representants tant d’Esquerra com de la Crida però també de Junts a Sant Roc. Els republicans i la Crida portaran al ple una moció per redefinir com actuarà a partir d’ara l’acusació particular. Volen que tot el que tingui a veure amb l’acusació particular es decideixi a la Junta de Portaveus, és a dir, entre govern i oposició, però amb convocatòries automàtiques, votacions i assessorament legal. No pot ser, venen a dir, que torni a passar el de divendres passat, quan com no hi havia acord es va prendre el camí del mig sense votar ni decidir res.

Hi ha judicis a l’espera

Tot plegat encara té actualitat. Els fets investigats es van cometre entre els anys 2010 i 2012. Però encara falten peces per arribar a judici i l’Ajuntament s’ha personat com acusació en algunes. Republicans i anticapitalistes no volen deixar en mans de l’actual govern l’acusació particular ja que segons ha dit el portaveu d’Esquerra, Gabriel Fernàndez, “el PSC va demostrar divendres que no ha perdut el seu ADN bustista”.

Més informació:

Foto portada: membres de l’acusació popular al cas Mercuri, aquest dijous. Autor: David B.

Comments are closed.