Sabadell Lliure de Corrupció. Autor: David B.

Tancada la investigació sobre el contracte a SMATSA: camí del judici

  • La instructora del cas Mercuri manté que hi havia un conxorxa político-empresarial per afavorir que SMATSA renovés el contracte l’any 2012.
  • Manuel Bustos i els exregidors Paco Bustos i Cristian Sánchez segueixen com a investigats. El cas arribarà a judici l’any 2022 o 2023.

La jutgessa instructora del cas Mercuri, Rocío Pérez, ha tancat la instrucció de la peça 28 del cas Mercuri, que investiga si l’adjudicació del contracte de residus i neteja viària a SMATSA l’any 2012 va ser irregular. La jutgessa considera que “no hi ha cap mena de dubte” que es va crear un entramat político-empresarial per fer que l’empresa guanyés el concurs. Ara les parts hauran de fer els seus escrits d’acusació. Es preveu que el judici es pugui dur a terme durant l’any 2022 o principis de 2023.

La instructora ja ha tramitat el seu escrit de conclusions, la primera pista de sortida cap a un judici que té números de ser amb jurat popular. Encara queden molts mesos però per veure-ho. Tant les defenses de la desena d’investigats com les tres acusacions (Fiscalia, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció com acusació popular i l’Ajuntament com acusació particular) han de fer els seus escrits de defensa o acusació.

El cas es remunta als anys 2011 i 2012, quan l’Ajuntament va treure a concurs el seu principal contracte públic: el servei (en realitat dos) de neteja viària i de recollida de residus. El va guanyar SMATSA, empresa que ja tenia el contracte des dels anys 80 del segle passat, per sobre de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i Valoriza. Amb l’esclat del cas Mercuri, l’adjudicació del contracte va passar a estar sota la lupa dels tribunals, ja que el primer instructor hi va veure tot un seguit de possibles delictes, que ara queden en els següents: prevaricació, tràfic d’influències, suborn, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets, blanqueig de capitals i delicte electoral.

——————–PUBLICITAT——————-

——————–PUBLICITAT——————-

La investigació va esquitxar una vintena de persones, entre càrrecs públics del govern municipal de l’època, tècnics municipals i personal de l’empresa SMATSA. D’aquesta ara queden 11 investigats. Tres van ser càrrecs públics (Manuel Bustos, alcalde de Sabadell fins l’any 2013, el seu germà Paco Bustos, regidor d’Espai Públic en el moment dels fets i el secretari d’Organització del PSC de Sabadell a l’epoca, després regidor, Cristian Sánchez. L’exregidora Anna Carrasco ha estat desimputada. A més, hi ha quatre persones vinculades a l’empresa, entre ells, els seus màxims dirigents, Eugenio Díez, gerent d’SMATSA, i Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, president del grup Vendex, matriu d’SMATSA. Finalment, el cas esquitxa també tres funcionaris de l’Ajuntament, encara en actiu.

Segons ha detallat aquest migdia el portaveu de Sabadell Lliure de Corrupció, Isidre Soler, la jutgessa dona veracitat al fet que “es van orquestrar maniobres” per alterar el concurs. El contracte té un valor d’entre 18 i 20 milions anuals durant 15 anys, prorrogable a cinc anys més. D’aquesta manera, els directius de l’empresa van participar en l’elaboració dels plecs abans de la seva publicació, es van trobar amb funcionaris per influir en els equips de redacció i el tribunal, van obtenir informació privilegiada o van apartar a funcionaris que podien perjudicar els interessos de l’empresa. La instrucció veu indicis del pagaments de 14 viatges entre 2009 i 2012 a responsables polítics de l’Ajuntament i funcionaris per un valor de 22.000 euros en total. També es va contractar personal afí al PSC des de l’empresa, es van pagar àpats o es va subornar a càrrecs públics, segons la instructora.

El sopar de campanya

Menció apart mereix el famós sopar de presentació de la campanya electoral de Manuel Bustos a la Pista Coberta d’Atletisme l’any 2011, “el sopar més gran que ha tingut mai Sabadell“. La factura va ascendir a 100.000 euros segons la jutgessa i va pagar l’empresa sense compatibilitzar ni declarar. S’investiga com a presumpte delicte electoral. En aquest sopar, segons els indicis que hauran d’acabar en sentència o no al judici, es van encobrir les despeses electorals abonant els sopars a nivell particular, a través de la societat de Paco Bustos (l’extint restaurant Migas) o amb conceptes diferents al de l’acte en qüestió, com ‘Festa de la Rosa’. Per aquestes gestions es manté com a investigat l’exregidor Cristian Sánchez, que va dimitir l’any 2018.

El portaveu de l’acusació popular demana a l’Ajuntament “estar a l’alçada i no fer-se el boig com va passar amb la peça 25 en fase d’execució de la sentència”. D’altra banda, també demana accions en dos sentits: “s’haurà de fer alguna cosa amb els funcionaris investigats que segueixen en actiu i davant d’uns fets tan greus que arribaran a judici s’haurà de fer també alguna cosa amb el servei”.

La jutgessa ha donat a les parts 10 dies per presentar els seus escrits, on detallaran quin delicte i quina pena demanen per cada investigat. Hauran d’estar presentats a mitjans de novembre per acabar de tancar la instrucció i dictar-se l’interlocutòria de judici oral.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, a la seu de l’Entesa per Sabadell, aquest migdia. Autor: David B.