Mig centenar de persones es concentren contra la reforma dels ajuntaments

  • Sindicats i representants polítics es concentren a la plaça Sant Roc contra la llei del govern central

  • Sánchez assegura que “capgira drets” i els sindicats que obra la porta a la “subasta de l’administració”.

Desenes de persones s’han concentrat aquest migdia davant l’Ajuntament contra la nova llei de l’administració local, aprovada pel govern central del PP. Bàsicament s’han concentrat treballadors públics i també representants polítics, entre ells, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i els portaveus de PSC, ICV i EUiA.

Els secretaris comarcals dels principals sindicats, Josep Sancristòfol (UGT) i Enrique Rodríguez (CC.OO) s’han dirigit als assistents, entre ells, funcionaris, regidors i tècnics municipals. En declaracions posteriors, Sancristòfol ha assenyalat que si la llei s’aplica significarà “la subasta de l’administració” i assegura que tindrà conseqüències pels treballadors públics, la ciutadania i que a més es vulnera l’Estatut d’Autonomia.

La reforma obre la porta a l’externalització, per exemple dels serveis socials”, assegura el sindicalista, que N’afegeix la “desregulació dels convenis i la caiguda lliure dels salaris”.

Per la seva part, Rodrígue ha assegurat que la reforma és un “gir de volta més a les polítiques de retallades” i assegura que 30.000 treballadors públics catalans i fins a 300.000 a tota Espanya perdran el seu lloc de feina. “Canvien drets per negoci” i coincideix en que la reforma suposarà la “privatització dels serveis públics”.

Sánchez: “es posa en perill l’arquitectura institucional de que ens hem dotat”

També en declaracions a la premsa, l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha assegurat que “hi ha una batalla ideològica” i en el fons “voluntat de privatitzar els serveis públics”. Sánchez assegura que la reforma “capgira drets” i posa en qüestió la “voluntat d’apropament al ciutadà que han tingut els ajuntaments”. En clau pràctica, Sánchez manté que serveis que ara presta l’Ajuntament, com les escoles bressol, les escoles de música, la política d’habitatge protegit o les polítiques d’ocupació hauran de passar a una altra administració (bàsicament la Generalitat però també la Diputació) posant en qüestió “l’arquitectura institucional”. Els sindicats i diverses formacions polítiques consideren que alguns serveis públiques corren perill i acabaran tancant.

La concentració ha tingut l’assistència també dels portaveus del PSC, Ramon Burgués, ICV, Carme Garcia, i EUiA, Marisol Martínez. A més, l’Entesa per Sabadell es contrària a aquesta reforma i CiU també ha mostrat la seva oposició.

Fa unes setmanes, el sindicat CC.OO va organitzar un debat a Sabadell sobre aquesta llei. Totes les formacions van mostrar la seva oposició, tret del PP, que hi està a favor però no va acudir a l’acte per problemes d’agenda (més info: ‘Clam contra la reforma dels ajuntaments que impulsa el PP‘).

El 12 del 12 a les 12

Desenes d’ajuntaments han estat escenari aquest dijous de concentracions contra la reforma de l’administració local impulsada pel Partit Popular des del govern central. La norma actualment està en fase de tramitació al Senat i s’espera que entri en vigor l’any vinent.

Malgrat que no es contemplen algunes mesures previstes a l’inici, com la supressió de municipis, la reducció del número de regidors o la retallada de càrrecs electes amb retribucions, la norma es centra sobretot en el repartiment de les competències entre administracions i deixa els consistoris, segons els crítics, amb un paper merament administratiu mentre que altres organismes indirectes, com les diputacions, guanyaran pes i competències. La reforma és especialment lesiva pels consistoris de menys de 20.000 habitants.

4 Comments